Удар по свободі слова

27 Квітня 2012
25688
27 Квітня 2012
07:05

Удар по свободі слова

25688
Влада ліквідує газетні розкладки в метро. Щоб кияни менше читали опозиційну пресу?
Удар по свободі слова

Учора директор КП «Київський метрополітен» вилив по відру холодної води на розповсюджувачів друкованих видань. Їх ознайомили з рішенням, відповідно до якого з 1 травня буде заборонено торгівлю з розкладок на території підземки. А відтак близько 500 точок продажу журналів і газет, які досі працювали на станціях метро, будуть змушені шукати собі інші місця.

 

За словами учасників зборів, керівництво метрополітену не змогло точно відповісти, є цей захід тимчасовим, на період проведення Євро-2012, чи на повернення газет і журналів у метро взагалі сподіватися не варто. За словами голови фонду «Незалежна преса» Марини Клюсової, розповсюджувачі й самі розуміють, що на час чемпіонату торгівлю на центральних станціях метро потрібно обмежити. «Однак немає необхідності закривати продаж на периферійних станціях - це великий удар. Адже 50 відсотків від усієї преси, що продається в Києві, - це саме продаж на станціях метро, бо мережа кіосків не розвинена належним чином, - зазначає пані Марина. - Я вже навіть не кажу про втрати тиражів та збитки, які отримають видання. А якщо заборона не тимчасова, а «вічна», то це взагалі катастрофа».

 

У прес-службі метрополітену «УМ» не змогли чітко відповісти, хто саме - їхнє комунальне підприємство чи міська адміністрація - ініціював таке обмеження. Але запевнили, що продавців попереджали раніше і радили шукати інші місця збуту. Водночас додали, що торгівля з розкладок є нелегальною, проте не змогли твердо сказати, що договорів оренди з підприємцями не укладали.

 

У такій ініціативі метрополітену можна побачити гру на користь кандидата в мери від влади - голови КМДА Олександра Попова, який завчасно потурбувався про те, аби слово влади дійшло до виборців - взяв гроші з програми «Турбота» і передплатив пенсіонерам «Вечірній Київ». Ліквідуючи газетні розкладки в метро, можливість прочитати думку, альтернативну діючій владі, зменшують наполовину...

 

Максим Савчук,  «Україна молода»

Фото - «Україна молода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Максим Савчук, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25688
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду