Російські журналісти на мітингах постраждали від дій ОМОНа і натовпу (ВІДЕО)

7 Травня 2012
12541
7 Травня 2012
19:52

Російські журналісти на мітингах постраждали від дій ОМОНа і натовпу (ВІДЕО)

12541
6 травня в Москві загинув фотограф-любитель
Російські журналісти на мітингах постраждали від дій ОМОНа і натовпу (ВІДЕО)

У Москві другий день поспіль продовжуються мітинги проти інавгурації президента Володимира Путіна. Першого дня, 6 травня, журналісти інтернет-видань Gazeta.ru і Lenta.ru постраждали від дій міліції, а знімальна група НТВ стала жертвою натовпу.

 

Так, 6 травня у Москві бійці ОМОНа побили кореспондента російського інтернет-видання Gazeta.ru Євгена Шипілова під час сутичок між поліцією та мітингувальниками, які прийшли на «Марш мільйонів» проти інавгурації Володимира Путіна. Про це повідомляє Gazeta.ru.

 

На YouTube опубліковано відео «Новой газеты» із жорстокими затриманнями та побиттями учасників протесаної акції, на третій хвилині якого (3.05 на хронометражі) показано, як Євгена Шипілова тримають декілька співробітників ОМОНа, а один б'є його дубинкою, після чого журналіст втрачає свідомість.

 

Журналіст брав участь у ході «За чесні вибори», після чого призначив зустріч подрузі біля кінотеатру «Ударник», але, коли прийшов туди, виявив там кордони поліції. «Стояв навпроти "Ударника", а там все оточено ОМОНом. Я підійшов до солдатів-строковиків, почав з ними розмовляти. У якийсь момент з натовпу вийшла жінка з мегафоном, почала зачитувати імена тих, кого вже затримали, і тут почалися сутички. Людей почали висмикувати з натовпу, я стояв у першому ряду, на мене накинулися кілька чоловік, повалили на асфальт, почали бити, один з ударів дубинкою припав на голову, і я втратив свідомість», - розповів пан Шипілов.

 

ОМОНівці розбили журналісту ніс, одне око набрякло і не відкривається, на голові утворилася гематома. «Я прийшов до тями у дворі будинку номер 2 на вулиці Серафимовича. В одному кросівку і без окулярів», - додав пан Шипілов.

 

На відео разом з вигуками мітингувальників і омоновців чутно, як хтось із натовпу, можливо поліцейські, кажуть бійцям ОМОНу: «Не вбийте його!».

 

Журналіст має намір зафіксувати побої у травмпункті, після чого разом з юристами вирішуватиме питання про судовий позов.

 

 

Того ж дня, 6 травня, було затримано кореспондента інтернет-видання Lenta.ru Олександра Савельєва. Як інформує Lenta.ru, його затримали увечері в центрі Москви після розгону акції протесту на Болотній площі.

 

Журналіст висвітлював події на Великій Ординці, коли поліцейські забрали його і ще понад 20 осіб до автозаку. Затриманих більше двох годин возили по різних відділках, які виявлялися переповненими.

 

Пізніше Lenta.ru повідомила, що Олександра Савельєва відпустили з відділку. Поліцейські вибачилися перед журналістом. Щодо інших затриманих складалися протоколи про адміністративну відповідальність.

 

Представники ЗМІ постраждали 6 травня і внаслідок дій мітингувальників. За інформацією прес-служби ГУ МВС Росії по Москві, учасники «Маршу мільйонів» побили двох журналістів телекомпанії НТВ, які висвітлювали опозиційну акцію. Люди напали на ПТС каналу і намагалися її перекинути.

 

Пізніше співробітники НТВ подали заяву до ОМВС Росії по району Відрадне про те, що під час акції в районі Болотної площі невідомі пошкодили вартісне обладнання, зокрема, ПТС. За даними прес-служби, у відділі поліції заяву прийняли, найближчим часом матеріали будуть скеровані за територіальністю до УВС по Центральному адміністративному округу.

 

Нагадаємо, раніше НТВ неодноразово піддавався критиці громадськості, у тому числі й пікетуванням, за свою провладну позицію, зокрема, за документальний фільм «Анатомія протесту», присвячений опозиційним мітингам у Росії.

 

За даними поліції, загалом 6 травня було затримано понад 400 осіб. Також цього дня загинула одна людина - фотограф, який, намагаючись зняти натовп, зірвався з пожежних сходів з висоти шостого поверху. За даними izhlife.ru, це 25-річний Кирило Семенов з Удмуртії, який не був професійним фоторепортером. Молодий чоловік працював у Москві програмістом.

 

7 травня мітинги продовжилися. За цей день було затримано понад 120 осіб, пише Gazeta.ru. Зокрема, поліція затримує людей з фотоапаратами.

 

Нагадаємо, 6 травня масивній DDoS-атаці піддалися сайти російських ЗМІ - видавничого дому «Коммерсантъ», телеканалу «Дождь», інтернет-видань Slon.ru і «Большой город», радіостанції «Эхо Москвы». Як пише Kommersant.ru, «Эхо Москвы», що працює з перебоями вже другий день поспіль, звернулося до правоохоронних органів. ЗМІ вбачають за цими атаками умисні політичні мотиви.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12541
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду