Уряд виплатить 5 тис. євро газеті «ДС-Експрес» за порушення свободи слова

17 Липня 2012
10163
17 Липня 2012
13:28

Уряд виплатить 5 тис. євро газеті «ДС-Експрес» за порушення свободи слова

10163
Сторони уклали мирову угоду в процесі розгляду справи в Європейському суді з прав людини
Уряд виплатить 5 тис. євро газеті «ДС-Експрес» за порушення свободи слова

5000 євро морального відшкодування отримає від уряду України видавець газети «ДС-Експрес» у місті Суми «Торговий дім "Петро і Павло"». Крім того уряд визнав порушення щодо видавця статті 10 Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод (свобода вираження поглядів). Такою є мирова угода між сторонами, яку своїм рішенням 26 червня затвердив Європейський суд з прав людини, де розглядалася скарга видавця проти держави Україна. 12 липня сторони отримали текст рішення суду.

 

Інтереси заявника в Європейському суді представляла адвокат, медіаюрист «Інституту розвитку регіональної преси» (ІРРП) Людмила Панкратова, повідомила в блозі на «Детектор медіа» медіаменеджер ІРРП Олеся Кравчук.

 

«Справи, які потрапляють в Європейський суд з України і потребують вирішення, чи була порушена стаття 10 Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод, - здебільшого є інформаційними матеріалами про політиків та опубліковані під час виборів, - каже пані Панкратова. - Так трапилося і у цьому випадку».

 

Cумська газета «ДС-Експрес», проаналізувавши діяльність кандидатів на посаду міського голови під час виборів у 2005 році у статті «Город взят», посилалася на чутки, але не мала підтвердження своєї інформації , що стосувалася кандидата на посаду мера Олександра Андронова. Мовляв, за свою відставку у 2003 році він взяв винагороду від «донецьких». Пан Андронов ситуацію коментувати відмовлявся. Політик звернувся до суду, який стягнув 2500 гривень моральної шкоди на користь політика з видавця газети «ДС-Експрес». Це рішення адвокат ІРРП оскаржувала в апеляційному та Верховному судах, а згодом і в Європейському Суді з прав людини у Страсбурзі.

 

«Питання суспільного інтересу можуть базуватися на чутках і можуть бути оприлюдненими навіть тоді, коли у журналіста немає переконливих доказів, але існує підтвердження того, що чутки є і журналіст намагався отримати коментар політика», - стверджує Людмила Панкратова.

 

Зрештою, уряд України запропонував мирову угоду, яка передбачала виплату «Торговому дому "Петро і Павло"» 2625 гривень матеріальної шкоди та 5000 євро моральної шкоди. Крім того видавець і його адвокат вимагали, аби уряд також визнав порушення ст. 10 Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод (свобода вираження поглядів), і уряд таки визнав, що ці порушення мали місце.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10163
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
boss
4298 дн. тому
Уряд розрахується грошима платників податків ! Якби сплчувати примусили зі своєї кишені конкретних дурнів - тоді був би сенс , а так - дурня !
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду