Міліція не готова назвати прізвище чоловіка, який бив фотографа Tochka.net по голові (+ВІДЕО)

5 Травня 2012
10194
5 Травня 2012
12:52

Міліція не готова назвати прізвище чоловіка, який бив фотографа Tochka.net по голові (+ВІДЕО)

10194
Ведеться дослідча перевірка
Міліція не готова назвати прізвище чоловіка, який бив фотографа Tochka.net по голові (+ВІДЕО)

Міліція з`ясовує обставини нападу на фотографа Tochka.net Віталія Лазебника. За попереднім повідомленням ГУ МВС України в Києві, «учасник заходу, який назвав себе журналістом одного з інтернет-видань, підтвердити це документально не зміг».

 

Сам Віталій Лазебник каже, що на місці події він мав при собі пластиковий бейдж, на якому зазначено, що він є фотографом News.tochka.net. Окрім бейджа, який під час нападу на фотографа був у нього на грудях, Віталій кричав нападнику, що він є журналістом. На відео з місця інциденту також видно, що пан Лазебник має при собі бейдж, що засвідчує його належність до представників преси:  

 

Відео

 

У коментарі «Детектор медіа» керівник центру громадських зв'язків ГУ МВС Києва Ігор Михалко зазначив, що повідомлення ГУ МВС України в Києві зроблено на основі попередньої інформації: «Інших даних у мене немає. Зараз ведеться дослідча перевірка. Коли будуть опитані свідки, тоді картина може бути зовсім інша».

 

Відповідаючи на запитання, хто саме напав на Віталія Лазебника, Михалко сказав, що прізвище поки не уточнюватиме і докладне повідомлення МВС оприлюднить у понеділок, 7 травня.  

 

Під час акції, за інформацією міліції, було затримано одного з активістів, який називає себе прихильником «однієї з політичних партій правого спрямування». 

 

ТК запитала у Віталія Лазебника, як він дізнався про подію і чи є йому близькі ідеї представників об`єднання «Свобода».

 

«Я не знаю, представники яких партій там перебували, - сказав фотограф. - Щодо "Свободи" можу сказати, що ні зв`язків з ними, ні особливих симпатій до цього об`єднання не маю». Він підкреслив, що перебував на акції як фотокореспондент Tochka.net.

 

«Про акцію я дізнався від колеги-журналіста, разом з яким туди й приїхав. Редакційного завдання мені не давали, однак часто ми самі приймаємо рішення про висвітлення подій, намагаючись оперативно подати матеріали. Фото з акції вже на сайті Tochka.net», - розповів Віталій Лазебник.

 

Керівник фотослужби Tochka.net Сергій Котельников у коментарях ТК підтвердив, що фотокореспонденти видання часто самостійно обирають події для зйомки, якщо вважають їх цікавими для висвітлення. Він обурений агресивним перешкоджанням роботі фотографа і переконаний, що редакція Tochka.net не залишить цей випадок без уваги.

 

«Зустрічі з керівництвом порталу ще не було. Ми будемо реагувати і будемо вимагати покарання людей, які поводять себе неадекватно: по-перше, фотографа з бейджем "Преса" і камерою били ззаду металевим прутом по голові, по-друге, на журналіста намагалися наїхати на авто. Незрозуміло, де на час інциденту була міліція і чим вона там займалася. Ми будемо слідкувати за перебігом слідства і на гальмах це не спускатимемо», - сказав Сергій Котельников. 

 

Сам Віталій Лазебник розповів, що після інциденту не встиг ознайомитися із змістом заяви до міліції, бо перш за все потребував медичної допомоги. За його словами, він звернув увагу, що охоронці правопорядку неохоче реагували на його свідчення: «Я вказував їм на чоловіка, який на мене напав, а вони мало не відверталися».

 

 
 
   Віталій Лазебник

Як повідомляла ТК, 4 травня фотографа Tochka.net побили при виконанні редакційного завдання. Лікарі зафіксували удари залізним прутом по голові як  «легкі тілесні ушкодження».

 

Лазебник знімав акцію, під час якої відбувалася зустріч мешканців Дніпровського району Києва стосовно будівництва храму Всіх святих воїнів Української православної церкви (Московського патріархату). Як пояснила у коментарі «Радіо Свобода» представник об’єднання «Самоврядна громада» Інна Плотникова, будівництво храму, на її думку, є незаконним: «Проект храму не погоджений ані з місцевою громадою, ані з владою. У нас є відповідь Київської міськдержадміністрації, в якій сказано, що дозволу на храм у парку Перемоги не надавали. Окрім того, в копії проекту, яку ми змогли отримати, видно, що храм і сусідні споруди займають дуже велику частину зеленої зони».

 

За словами Віталія Лазебника, під час перебування на акції він займався суто своєю роботою: «Учасники акції руйнували паркан, зачитуючи свій текст про незгоду з будівництвом. Я поряд з іншими журналістами вів зйомку.  Далі мене ззаду раптом вдарив чоловік прутом по голові. Я намагався прикритися, кричав, що є журналістом і демонстрував йому бейдж, який був на шнурку на грудях. Але він на все це не зважав і продовжував бити, доки його не відтягли свідки інциденту. Потім нападник сів у машину і намагався залишити парк. Тоді я загородив йому шлях, ставши перед машиною. Він ледве мене не переїхав».

 

Також Віталій Лазебник зазначив, що чув про те, що побили і самого нападника. Але хто саме, йому не відомо.

 

Фото чоловіка, який його побив, Віталій Лазебник надав міліції

 

За інформацією Tochka.net, очевидці події кажуть, що нападником міг бути директор парку «Перемога» в Дніпровському районі Олександр Товстоног. В адміністрації парку це категорично спростувують.

 

«Детектор медіа» продовижить стежити за розслідуванням нападу на Віталія Лазебника.

 

«Детектор медіа»

 

Фото, відео - http://www.radiosvoboda.org та Віталія Лазебника

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10194
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
укр
4372 дн. тому
Керівники МВС та СБУ повинні йти у відставку. Чи вони в Україні лише статистами працюють і ні за що не відповідають ? Керувати – значить передбачити. Але вони вміють лише набивати кишені грішми.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду