Віктор Янукович пропонує новий податок на розвиток кінематографу і скасування квоти національних фільмів

18 Червня 2012
7217
18 Червня 2012
14:26

Віктор Янукович пропонує новий податок на розвиток кінематографу і скасування квоти національних фільмів

7217
Зареєстрував ще два проекти на підтримку українського кіно
Віктор Янукович пропонує новий податок на розвиток кінематографу і скасування квоти національних фільмів

Народний депутат Віктор Янукович 15 червня зареєстрував в парламенті ще два законопроекти (на додачу до проекту № 10621), які, на його думку, допоможуть ефективно розвиватися національному кіновиробництву.

 

Як писала «Детектор медіа», законопроектом № 10621 Янукович хоче звільнити від сплати мита кіноматеріали.

 

Для фінансування кіноіндустрії Янукович пропонує в законопроекті № 10620 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення механізму державної підтримки галузі кінематографії» ввести новий податок - збір на розвиток національної кінематографії (ст.9). Зокрема, для демонстраторів, дистрибуторів і прокатників фільмів передбачено щоквартальні відрахування в розмірі 5% від валового доходу, а для операторів і провайдерів телекомунікацій - 2%. Кошти повинні надходити до спеціального фонду держбюджету, які адмініструватиме Держкіно.

 

Телекомунікаційні провайдери вважають, що нові податкові збори призведуть до здорожчання послуг, пише «Коммерсантъ. Украина».

 

Проект закону № 10620 пропонує звільнити суб'єктів кінематографії до 2016 року від НДС і митного збору при ввезенні кіноплівки і фотохімікатів. Для поступового розвитку кінематографу Віктор Янукович пропонує скасувати діючу 30-відсоткову частку квотування національних фільмів, обов'язкову для всіх кінотеатрів і телеканалів, і вводити її поетапно: протягом 2012-2013 років - 5%, з 2014-го - 10%, з 2015-го - 20%, з 2016-го - 30%.

 

На думку екс-керівника Держкіно Ганни Чміль, зниження квоти національних фільмів звільнить телеканали від необхідності показувати українське кіно, і Україну заполонить російськомовний телепродукт, пише «Коммерсантъ. Украина». А гендиректор ТВі Микола Княжицький зауважує, що наразі українські телеканали не в змозі виконати існуючі квоти, бо в Україні не знімається достатньої кількості фільмів.

 

Метою ще одного законопроекту Віктора Януковича №10619 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізму державної підтримки галузі кінематографії» є встановлення основних напрямів діяльності держави зі збереження та розвитку кінематографії, визначення джерел фінансування національного кіновиробництва, а також надання можливості суб'єктам кінематографії поетапно виконувати статтю 22 Закону України «Про кінематографію».

 

Проект № 10619 пропонує встановити умови для залучення позабюджетних джерел фінансування національного кіновиробництва шляхом визначення митного регулювання діяльності у сфері кінематографії, а саме: звільнити від сплати ввізного та вивізного мита і плати за митне оформлення кіноматеріалів, що ввозяться на митну територію України і вивозяться з цієї території тощо, визначити порядок обчислення збору, ставки збору, бази оподаткування збору на розвиток національної кінематографії.

 

У законі «Про кіноматографію» чітко визначено та уточнено низку термінів зокрема, «суб'єкт кінематографії», «тиражування фільму (копіювання)», «кіноринок», «кінофорум», «національний фільм» тощо. Приміром, на думку автора, суб'єкт кінематографії - це «фізична або юридична особа незалежно від форми власності, одним з основних видів діяльності якої є виробництво фільму; виробництво кінолітопису; тиражування фільму; прокат фільму; дублювання фільму; озвучення фільму; субтитрування фільму; розповсюдження фільму; демонстрування фільму; відновлення фільму; технічне обслуговування кінозалу; виготовлення кіноматеріалів; виготовлення кінообладнання; виконання робіт і надання послуг з випуску фільму, кінолітопису (оренда кінообладнання, оренда освітлювальної, кінознімальної техніки, оренда павільйонів, кінокомплексів, пошиття костюмів, будівництво декорацій, виготовлення гриму, пастіжерських виробів, реквізиту, ігрової техніки, спеціальних ефектів, обробка плівки, звукове оформлення фільму та інше)».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7217
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
хто_не_знає
4329 дн. тому
Вся верхівка держави (депутати, міністри) дбає лише про поповнення ОБЩАКА,за рахунок податків, медицини, освіти, та житла викраденого у населення України. Інші теми - для зомбування, задурювання. Їх зупинить лише майдан «Імпічмент презу негайно!!!»
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду