«Хижаки за свободою преси» – 2012

3 Травня 2012
11710
3 Травня 2012
16:04

«Хижаки за свободою преси» – 2012

11710
До переліку душителів свободи слова від «Репортерів без кордонів» увійшов 41 номінант
«Хижаки за свободою преси» – 2012

З нагоди Всесвітнього дня свободи преси, що відзначається 3 травня, міжнародна журналістська організація «Репортери без кордонів» (RSF) опублікувала список «Хижаків за свободою преси» з фото й доказами їхньої вини в придушенні діяльності медіа. Місце в антирейтингу отримав 41 номінант. Серед них - державні діячі (президенти, королі, генсеки), терористичні та кримінальні організації, силові структури.

 

Показово, що в цьому списку - вісім діячів з пострадянського простору: президент Білорусі Олександр Лукашенко, президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов, президент Азербайджану Ільхам Алієв, президент Узбекистану Іслам Карімов, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров, голова Верховного Меджлісу Нахічеванської Автономної Республіки Васіф Талибов, прем'єр-міністр Росії Володимир Путін.

 

«Події першого кварталу 2012 року чітко показали, що хижаки за свободою преси, наслідуючи президента Сирії Башара Асада та ісламістських бойовиків у Сомалі, виявили себе безжалісними і вбивцями», - заявляє RSF.

 

Як зазначає RSF, 2011 року внаслідок повстань було повалено кілька режимів правителів, які раніше потрапляли до списку «хижаків», - таких, як Муаммар Каддафі в Лівії та Алі Абдалла Салех у Ємені. Однак загальне число ворогів преси не зменшилося.

 

2012 року до переліку «хижаків за свободою преси» приєдналися шестеро новачків. Це «Боко Харам» (Boko Haram) - ісламістське угруповання, що поширює терор у Нігерії; Вища рада збройних сил Єгипту, яка успадкувала від скинутого диктатора Хосні Мубарака порушення свободи інформації; міністр інформації уряду Сомалі, який несе відповідальність за переслідування та залякування медіа; Васіф Талибов - всесильний лідер Нахічеванської Автономної Республіки в Азербайджані; розвідувальні відомства у Пакистані; Кім Чен Ин, який успадкував диктаторський режим у Північній Кореї після смерті свого батька Кім Чен Іра.

 

Відповідно до даних RSF, зростає число країн, що мають більше, ніж по одному «хижакові». У шести державах їх по двоє. У Сомалі це ісламістська міліція «Аль-Шабааб» (Al-Shabaab), а також міністр інформації. У Пакистані - таліби, а також спецслужби. В Азербайджані - президент Ільхам Алієв, а також голова Нахічеваню Васіф Талибов, котрий «перетворив свою вотчину на лабораторію репресивних методів, що їх Алієв застосовує в решті країни».

 

«У Росіє є не тільки Володимир Путін, а й його чеченський "сторожовий пес" Рамзан Кадиров, який поділяє схильність свого господаря до сильних слів та дій», - зауважує RSF. На палестинських територіях, свої сили безпеки для переслідувань журналістів використовують і автономія на Західному березі ріки Йордан, і ХАМАС у секторі Газа. В Ісламській Республіці Іран верховний лідер Алі Хаменеї та президент Махмуд Ахмадінеджад попри суперництво між ними дійшли згоди в політиці щодо медіа: Іран, як і раніше, поряд з Еритреєю, Китаєм, Туреччиною та Сирією, залишається однією з найбільших в'язниць у світі для журналістів.

 

Інші президенти - такі, як Ісмаїл Омар Ґеллех у Джибуті, Омар аль-Башир у Судані та Йовері Мусевені в Уганді невдовзі можуть поповнити список «хижаків». Під пильною увагою RSF після відставки президента Алі Абдалли Салеха перебуває Ємен, який 2011 року пройшов через важкі випробування. З іншого боку, «Репортери без кордонів» прогнозують, що президент М'янми Тейн Сейн може бути вилучений зі списку «хижаків», якщо цього року він очолить процес реформ і демократизацію.

 

Революційні збройні сили Колумбії (FARC) упродовж багатьох років фігурували у списку «хижаків» подібно до воєнізованих угруповань, які й досі числяться в ньому. FARC вилучено з переліку, оскільки число вчинених ними цілеспрямованих акцій проти журналістів зменшилося. Тепер FARC звинувачують у зникненні незалежного французького журналіста Ромео Ланглуа під час нападу на урядові війська, які здійснювали антинаркотичну операцію. «Репортери без кордонів» відстежують цю справу, поки що обережно ставлячись до твердження, що Ланглуа викрали FARC.

 

RSF наголошує, що «з шаленою швидкістю» зростає число нападів на журналістів. З початку цього року, за даними цієї організації, загинули 21 репортер і шість блогерів. Багато з них - у воєнних зонах - таких як Сомалі та Сирія. На кожні п'ять днів припадає одна жертва.

 

«Репортери без кордонів» віддають особливу шану блогерам. «В умовах, коли уряди жорстко придушують опозицію, щоб про це не знав світ, вони - останній оплот свободи інформації», - зазначає організація та додає, що оператори і фотокореспонденти також стають мішенями репресивних режимів, які «надто добре розуміють силу впливу відеоінформації».

 

Повний перелік «хижаків» (в англійському алфавітному порядку):

 

Абдулкадир Хуссейн Мохамед, міністр інформації, пошти і телекомунікацій у перехідному федеральному уряді Сомалі

 

«Аль-Шабааб», озброєна ісламістська міліція в Сомалі

 

Олександр Лукашенко, президент Республіки Білорусь

 

Алі Хаменеї, верховний лідер Ісламської Республіки Іран

 

Башар Аль-Ассад, президент Сирії

 

«Боко Харам», ісламістське угруповання в Нігерії

 

Чуммалі Саясон, президент Лаоської Народно-Демократичної Республіки

 

ETA, військове сепаратистське угруповання в Іспанії

 

Урядові розвідувальні служби Пакистану

 

Гурбангули Бердимухамедов, президент Туркменістану

 

Служби безпеки ХАМАС у секторі Газа, Палестинські території

 

Ху Цзіньтао, голова Китайської Народної Республіки

 

Ільхам Алієв, президент Азербайджану

 

Іслам Карімов, президент Республіки Узбекистан

 

Збройні сили Ізраїлю

 

Ісайяс Афверкі, президент Держави Еритрея

 

Кім Чен Ин, лідер Корейської Народно-Демократичної Республіки

 

Абдалла бін Абдулазіз Аль Сауд, король Саудівської Аравії

 

Шейх Хамад бін Іса Аль Халіфа, королю Королівства Бахрейн

 

Махмуд Ахмадінежад, президент Ісламської Республіки Іран

 

Мігель Факуссе, бізнесмен і землевласник з Гондурасу

 

Мулла Мухаммед Омар, лідер руху Талібан в Афганістані та Пакистані

 

Мсваті III, король Свазіленду

 

Нгуєн Мінь Чієт, президент Соціалістичної Республіки В'єтнам

 

Нурсултан Назарбаєв, президент Республіки Казахстан

 

Організована злочинність в Італії

 

Поль Кагаме, президент Республіки Руанда

 

Найманці на Філіппінах

 

Рамзан Кадиров, глава Чеченської Республіки

 

Рауль Кастро, глава Державної ради і Ради міністрів Куби

 

Роберт Мугабе, президент Республіки Зімбабве

 

Наркокартелі в Мексиці

 

Вища рада збройних сил Єгипту

 

Теодоро Обіанг Нгема Мбасого, президент Екваторіальної Гвінеї

 

Служби безпеки Палестинської автономії, Палестинські території

 

Клан Раджапаксе, Шрі-Ланка

 

Тейн Сейн, президент Республіки Союз М'янма

 

Васіф Талибов, голова Верховного Меджлісу Нахічеванської Автономної Республіки

 

Володимир Путін, голова уряду і майбутній президент Російської Федерації

 

Альхаджі Яя Джамме, президент Республіки Гамбія

 

«Чорні орли», парламентська група в Колумбії

 

Підготував Аркадій Сидорук, для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11710
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду