Екс-гендиректор ОДТРК «Рось» Юрій Уздемір: «Я зрозумів, що виконав місію!»

20 Березня 2012
21154
20 Березня 2012
10:15

Екс-гендиректор ОДТРК «Рось» Юрій Уздемір: «Я зрозумів, що виконав місію!»

21154
Екс-гендиректор ОДТРК «Рось» Юрій Уздемір: «Я зрозумів, що виконав місію!»

Зараз друг губернатора і колишній гендиректор Черкаської обласної державної телерадіокомпанії «Рось» Юрій Уздемір безробітний. Будучи переконаним, що він виконав свою місію на телерадіокомпанії, а також не витримавши розлуки з родиною, Юрій Леонідович вирішив покинути Черкаси. Нині він набирається сил, а з подальшою своєю долею визначатиметься в середині наступного місяця.

 

«Прочерку» вдалося взяти телефонне інтерв'ю в «донецького» і «непублічного» Юрія Леонідовича. Хоча «донецьким» він себе не вважає, бо вже давно живе у столиці. А от щодо другого, то Уздемір запевнив, що публічними на телеканалі повинні бути не менеджери, а ведучі. Про те, чому дехто вважає посаду гендиректора «медом помазаною», про розвиток телеканалу, причину звільнення та поради своєму наступнику читайте в ексклюзивномцу інтерв'ю з Юрієм Уздеміром.

 

«ФМ-радіо припинило мовлення після того, як я покинув компанію»

 

- Навколо звільнення гендиректора «Росі» було багато чуток. Поясніть, будь ласка, причину вашого звільнення.

- Одне черкаське «аналітичне» видання написало, що причиною мого звільнення стали проблеми з обласним ФМ-радіо. Після таких публікацій стає дещо образливо за черкаську журналістику. Хіба це аналітика?! Порівняйте дати, опитайте декілька джерел і зразу стане зрозуміло, що проблеми на ФМ-радіо стали наслідком, а не причиною звільнення гендиректора ОДТРК. Радіо припинило мовлення після того, як я покинув компанію.

 

Ще в середині лютого я подав заяву на відпустку з наступним звільненням. Тоді ж я зібрав колектив, поінформував співробітників про свій намір і пішов у відпустку. Коли я 14 березня зайшов забрати трудову книжку, про це дізналися деякі співробітники телерадіокомпанії. До мене підійшли, зокрема, Іванченко, Халупінський, Рабцун, Химич, щоб попрощатися. Пані Валентина, до речі, навіть подарувала мені картину на пам'ять про Черкаси.

 

До речі, докори щодо непублічності відкидаю. Небажання світитися в ЗМІ - моя принципова позиція. Вважаю, що медіаменеджер не повинен бути фронтменом компанії. Обличчям телеканалу повинні бути журналісти і ведучі.

 

Описание: Всього декілька прес-конференцій провів Юрій Уздемір за трохи більше, як півторарічне перебування на посаді гендиректора ОДТРК «Рось». Непублічність - це його принципова позиція. Може, саме через це місцеві журналісти спершу так і не розібралися в тонкощах його біографії. Адже Уздемір вважає себе не «донецьким», а «столичним»...

Всього декілька прес-конференцій провів Юрій Уздемір за трохи більше, як півторарічне перебування на посаді гендиректора ОДТРК «Рось». Непублічність - це його принципова позиція. Може, саме через це місцеві журналісти спершу так і не розібралися в тонкощах його біографії. Адже Уздемір вважає себе не «донецьким», а «столичним»...

 

«Відомі черкаські журналісти і медіа-менеджери переглянули своє зневажливо-відразливе ставлення до ОДТРК»

 

- Нині на місце гендиректора телерадіокомпанії претендує багато осіб. Складається враження, немов це місце медом помазане...

- Насправді ця посада притягує лише місцевих, черкаських фахівців медіабізнесу. Однією з головних причин дефіциту кадрів в державних структурах (а ОДТРК - це державною компанією) є неадекватна оплата праці. Наприклад, я отримував на руки 6-7 тисяч гривень зарплати. На тому ринку, де я працював до цього, це не вважається великими грошима. Інше пояснення популярності посади гендиректора ОДТРК в Черкасах перебуває в ментальній площині. Не хочу нікого образити, але зауважу, що, можливо, це у провінції така думка, що на держслужбі треба ще додатково красти, крім зарплати. Я ж хотів зробити економічно ефективну компанію, що передбачає зовсім інший підхід. Наприклад, мені навіть в голову не приходило використовувати службове авто. Я їздив на власному, хоча компанія мала автопарк з одинадцяти машин.

 

Я запрошував колег з Києва долучитися до розвитку «Росі», приїхати, працювати в Черкаси. Але вони не хотіли приїжджати на постійній основі. Долучалися лише до окремих проектів, як от «Рось шукає таланти» тощо. Однак мені вдалося «підтягнути» на телерадіокомпанію місцевих фахівців. Так, до розвитку «Росі» долучився Сергій Халупінський, Ігор Косенко.

 

Описание: Наймасштабніший телепроект донецького гендиректора - шоу «Рось шукає таланти»

Наймасштабніший телепроект донецького гендиректора - шоу «Рось шукає таланти»

 

На фінальній стадії перемовини з іншими відомими черкаськими журналістами і медіа-менеджерами. Багато з них переглянули своє зневажливо-відразливе ставлення до ОДТРК. Зазначу також, що колектив «Росі», за рідкісним виключенням, хороший і з ним можна працювати. Але шкода буде, якщо з моїм уходом з «Росі» процес «підтягування» медіа-еліти на ОДТРК завершиться. На фоні нових людей одразу стає помітним, на що здатні «ветерани» черкаського телебачення і радіо. І тому навіть «метри» повинні будуть або переглянути своє ставлення до професії, або піти як профнепридатні.

 

Крім фінансового питання, яке відштовхує фахівців від «Росі», були й інші. Державна телерадіокомпанія має певні рамки в роботі. Це обмежує поле для маневру, розвитку.

 

«Вважав неетичним просити у керівництва житло»

 

 

Описание: Рішення про «кадрове оздоровлення» «Росі» приймав губернатор Сергій Тулуб. Юрій Уздемір вирішив допомогти, але застеріг, що кар'єру в Черкасах не робитиме

 

 

Рішення про «кадрове оздоровлення» «Росі» приймав губернатор Сергій Тулуб. Юрій Уздемір вирішив допомогти, але застеріг, що кар'єру в Черкасах не робитиме

 

- У такому випадку, чому ви погодилися працювати в Черкасах?

- Голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб влітку 2010 року запропонував мені налагодити роботу Черкаської обласної державної телекомпанії та інформаційної сфери області в цілому. Я поважаю Сергія Тулуба, тому вирішив допомогти йому, однак застеріг, що кар'єру в Черкасах робити не планую. Це була моя принципова позиція. Я не вважаю, що посада гендиректора ОДТРК - це пік кар'єрного зросту.

 

 До речі, увесь час мого перебування в Черкасах мене чомусь вважали «донецьким». Так, я жив у Харцизьку, де познайомився з Сергієм Тулубом. Але з 1998 року я переїхав у Київ. Довго і плідно співпрацював з виданнями: «Бізнес», «Дзеркало тижня», «Інтерфакс», «Кореспондент» та іншими. Потім очолив щотижневик «Влада і політика». Саме з Києва я і приїхав до Черкас. У столиці в мене живе дружина, діти. У Черкаси вони переїхати не могли. Я вважав неетичним просити у керівництва житло, тому жив у гуртожитку готельного типу. Тож мені весь цей час було морально важко жити в розлуці з близькими. Я щовихідних їздив до них у Київ.

 

- Саме причина з близькими стала причиною звільнення?

- Не лише. За підсумками 2011 року я зрозумів, що виконав свою місію на «Росі». Про це свідчать рейтинги GFK, соцопитування SOCIS і хороші економічні показники. Після цього я добровільно подав заяву на звільнення. Більше того, я вмовляв голову Черкаської ОДА та голову Держкомтелерадіо України підписати цю заяву.

 

«Я створив базу для переходу з ефективності в популярність!»

 

- Що б ви порадили своєму наступнику?

- Є дві взаємодіючі складові медіабізнесу: це популярність і ефективність. На першому місці для себе я поставив завдання підвищення економічної ефективності телекомпанії. Уся моя початкова робота до цього зводилася. І за 2011 рік компанія показала чудові економічні результати. Надходження від платних послуг в спеціальний фонд ОДТРК в 2011 році зросли на 10% у порівнянні з 2010 роком. І це без врахування надходжень від політичної реклами і надходжень за договором з управлінням інформаційної політики ОДА. Найбільш економічно ефективним напрямком розвитку на ОДТРК, на мою думку, нині є ФМ-радіо. Я працював, щоб закласти юридичну і організаційну основи в цьому питанні. Знаю, що мій попередник Михайло Калініченко декілька років намагався отримати частоти. Ми їх таки отримали і запустили мовлення у Черкасах і Буках власними силами. Для цього нам не треба було просити у обласної влади грошей. Я як член бюджетної комісії прекрасно знав стан обласного бюджету. Сподіваюся, що новий керівник зуміє розібратися в справжніх причинах нинішніх перебоїв у трансляції Рось-ФМ і Черкащина таки буде мати обласну радіомережу.

 

 

Описание: Юрій Леонідович ще приїжджатиме на Черкащину. Будучи депутатом обласної ради від партії регіонів і членом постійної комісії з питань планування, бюджету і фінансів, він повинен брати участь у засіданнях сесій

 

 

Юрій Леонідович ще приїжджатиме на Черкащину. Будучи депутатом обласної ради від партії регіонів і членом постійної комісії з питань планування, бюджету і фінансів, він повинен брати участь у засіданнях сесій

 

Ще один важливий момент - нові технології. Ми першими і єдиними в області перейшли на цифрове мовлення. Запустили on-line трансляцію телеканалу «Рось» в Інтернет-просторі. «Підлікували серце» телекомпанії - апаратну мовлення. Створили і оснастили потужною технікою підрозділ відеодизайну (його роботу вже сьогодні видно на екрані). Зараз завершуються роботи по модернізації сайту «Росі». Керівник телекомпанії зобов'язаний тримати руку на пульсі технічного прогресу.

 

Серйозною проблемою ОДТРК є неефективна структура. У 2011 році нам вдалося її змінити враховуючи досвід провідних телекомпаній України. Замість двох дирекцій в ТРК було створено декілька творчих об'єднань, кожне з яких очолив, де-факто, продюсер проекту. Це впорядкувало технологію підготовки контенту, дозволили виявити приховані кадрові резерви, розкрили творчий потенціал багатьох співробітників.

 

До речі, торік Черкаська ОДТРК, єдина з усіх державних телекомпаній збільшила штат на шість осіб. Повірте, мені було приємно в останні дні 2011 року підписувати накази про зарахування у штат цілої групи молодих журналістів і техніків. Буде неправильно, якщо з приходом нового керівника тенденція омолодження колектива ТРК припиниться.

 

За півтора роки керівництва я створив базу для переходу з ефективності в популярність. Тож тепер все в руках мого наступника. Він може наростити популярність телеканалу і радіо, а вже тоді від популярності перевести роботу телеканалу в ще більшу ефективність Таке-от замкнуте коло.

 

- Чим ви плануєте займатися після повернення у Київ?

- Візьму перерву. Мені запропонували декілька проектів, як політичних, так і у сфері медіа. Адже я все життя працював або у сфері медіабізнесу, або у сфері політтехнологій. Зараз трохи підлікуюся і в середині квітня буду визначатися з подальшою роботою. Тож поки що я офіційно безробітний.

 

 

Описание: З історією телерадіокомпанії пов'язані і більш як півтора роки життя нині безробітного Юрія Уздеміра

 

З історією телерадіокомпанії пов'язані і більш як півтора роки життя нині безробітного Юрія Уздеміра

 

Назарій Вівчарик,  «Прочерк»

Фото - «Прочерк» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Назарій Вівчарик, «Прочерк»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21154
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду