Як заробляють на блогах

3 Травня 2012
9780
3 Травня 2012
08:25

Як заробляють на блогах

9780
Як заробляють на блогах
За 7 років, від моменту появи, кількість українських блогів сягнула 200 тисяч, констатують фахівці. Найшвидше їх кількість почала зростати, коли з'ясувалося, що на блогах можна заробити. Як стверджують експерти, деякі блогери мають дохід від кількох сотень гривень на місяць до тисячі. Водночас юристи наголошують, що це є підприємницькою діяльністю і за такі доходи треба платити податок.

 

Для того, щоб заробляти гроші на блозі, необхідно, спершу, створити власний сайт, кажуть фахівці. Наступний етап - презентувати себе і визначитись із тематикою, якій буде присвячений ваш блог. Найкраще обирати не ту тему, яка нібито вважається перспективною, а та, в якій ви компетентні і маєте, що сказати своєму читачеві. Від цього залежить успішність і швидкість розкрутки ресурсу. Відразу варто запам'ятати, що будь-яку інформацію слід подавати через призму власного досвіду, а за сухими фактами читач може звернутись і до спеціальної літератури.

 

Успішність ваших матеріалів визначається активністю їх коментування, кількістю переглядів сторінки, постійною читацькою аудиторію, пояснюють експерти. Всю цю статистику можна дізнатись за допомогою спеціальних додатків, таких як Яндекс Метрика або Google Analytics. В той момент, коли ви помічаєте постійне і активне зростання всіх цих показників, можете шукати зацікавлених у тематиці вашого блогу інвесторів та рекламодавців. Виходячи зі змісту вашого блогу і його позиції в рейтингу, рекламодавець звертається до вас із пропозицією про співпрацю. З часом до вас почнуть звертатися і рекламні агенції.

 

Проте, є низка особливостей, які слід враховувати, коли блог переростає із захоплення в інструмент заробляння грошей. Про це розповідає досвідчений блогер, один із організаторів Всеукраїнського конкурсу блогів Сергій Пішковцій.

 

«Якщо перша причина для початку ведення блогу - це заробіток, то не варто сподіватись, що він буде у вас раніше ніж за 6-12 місяців, - каже він. - Це залежить від їхньої популярності. Відповідно, чим більша популярність, тим більшу ціну на рекламу на своєму сайті вони можуть поставити. Не варто сподіватися, що в перший же місяць-два-три від блогу можна заробити якісь шалені гроші. В декого склалось таке хибне уявлення, що вони заведуть сайт, повішають на нього кілька банерів від Google і одразу їм почнуть приходити чеки на сотні доларів. Це не так».


 

Маєш прибуток - мусиш платити податок


 
Крім нинішніх складностей, які можуть виникнути з наповненням, піаром та читацькою аудиторією блогу, існують ще й фіскальні особливості, про які слід знати новоспеченому блогеру. Зокрема оподаткування прибутку, отриманого від ведення блогу.


 
«Дохід із блогу вважається підприємницькою діяльністю, оскільки це систематичний дохід, який приносить прибуток власнику блогу, - зазначає юрист Юлій Рудницький. - Які можуть бути форми відповідальності за те, що звичайний блогер не зареєструється підприємцем і не буде сплачувати відповідні відсотки податковій? Це передбачено двома нормативно-правовими актами. Перший має характер доволі ніжний і лагідний - адміністративна відповідальність, яка передбачає стягнення у розмірі від 340 до 740 гривень. І другий - у разі отримання значного доходу: якщо органи податкової служби виявлять за конкретним блогом і його власником значний дохід, наслідком цього може бути підстава для застосування кримінальної відповідальності органами податкової служби».


 
Тим не менш, такі можливі наслідки мало впливають на кількість блогів і їхній деколи відверто комерційний, характер. Блоги посідають високу позицію в рейтингу прибутків. Хоча, спеціалісти визнають, що в Україні заробити на блозі значно важче, ніж у Європі. Це пов'язано з неанглійською мовою блогу, невеликим сегментом україномовних читачів, ізольованістю України та обмеженістю аудиторії. Ще одним вагомим чинником є невеликий обсяг ринку реклами, що не дає змогу заробляти на цьому більше.

 

Катерина Недеснова, «Радіо свобода»

Фото - «Радіо свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Недеснова, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9780
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду