«Репортери без кордонів» звернулися з листом до Ігоря Коломойського

23 Травня 2012
7971
23 Травня 2012
15:05

«Репортери без кордонів» звернулися з листом до Ігоря Коломойського

7971
Занепокоєні заявами по цензуру в УНІАН
«Репортери без кордонів» звернулися з листом до Ігоря Коломойського

Представники міжнародної організації «Репортери без кордонів» занепокоєні заявами про цензуру в інформаційній агенції УНІАН. Про це йдеться у відкритому листі директора «Репортерів» Олів'є Базія до власника медіахолдингу «Главред-медіа» Ігоря Коломойського.



Наводимо текст листа повністю:

 


«Шановний пане Коломойський,

"Репортери без кордонів", міжнародна організація, що захищає свободу слова, хотіла би висловити своє занепокоєння з приводу заяв про цензуру в інформаційному агентстві УНІАН, яке належить до вашого холдингу.

У нас немає наміру втручатися в трудові спори або редакційну політику агентства, але ми хочемо поділитися з вами нашою стурбованістю з приводу ряду питань, які виходять за рамки УНІАНу, і впливають на свободу слова в цілому в Україні.

Незрозумілим було зміщення Олександра Харченко з посади головного редактору УНІАНу, що сталося 15 травня. Спочатку, не давалося жодних роз'яснень з цього приводу. Згодом, цей крок пояснювався суто комерційними причинами, не пов'язаними з обов'язками, викладеними у посадовій інструкції. У той же час, у своїх заявах співробітники УНІАН підкреслили, що вони розглядають це "переміщення" як спробу з боку нового керівництва взяти під контроль процес прийняття рішень в редакції. Як доказ, вони навели кілька інформаційних повідомлень і статей, які були заблоковані через критику на адресу влади.

Ми вітаємо зусилля, які були зроблені для розв'язання ситуації шляхом переговорів, крім того, відновлення Харченка не на підлеглій посаді є позитивним кроком. Але необхідні довгострокові структурні рішення для відновлення довіри і редакційного колективу, і громадськості. Незалежність редакційної політики не може бути чимось само собою зрозумілим, і це справедливо навіть для найбільш шанованих засобів масової інформації і та найщиріших намірів медіа-власників.

Тому ми виступаємо за створення в УНІАНі редакційної ради, і підтримуємо переговори в цьому напрямку. Така рада могла б визначати редакційну політику на конкретній і прозорій основі, і захищати її від будь-якого зовнішнього політичного чи комерційного впливу. Ми дуже сподіваємося, що такі переговори вдасться успішно провести.

Те, що УНІАН є одним з провідних ЗМІ, яке стежить за якістю своїх новин, говорить на Вашу користь. Буде дуже шкода, якщо через внутрішні негаразди громадськість буде позбавлена цього важливого джерела інформації. Тому ми хотіли б отримати від Вас запевнення, що захист свободи слова є пріоритетом медіа-холдингу Главред, і що не буде допускатись жодного тиску на редакцію УНІАН.

Збереження незалежності УНІАНу стане і для громадськості, і для ваших українських і міжнародних партнерів свідченням поваги до свободи слова і впевненого управління.

Ми заздалегідь дякуємо Вам за ту увагу, з якою Ви поставитесь до цього листа, і ми будемо продовжувати уважно стежити за ситуацією.

З повагою,


Олів'є Базій
Директор Репортери без кордонів»

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 16 травня головний редактор агентства Олександр Харченко був переміщений на посаду головного редактора веб-сайту УНІАН рішенням президента УНІАН Олега Наливайка. Шеф-редактором інформаційного агентства УНІАН був призначений Михайло Ганницький, який раніше виконував обов'язки заступника головного редактора.. Пан Харченко назвав таке відсторонення порушенням трудового законодавства і пов'язав таке рішення керівництва зі своєю незгодою «робити сайт менш резонансним, з менш гострими публікаціями».

 

Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий відкинув звинувачення в таблоїдизації УНІАН і заявив, що усунення Олександра Харченка з посади шеф-редактора пов'язане з негативними економічними показниками агентства протягом останнього періоду.

 

Трудовий колектив УНІАН висунув низку вимог до керівництва, зокрема, повернути Олександра Харченка на посаду головного редактора УНІАН з усіма повноваженнями та створити редакційну колегію для недопущення цензури в агентстві.

 

17 травня Олег Наливайко призупинив наказ про переміщення Олександра Харченка. На даний момент Харченко залишається чинним головним редактором. Михайло Ганницький є шеф-редактором інформагентства.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7971
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
)
4327 дн. тому
Сравните две сегодняшние темы: 1.«Шановний пане Коломойський, "Репортери без кордонів", міжнародна організація, що захищає свободу слова, хотіла би висловити своє занепокоєння з приводу заяв про цензуру в інформаційному агентстві УНІАН, яке належить до вашого холдингу. 2.Сделав фотокопии студенческого билета, приложения к диплому с отличными оценками и исключительно положительных комсомольских характеристик одного из самых богатых людей Украины, Найем так и не решился их публиковать в своем издании. Журналиста останавливала мысль о том, что «любой фрагмент этого дела может быть воспринят как белый пиар влиятельного олигарха». Но прошли годы, а вместе с ними и страхи, и увлекательный рассказ Мустафы под заголовком «Приват Бланк» увидел свет в июньском номере журнала Esquire (Украина)... журналист выложил на страницах издания фрагменты дела №801808 с грифом 167-МП.http://dusia.telekritika.ua/kurilka/18055 И "стоп цензуре" не заметит такое совпадение 100%.Чем они лучше регионалов?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду