Олександр Човган: рішення про арешт рахунків РІА неправомірне

4 Квітня 2012
9532
4 Квітня 2012
13:31

Олександр Човган: рішення про арешт рахунків РІА неправомірне

9532
Олександр Човган: рішення про арешт рахунків РІА неправомірне

Голова ради директорів Асоціації незалежних регіональних видавців України (АНРВУ) Олександр Човган 3 квітня вважає, що Замостянський районний суд виніс завідомо неправдиве рішення щодо Вінницької газети РІА.

 

«Суд, задовольнивши позов двох начальників вінницьких ЖЕКів В'ячеслава Гребіня та Вадима Азеріна, зобов'язав Вінницьку газету РІА спростувати оціночні судження. Це рішення є безпідставним, ниточки від нього тягнуться до Вінницької влади, якій не подобається правда в газеті РІА. Газета надає читачам суспільно важливу інформацію. Крім того, суд арештував рахунки газети, і наразі вона не може взагалі виходити. Наша, а також Всесвітня асоціація вважають, що такі рішення суду прямо впливають на свободу слова і абсолютно протизаконні», - сказав Човган під час засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

Нагадаємо, нещодавно Замостянський районний суд заборонив газетам «20 хвилин» та РІА писати будь-яку інформацію про вінницького бізнесмена Ельдара Назарова й арештував їхні рахунки. Такі ухвали суд прийняв на забезпечення позову бізнесмена. Тоді зазначалося, що Місія зі свободи слова Всесвітньої асоціації газет і видавців (WAN-IFRA) приступила до розслідування справи стосовно вінницьких газет.

 

Крім того, 23 березня цього року за головування судді Клапоущака С.Ю. Замостянський районний суд задовольнив позов двох начальників вінницьких ЖЕКів В'ячеслава Гребіня та Вадима Азеріна, зобов'язавши газету РІА надрукувати спростування статті під назвою «"Жеківську мафію" судять в апеляційному суді», визнавши викладену в ній інформацію недостовірною.

 

Заступник Генпрокурора Віктор Занфіров пояснив присутнім, що оцінку рішенню Замостянського суду дасть Апеляційний суд: «Апеляційний суд скасує рішення, якщо воно було незаконне, а суддя, який виніс рішення, понесе відповідальність».

 

Прес-секретар президента Дарка Чепак зауважила, що допоки триває судовий процес, МРГ не може давати оцінку рішенню суду, бо може бути трактоване як тиск на суд.

 

На думку ж представника в Україні Міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» Оксани Романюк, це занадто сувора міра покарання для ЗМІ, оскільки газета фактично не може здійснювати свою діяльність.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9532
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду