У Росії повернули до кримінального кодексу статтю про наклеп

13 Липня 2012
9951
13 Липня 2012
12:40

У Росії повернули до кримінального кодексу статтю про наклеп

9951
Максимальний штраф за наклеп – до 5 млн рублів
У Росії повернули до кримінального кодексу статтю про наклеп

13 липня Держдума Російської Федерації прийняла в третьому, остаточному, читанні поправки до Кримінального кодексу Росії, що відновлюють статтю «наклеп», скасовану менше року тому. За проголосували 238 депутатів, проти - 91, повідомляє РІА «Новости».

 

Парламентарії до другого читання прибрали з документа тюремні строки, проте істотно підвищили максимальний штраф за наклеп - до 5 млн рублів (1,22 млн грн). Зросли й інші штрафи.

 

За поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають його репутацію, штраф становитиме до 500 тис. рублів (122 тис. грн). Наклеп з використанням службового становища карається штрафом до 2 млн рублів (490 тис. грн).

 

Наклеп, що міститься в публічному виступі, публічно демонструвався творі або ЗМІ, буде каратися штрафом до 1 млн рублів (245 тис. грн.). Наклеп з використанням службового становища карається штрафом до 2 млн рублів (490 тис. грн).

 

Максимальний штраф за наклеп про те, що особа страждає на захворювання, що становить небезпеку для оточуючих, а так само за наклеп, поєднаний з обвинуваченням особи у вчиненні злочину сексуального характеру, пропонується встановити в розмірі до 3 млн рублів (730 тис. грн).

 

Наклеп, поєднаний з обвинуваченням особи у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, пропонується каратися штрафом до 5 млн рублів (1,22 млн грн), що в десять разів вище пропонованих раніше санкцій.

 

Крім того, поправками вводиться нова стаття - «наклеп щодо судді, присяжного засідателя, прокурора, слідчого, особи, яка провадить дізнання, судового пристава» при розгляді матеріалів або справи в суді. Це діяння буде каратися штрафом до 2 млн рублів (490 тис. грн).

 

Наклеп щодо цих осіб у зв'язку з проведенням попереднього розслідування або виконанням вироку, рішення суду або іншого судового акта карається штрафом до 1 млн рублів (245 тис. грн).

 

Ті самі діяння, поєднані з обвинуваченням особи у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, пропонується карати штрафом до 5 млн рублів (1,22 млн грн) або в розмірі заробітної плати або іншого доходу засудженого за період до трьох років або обов'язковими роботами на строк до 480 годин.

 

Зараз у Кодексі про адміністративні правопорушення (КпАП) РФ передбачені штрафи для громадян за порушення честі та гідності особи в розмірі від 2 тис. до 3 тис. рублів (490-730 грн). Раніше президент Володимир Путін заявив, що стаття про наклеп має бути повернена до Кримінального кодексу, але без міри покарання у вигляді позбавлення волі.

 

12 липня російські журналісти провели пікет біля Держдуми проти ухвалення закону. Журналісти вважають, що закон заважатиме їхній роботі, оскільки представники влади фактично отримають інструмент тиску на ЗМІ. «У випадку прийняття законопроекту і штрафи, і судимість лягатимуть безпосередньо на журналіста, чим урядовці, як ми впевнені, обов'язково зловживатимуть», - йдеться у петиції, яку підписали понад 1600 осіб.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9951
Читайте також
20.09.2012 15:52
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
42 802
19.09.2012 11:11
Сергій Лещенко, «Українська правда»
26 353
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду