НМПУ підтримала вимоги колективу УНІАН про повернення Харченка і недопущення цензури

17 Травня 2012
6129
17 Травня 2012
16:02

НМПУ підтримала вимоги колективу УНІАН про повернення Харченка і недопущення цензури

6129
У відстороненні Харченка профспілка вбачає порушення статей 32, 33 Кодексу законів про працю та ст. 43 Конституції України
НМПУ підтримала вимоги колективу УНІАН про повернення Харченка і недопущення цензури

Незалежна медіа-профспілка України підтримує вимоги колективу інформаційного агентства УНІАН і свого осередка в агентстві щодо повернення до на посаду усунутого в незаконний, на думку профспілки, спосіб головного редактора агентства Олександра Харченка, про створення комісії для недопущення цензури в агентстві і про недопущення звільнення працівників без згоди на це медіа-профспілки та колективу агентства.

 

НМПУ висловлює стурбованість порушенням закону, які мають місце в УНІАН. «Нове керівництво агентства твердить, що головного редактора УНІАН Олександра Харченка було переміщено на іншу посаду, що нібито відповідає закону. Насправді пана Харченка без його згоди було усунуто з посади, яку він обіймав згідно контракту, - йдеться в повідомленні НМПУ. - Це є порушенням статей 32, 33 Кодексу законів про працю. А також вступає в протиріччя з конституційною нормою про заборону примусововї праці (ст. 43 Конституції України), згідно якої примусова праця - це робота або служба, яка вимагається від особи під загрозою покарання і для якої ця особа не запропонувала добровільно своїх послуг».

 

НМПУ не заперечує права власників на кадрові перестановки, але наголошує, що вони мають відбуватися у рамках закону: «Вони повинні відбуватися з урахуванням законних прав працівників. Такі дії повинні здійснюватися з врахуванням інтересів трудового колективу».

 

Медіа-профспілка нагадує, що торік після непрофесійних дій керівництва того самого холдингу, до якого належить УНІАН, було знищено «Газету по-киевски». «Десятки кваліфікованих працівників залишилися без роботи. Читачі залишилися без улюбленого видання, яке було одним з лідерів ринку. У випадку загострення конфлікту така доля може чекати і УНІАН. Цього не можна допустити», - наголошують у профспілці.

 

Нагадаємо, вчора, 16 травня, шеф-редактором інформаційного агентства УНІАН був призначений Михайло Ганницький, який раніше виконував обов'язки заступника головного редактора. Головний редактор агентства Олександр Харченко переміщений на посаду головного редактора веб-сайту УНІАН. Пан Харченко вважає таке відсторонення порушенням трудового законодавства і пов'язує таке рішення керівництва зі своєю незгодою «робити сайт менш резонансним, з менш гострими публікаціями».

 

Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий відкидає звинувачення в таблоїдизації УНІАН і заявляє, що усунення Олександра Харченка з посади шеф-редактора пов'язане з негативними економічними показниками агентства протягом останнього періоду.

 

Трудовий колектив УНІАН висунув низку вимог до керівництва, зокрема, повернути Олександра Харченка на посаду головного редактора УНІАН з усіма повноваженнями та створити редакційну колегію для недопущення цензури в агентстві.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6129
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду