Фільм про конфлікт у Південній Осетії не вийшов в український прокат

11 Березня 2012
11293
11 Березня 2012
14:17

Фільм про конфлікт у Південній Осетії не вийшов в український прокат

11293
Після дискусій довкола «Серпня. Восьмого»
Фільм про конфлікт у Південній Осетії не вийшов в український прокат

Російський кінофільм Джаніка Файзієва «Серпень. Восьмого» про конфлікт у Південній Осетії не вийшов в український прокат.

 

За сюжетом картини, молода мати одиначка ризикуючи життям змушена пробиратися до Південної Осетії, куди вона до початку конфлікту відправила 7-річного сина. Події 2008-го року показані очима дорослих і хлопчика: у реалістичні військові сцени вплітається фантастичний бойовик із роботами.

 

За даними сайту «Кіно-театр», сеанси планувалися у березні у кількох кінотеатрах Києва - «Алмазі», «ім. Чапаєва», «Промені», «Салюті», «Старті», «Факелі» та «Флоренції». Як уточнили «Детектор медіа» у відділі бронювання квитків «Флоренції», стрічка була в прокаті лише один день минулого тижня, а далі кінопокази скасували в «усьому місті».

 

На сторінці картини у «Вікіпедії» зазначено, що 6-го березня стало відомо, що прокат фільму в Україні «заборонило Міністерство культури, хоча саме Міністерство офіційно подібних заяв не робило».

 

Презентація 25-хвилинного фрагменту картини відбулася на початку жовтня 2011-го року у столичному кінотеатрі «Київ» за сприяння української компанії Ukrainian Film Distribution. Після прем`єри фільму у лютому 2012-го у Росії, Білорусі і Казахстані, очікувалося, що українським глядачам стрічку представлять 1 березня. На сторінці «Серпня. Восьмого» зазначено: «Прем`єра не відбулася, тому що Міністерство культури України не видало прокатне посвідчення на демонстрацію фільму».

 

За цією інформацією, «Серпень. Восьмого» піддався критиці у Грузії та в Україні. Зокрема, протести влаштувала грузинська діаспора України і київська організація Спілки української молоді, Молодіжний націоналістичний конгрес і Молодий народний рух. Представники цих організацій звернулися зі скаргами до Національної експертної комісії України із захисту суспільної моралі, Державної агенції з питань кіно і СБУ. Зокрема, вони заявляли, про «розпалювання міжнаціональної ворожнечі і ненависті до братнього грузинського народу» та наголосили на «неприпустимості публічного показу такого фільму в Україні». Докладно про цю картину написав  «Український тиждень» у статті «"Август восьмого" – гарненька казка про смердючу війну».

 

Як відзначив у коментарях РІА «Новости» продюсер и генеральний директор російської компанії «Главкіно» Ілля Бачурін, фільм здобув неонозначні оцінки і в російських глядачів: в інтернет-голосуванні за картину «практично немає проміжних балів, лише найвищі і найнижчі»  

 

«Детектор медіа» звернулася по офіційні коментарі щодо прокату «Серпня. Восьмого». 

 

«Детектор медіа» 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11293
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
andriy155
4400 дн. тому
У вас жахлива українська мова. Невже для сайту не можна знайти нормального редактора?! Що за слова "уточнили", "відмінили" і тд? Замість того щоб так знущатися з української краще вже писати російською або англійською.
непатріот
4400 дн. тому
І навіть не захотіли на бидломову перекласти, свідоміти паскудні.
Envoy
4400 дн. тому
и ещё "Олимпиус Инферно"
Алексей
4400 дн. тому
На эту тему есть документальный фильм "Война 08.08.08" - Искусство предательства.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду