Апеляційний суд не підтримав Ірину Соломко в справі проти Апарату Верховної Ради

25 Червня 2012
9450
25 Червня 2012
16:37

Апеляційний суд не підтримав Ірину Соломко в справі проти Апарату Верховної Ради

9450
Апеляційний суд згоден з тим, що інформація про помічників-консультантів народних депутатів є конфіденційною
Апеляційний суд не підтримав Ірину Соломко в справі проти Апарату Верховної Ради

Київський апеляційний адміністративний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги журналістки журналу «Корреспондент» Ірини Соломко і залишив без змін постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 12 березня, де Ірина Соломко оскаржувала відмову Апарату Верховної Ради в наданні інформації про помічників-консультантів народних депутатів.

 

Про це «Детектор медіа» повідомила Ірина Соломко, надавши копію ухвали апеляційного суду від 12 червня.

 

У суді першої інстанції Ірина Соломко оскаржувала відмову Апарату Верховної Ради в наданні списку помічників народних депутатів 6-го скликання; прізвищ тих помічників, які мають статус державного службовця; а також суми заробітної плати за вересень і жовтень 2011 року тих помічників-консультантів, які є державними службовцями.

 

Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив її позов частково. Суд визнав, що відмову Апарату Верховної Ради надано із порушенням вимог закону «Про доступ до публічної інформації», оскільки в тексті не вказаний порядок її оскарження, як це прямо передбачено законом. Водночас суд постановив, що Апарат парламенту правомірно відмовив журналістці в наданні певних відомостей про помічників-консультантів народних депутатів.

 

Суд дійшов висновку, що Апарат Верховної Ради не володіє частиною запитаної інформації. Що ж до інших відомостей, то суд визначив, що вони не повинні надаватися, оскільки це конфіденційна інформація про помічників-консультантів. В обґрунтування цієї тези суд послався на рішення Конституційного Суду №2-рп/2012 від 20 січня 2012 року щодо офіційного тлумачення конфіденційної інформації.

 

Юрист Інституту медіа права Ольга Сушко, яка представляє інтереси Ірини Соломко в цій справі, вважає, що суд не довів, що Апарат парламенту не володіє запитуваною інформацією, відтак подала апеляційну скаргу.

 

Апеляційний суд відмовив журналістці з тих самих міркувань, що й перша інстанція - запитувана інформація є конфіденційною.

 

Юрист Ольга Сушко має намір готувати касаційну скаргу на отримане рішення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9450
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду