Міжнародна делегація обговорить з Януковичем ситуацію зі свободою слова в Україні

30 Березня 2012
10287
30 Березня 2012
18:56

Міжнародна делегація обговорить з Януковичем ситуацію зі свободою слова в Україні

10287
Міжнародна делегація обговорить з Януковичем ситуацію зі свободою слова в Україні

Всесвітня асоціація видавців газет і новин (WAN-IFRA) та Всесвітній форум редакторів очолять міжнародну делегацію, яка відвідає Україну з 1 по 4 квітня для зустрічі з президентом Віктором Януковичем та вивчення зростаючих побоювань щодо стану свободи слова в країні. Про це йдеться в офіційному повідомленні організацій.

 

До делегації також увійдуть представники «Артиклю 19», Freedom House, Фундації відкритого суспільства (Open Society Foundations), Української асоціації видавців періодичної преси та Асоціації незалежних регіональних видавців України. Делегація зустрінеться з представниками українських медіа та громадянського суспільства. На зустрічі з президентом України Віктором Януковичем, запланованій на вівторок, планується обговорення питань свободи слова.

 

«Це унікальна можливість донести наші побоювання щодо стану свободи медіа в країні безпосередньо до тих, хто займає впливові позиції, - зазначив Ларрі Кілман, заступник генерального директора WAN-IFRA. - Ми сподіваємось, що діалог з владою стане у нагоді та допоможе їй у вивченні важких викликів, з якими зіштовхуються у своїй роботі незалежні медіа, особливо в рік, коли Україна буде в центрі міжнародної уваги».

 

«Місія з питань свободи слова прибуває до України за критичних обставин, коли умови роботи медіа погіршилися з часу обрання Віктора Януковича Президентом України, - сказала Сьюзан Корк (Susan Corke), директорка євразійських програм Freedom House. - Опозиційні канали в Харкові були позбавлені ефіру, а журналісти продовжують бути під тиском, їх права порушуються тільки за те, що вони виконують свою роботу, зокрема коли вони займаються розслідуваннями особливо чутливих питань, таких як корупція».

 

Міжнародні організації звертають увагу на те, що український уряд звинувачують у тиску на власників медіа з використанням тактики «м'якої» (чи непрямої) цензури, яка включає в себе відмови в наданні ліцензій на мовлення, цілеспрямовані рейди податкових інспекторів та нав'язливі судові позови.

 

Безкарність та порушення проти медіа теж залишаються проблемою в Україні, наголошують організації. Існує певна кількість дуже резонансних справ, коли критичні журналісти зазнають утисків за їхню роботу з розкриття випадків корупції та зловживання владою з боку високопосадовців. У багатьох випадках винні залишаються не покараними.

 

Нагадаємо, цього року Україна прийматиме Всесвітній газетний конгрес та Всесвітній форум редакторів, які організовує WAN-IFRA. Цей глобальний саміт світової преси відбудеться з 2 по 5 вересня, і в ньому візьмуть участь, як очікується, понад 1000 видавців, головних редакторів та інших старших керівників газетної галузі.

 

WAN-IFRA базується в Парижі, Франція, та Дармштадті, Німеччина, та має підрозділи у Сінгапурі, Індії, Іспанії, Франції та Швеції. Це глобальна організація видавців газет та виробників новин з усього світу. Вона представляє понад 18000 видань, 15000 онлайн сайтів та більше 3000 компаній з понад 120 країн світу. Її ключовою місією є захист та популяризація свободи слова, якісної журналістики та редакторської чесності, а також розвиток успішного бізнесу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10287
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду