Журналісти назвали 10 фактів, яких не дізнались українці за рік дії закону про доступ до інформації

8 Травня 2012
10185
8 Травня 2012
15:28

Журналісти назвали 10 фактів, яких не дізнались українці за рік дії закону про доступ до інформації

10185
Закритою залишилась інформація про «Межигір’я», доходи народних депутатів, генеральні плани міст тощо
Журналісти назвали 10 фактів, яких не дізнались українці за рік дії закону про доступ до інформації

Незважаючи на те, що 9 травня виповнюється рік, як вступив у силу закон «Про доступ до публічної інформації», журналістам і громадськості так і не стала доступною інформація, яка пов'язана зі статками політиків і їхніх сімей, видатками бюджетних коштів, державними закупівлями тощо. Про це на прес-конференції 8 травня повідомила учасниця руху «Стоп цензурі!», кореспондент програми «Вікна-новини» каналу СТБ Наталя Соколенко.

 

«Журналісти писали багато запитів, але так і не дізналися статус землі в "Межигір'ї", де живе президент. Скільки платять народним депутатам, бо вони відмовилися оприлюднити інформацію про свої доходи. Скільки платять грошей з бюджету на утримання помічників народних депутатів, і хто є ці люди. Чому народні депутати звернулися до Конституційного суду з проханням дозволити їм не оприлюднювати декларації за 2011 рік, хотілося б побачити цей текст звернення. Так і не відомо, скільки витрачається коштів на реконструкцію маєтків у Кончі-Заспі, приміром на будинки Раїси Богатирьової і Юхима Звягільського. За одиничним винятком, громадськість так і не може довідатися інформації про генеральні плани міст», - перелічила вона.

 

Крім того, вона оприлюднила ще кілька фактів: що купує найбільший державний закупівельник НАК «Нафтогаз України»; чому державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» переплатило 330 млн доларів за дві бурові установки; чи існують державні гарантії перед Росією за борги енергетичної компанії ЄЕСУ; як Державна податкова адміністрація працює з фінансово-промисловими групами України.

 

«Інформаційні запити на ці теми надсилаються переважно журналістами інтернет-видань. Тому що їх цікавлять ці питання. Натомість на телебаченні ці теми практично не звучать. Таким чином, переважна більшість українців, які дізнаються новини з телебачення, нічого не знають про ці питання», - зауважила Наталя Соколенко.

 

Керівник Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран виділив п'ять основних тем, які найбільш приховують місцеві органи влади. Це місцеві бюджети та видатки з них, державні закупівля, рішення управлінь комунальною власністю та земельних ресурсів, генплани міст та озеленення територій і скорочення зелених насаджень. «Саме з цих питань ми надсилали тематичні запити до місцевих органів влади. У результаті ми визначили найвідкритіші та найзакритіші обласні центри та міські ради обласних центрів», - сказав Віктор Таран.

 

Після прес-конференції журналісти провели перфоманс. Вони підготували кошик з локшиною, яку нібито вішають їм на вуха ті, хто не надає або надає неповну публічну інформацію. Після чого пройшли протестною пішою ходою до Адміністрації президента, де передали факти порушення закону «Про доступ до публічної інформації» з вимогою забезпечити його виконання.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10185
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду