«Укрспирт» хоче судитися з «Дзеркалом тижня. Україна»

6 Березня 2012
12380
6 Березня 2012
13:49

«Укрспирт» хоче судитися з «Дзеркалом тижня. Україна»

12380
Автор статті Юрій Бутусов називає їх пройдисвітами
«Укрспирт» хоче судитися з «Дзеркалом тижня. Україна»

Державне підприємство «Укрспирт» звернулося до суду з позовом до редакції газети «Дзеркало тижня. Україна», власників веб-сайтів http://zn.ua/, http://dt.ua/ та Юрія Бутусова, які поширили нібито негативну інформацію про підприємство. Відповідну позовну заяву було подано до суду 1 березня 2012 року. Про це повідомляє RegioNews.

 

«Недостовірна інформація про діяльність підприємства, поширена відповідачами, завдає шкоди діловій репутації підприємства. Бездоказові і нічим не підтверджені заяви автора статті кидають тінь на усіх сумлінних виробників спирту і алкогольної продукції, та, фактично, на всю галузь в цілому», - зазначає заступник генерального директора з юридичних питань ДП «Укрспирт» Віктор Панков.

 

Віктор Панков каже, що у своїх публікаціях «Дзеркало тижня. Україна» безпідставно звинуватило керівництво ДП «Укрспирт» у неспроможності налагодити прибуткову роботу підприємства та у причетності до тіньового ринку алкогольної продукції, хоча, за його словами, підприємство веде спільно з правоохоронними органами боротьбу з нелегальним виробництвом та обігом спирту, контрафактної алкогольної продукції.

 

«Таким чином, завдана суттєва шкода діловій репутації найбільшого виробника спирту в України, яка вже негативно відобразилась на виробничій і комерційній діяльності ДП "Укрспирт". ... ми вимагаємо спростувати недостовірну інформацію і опублікувати відповідне спростування», - додав Віктор Панков.

 

Також із позовом на редакцію газети «Дзеркало тижня. Україна» та власників веб-сайтів http://zn.ua/, http://dt.ua/ про спростування відомостей, що не відповідають дійсності та негативно впливають на ділову репутацію, звернувся колишній генеральний директор ДП «Укрспирт» Ігор Сухоносов. Відповідна позовна заява була подана 24 лютого 2011 року. Про це «Детектор медіа» повідомив адвокат Ігоря Сухоносова Артем Висоцький.

 

Як наголосив Висоцький, Сухоносов обурений безпідставними звинуваченнями та довільними твердженнями з боку журналістів «Дзеркала тижня. Україна». За словами адвоката, у публікаціях на зазначених ресурсах стверджується, що менеджери «Укрспирту», зокрема Ігор Сухоносов, «є далекі від легального бізнесу люди».  «Тим самим честь, гідність та ділова репутація позивача поставлені під сумнів. Автори скандальних публікацій не надали жодних доказів на підтвердження своїх слів, тобто опублікували інформацію, яка може ґрунтуватися виключно на підставі рішення суду, яке набрало чинності. У своєму позові Ігор Сухоносов спростовує будь-які сумніви щодо своєї кваліфікації з боку окремих представників ЗМІ та вимагає відновлення його порушених немайнових прав, спростування недостовірної інформації та відшкодування моральної шкоди в розмірі 50000 грн.» - наголосив Артем Висоцький.

 

Представники позовників спростовують перевірки «Укрспирту» правоохоронними органами, про які писало «Дзеркало тижня. Україна», і надіслали «Детектор медіа» офіційну відповідь (файл .jpeg) Служби безпеки України з цього приводу.

 

Автор статті «"Укрспирт" - найганебніша дірка держбюджету» від 27 січня  Юрій Бутусов у коментарі «Детектор медіа» зазначив, що наразі ні він, ні редакція «Дзеркала тижня. Україна» не отримали жодного позову. «Дивний спосіб подачі позову: замість того, щоб його направити і до редакції, роблять заяву, що подається позов. Думаю, що господарі "Укрспирту" розуміють, що їх справа хибна, тому вони, замість надання позову, з піарівською метою заявляють про те, чого немає», - каже Бутусов.

 

Автор сумнівається, що після публікації статті постраждала ділова репутація керівництва «Укрспирту». «Колишні співробітники підприємств "Укрспирту" після моєї публікації зробили заяву про тотальну корупцію і виробництво нелегального спирту, і звинувачують своїх керівників по загальнонаціональному телебаченню. Найгірше, що крадіжки, корупція і цинічна брехня відображаються на виробничій діяльності "Укрспирту". 2011 року легальне виробництво спирту й алкоголю скоротилося до 33 млн декалітрів з 43 млн декалітрів у 2010-му. Чому ці об'єми щезли з легального ринку? Хто вкрав 2 млрд гривень, які за розрахунками Мінфіну мали б піти з "Укрспирту" до бюджету, але щезли невідомо куди?» - запитує Юрій Бутусов.

 

Звинувачення Ігоря Сухоносова журналіст вважає абсурдними. «Його позову я також не отримав, але судячи з листа, який переслала "Детектор медіа", звинувачення висуваються абсурдні. Невже колишній держслужбовець стверджує, що був "близьким до легального бізнесу"?» - дивується автор «Дзеркала тижня. Україна».

 

На думку Бутусова, найкращу оцінку «жалюгідним спробам відмазатися деяким ділкам» «Укрспирту» дав колишній віце-прем'єр Андрій Клюєв: «Президент і прем'єр-міністр поставили завдання - навести порядок на ринку обігу спирту й алкогольної продукції. Тіньове виробництво має припинитися. ...важливо, щоб тіньові виробники перестали грабувати бюджет і труїти наших громадян».

 

«Укрспирт» повинен виправдатися за те, що в Україні грабують бюджет і труять наших громадян, вважає Бутусов. «Поки таких пояснень не надали, їх псевдотурбота про свою репутацію - верх цинізму і безсовісності», - каже журналіст.

 

За словами Бутусова, цитування відповіді СБУ - це приклад відвертої брехні і незграбна спроба маніпуляції громадською думкою. У цьому можна переконатися, каже він, подивившись сюжет програми «Знак оклику», в якому глава Держфінінспекції Петро Андреєв підтверджує звинувачення, зроблені в розслідуванні журналіста.

 

«Злодії з "Укрспирту" мають нахабство апелювати до громадської думки, хоча на них тавра немає де ставити, судячи з розслідування, яке проводять правоохоронні органи і Держфінінспекція, а також згідно з заявами колишніх співробітників концерну, - зазначає Юрій Бутусов. - Впевнений, що діяльність деяких героїв мого розслідування з часом отримає оцінку, але не в громадянському, а в кримінальному суді. Низка людей, про яких я писав у своїй статті, є справжніми кримінальними авторитетами, і рано чи пізно за розграбування "Укрспирту" їм доведеться відповісти по закону. І Євросоюз цим пройдисвітам притулку не надасть».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12380
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду