Донецька податкова відмовилася надати журналісту інформацію про співробітника

27 Березня 2012
9551
27 Березня 2012
13:38

Донецька податкова відмовилася надати журналісту інформацію про співробітника

9551
Не розголошує інформацію, посилаючись на рішення Конституційного Суду і закон про персональні дані
Донецька податкова відмовилася надати журналісту інформацію про співробітника

Державна податкова служба у Донецькій області відмовилася повідомити інформацію про те, чи є громадянин України Кирило Рибаков співробітником Державної податкової адміністрації. Про це пише головний редактор інтернет-видання «Новини Донбасу» Олексій Мацука. Податкова посилається на те, що запитувана журналістом інформація є інформацією з обмеженим доступом і не відповідає визначенню публічної інформації.

 

Журналіст нагадав, що 29 січня під час мітингу в Донецьку на чотирьох журналістів «напала група російських націоналістів», внаслідок чого було розбито обладнання.

 

«З групою людей, які на нас напали, одночасно підійшов ще й Кирило Рибаков. За деякими даними, ця людина - державний службовець і працює в податковій. Я звернувся в податкову із запитом щодо нього. Але податкова навідріз відмовилася повідомляти дані про своїх співробітників. Виходить, що податкова відмовляється повідомляти, хто отримує гроші платників податків і за яку роботу», - написав Олексій Мацука.

 

Податкова у відповіді на запит зокрема повідомила, що відповідно до рішення Конституційного Суду України №5-зп від 30 жовтня 1997 року «забороняється не лише збирання, а й зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її попередньої згоди... До конфіденційної інформації, зокрема, належать свідчення про особу (освіта, сімейний стан, стан здоров'я, дата і місце народження, майновий стан та інші персональні дані)».

 

Крім того, податкова посилається на статтю 6 Закону України №2297-VI «Про захист персональних даних», згідно з якою «не допускається обробка даних про фізичну особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини».

 

Також податкова зазначає, що поширення персональних даних передбачає дії щодо передачі відомостей про фізичну особу з баз персональних даних за згодою суб'єкта персональних даних. Поширення персональних даних без згоди суб'єкта персональних даних або уповноваженої ним особи дозволяється у випадках, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини, йдеться у відповіді на запит.

 

Крім того, податкова роз'яснює, що «згідно зі ст.1 Закону №2939 публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом».

 

«Виходячи з вищевикладеного, запитувана Вами інформація є інформацією з обмеженим доступом і не відповідає визначенню публічної інформації відповідно до Закону №2939», -відповідає податкова.

 

Раніше з посиланням на рішення Конституційного Суду щодо конфіденційної інформації чиновники відмовили каналу СТБ в інформації про державні квартири, а Окружний адміністративний суд міста Києва визнав правомірною відмову Апарату Верховної Ради журналістці журналу «Корреспондент» Ірині Соломко в наданні інформації про помічників-консультантів народних депутатів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9551
Читайте також
01.02.2012 12:23
Галя Койнаш
для «Детектор медіа»
32 388
26.01.2012 12:59
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
34 032
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду