Громадськість закликає парламентарів відхилити проект, який загрожує свободі слова в інтернеті

11 Травня 2012
10155
11 Травня 2012
11:14

Громадськість закликає парламентарів відхилити проект, який загрожує свободі слова в інтернеті

10155
Законодавство у сфері захисту авторського права є недосконалим, але цей законопроект лише погіршує його
Громадськість закликає парламентарів відхилити проект, який загрожує свободі слова в інтернеті

Низка громадських організацій закликала парламентарів відхилити законопроект № 6523 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав». З відповідним відкритим листом звернулися  до голови Верховної Ради Володимира Литвина, голів фракцій, груп та комітетів Інтернет-асоціація України (ІнАУ), Український союз промисловців і підприємців (УСПП), Асоціація підприємств інформаційних технологій України (АПІТУ) та Українська асоціація фахівців інформаційних технологій (УАФІТ).

 

Проект № 6523 Верховна Рада прийняла у першому читанні 1 лютого 2011 року. Наразі документ готується до другого читання.

 

Підписанти відкритого листа наголошують на тому, що законопроект створює загрозу свободі слова, «оскільки його положеннями на провайдера/оператора телекомунікацій покладається обов'язок у позасудовому порядку за зверненням суб'єкта авторського права та суміжних прав вживати визначених останнім заходів щодо попередження визначеної суб'єктом авторського права винної особи та припинення доступу до мережі інтернет або припинення надання послуг з розміщення інтернет-сайту на обладнанні провайдера».

 

«Прийняття законопроекту несе небезпеку знищення інформаційного середовища в Україні через впровадження неконтрольованих важелів адміністративного тиску на інформаційні та бізнес-ресурси та призведе до перерозподілу ринків у сфері інформаційно-комунікаційних технологій», - йдеться у відкритому листі.

 

На думку підписантів звернення, проект № 6523 створює умови для порушення конституційних прав громадян, надаючи правоохоронні функції невідповідній структурі - провайдеру/оператору телекомунікацій.

 

«Законопроект передбачає впровадження фактично нового податку на інформаційні носії. З метою недопущення прийняття сумнівних законодавчих новацій, які лобіюють інтереси певного кола суб'єктів сфери телебачення та інформаційно-телекомунікаційних технологій, вимагаємо відхилення зазначеного законопроекту», - пишуть представники громадських організацій.

 

Пропоновані законодавчі новації призведуть лише до перерозподілу фінансових надходжень за використання об‘єктів авторського права на користь посередників на ринку інтелектуальної власності, вважають підписанти.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10155
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду