5 канал поки відклав ідею розділення на два

29 Лютого 2012
11258
29 Лютого 2012
17:50

5 канал поки відклав ідею розділення на два

11258
ТРК «Експрес-інформ» хоче уніфікувати програмну концепцію з ТРК НБМ
5 канал поки відклав ідею розділення на два

ТРК «Експрес-інформ», одна з двох юридичних осіб 5-го каналу, хоче змінити програмну концепцію з інформаційно-просвітницьким форматом із фільмопоказом на інформаційний формат, у такий спосіб уніфікувавши її з програмною концепцією ТРК НБМ, другої юридичної особи 5-го каналу.

 

29 лютого заявку на переоформлення програмної концепції ТРК «Експрес-інформ» розглядала Нацрада з питань телебачення і радіомовлення. У заяві компанія просить про такі зміни:

 

 

Було

Стало

Програми власного виробництва

9 год 54 хв

17 год 48 хв

Національний продукт

16 год 45 хв

23 год 15 хв

Іноземний продукт

7 год 15 хв

45 хв

Формат

інформаційно-просвітницький

інформаційний

Інформаційно-аналітичні і публіцистичні програми

6 год 50 хв

14 год 55 хв

Культурно-мистецькі програми

55 хв

1 год 15 хв

Науково-просвітницькі програми

3 год 30 хв

1 год 15 хв

Фільмопоказ

7 год 45 хв

-

Інше

5 год

6 год 35 хв

 

При цьому логотипи двох телекомпаній мають залишатися різними: в НБМ - «5», в «Експрес-інформу» - «5 канал чесних новин».

 

Водночас компанія попросила Нацраду про зміну складу редакційної ради, з якої вибули Тетяна Пушнова, Дарія Чепак, Іван Адамчук та Олександр Народецький. Натомість увійшли Яна Конотоп, Тетяна Даниленко, Олексій Шевченко та Людмила Міллєр.

 

Перший заступник голови Нацради Оксана Головатенко резюмувала, що дві юридичні особи - НБМ та «Експрес-інформ», які раніше мали намір робити два окремих канали, нині повертаються до концепції єдиного каналу, що об'єднує дві мережі.

 

Нагадаємо, 5 канал - це спільний продукт телерадіокомпаній «Експрес-інформ» і НБМ. Менеджмент компаній неодноразово заявляв про плани розділитися на два окремі канали. Але для цього бракувало ефірних частот, адже кожна з телекомпаній покриває не всю Україну.

 

Генеральний директор 5-го каналу Іван Адамчук у коментарі «Детектор медіа» пояснив повернення до інформаційного формату «Експрес-інформу» відсутністю в нього ліцензії на місце в цифровому мультиплексі: «Ми не могли по-іншому поступити. Оскільки в нас тільки одна ліцензія на цифрове ефірне мовлення (в НБМ) і ми не можемо розвести два канали, а працювати треба, ми вирішили переоформити ліцензію під інформаційне мовлення, щоб привести її у відповідність із тим, що відбувається в ефірі, і щоб у контролюючих органів не виникало зауважень».

 

Пан Адамчук не виключає, що «Експрес-інформ» ще отримає свою цифрову ліцензію, і канали вдасться розділити, «оскільки справа по конкурсу знаходиться в суді на стадії апеляції».

 

Як відомо, за попереднього складу Нацради 5 канал мав два місця в майбутніх мультиплексах. Але новий склад регуляторного органу скасував рішення попередників і провів цифровий конкурс, за підсумками якого місце в цифрі отримав тільки НБМ.

 

29 лютого Нацрада вирішила переоформити тільки склад редакційної ради «Експрес-інформу» і фактично відмовила в уніфікації формату з НБМ. За словами пані Головатенко, НБМ та «Експрес-інформ» мають по дві частоти в Сімферополі та Бердичеві і в разі переоформлення програмної концепції в цих містах телеканал дублюватиметься на двох частотах, що заборонено законом. Тож Нацрада запропонувала 5-му каналу спершу вирішити питання, як уникнути дублювання - наприклад, відмовитися від однієї з частот у Сімферополі та однієї з частот у Бердичеві.

 

За словами Івана Адамчука, зауваження з приводу цього виникали і в попереднього складу Нацради, але питання вдалося залагодити: «Було окреме рішення Нацради, що до часу переходу на цифрове мовлення ця проблема знімається. Зараз ми будемо думати, яким чином уникнути подвоєння». Поки що гендиректор не може сказати, чи відмовляться телекомпанії від двох частот: «Нам зараз треба проаналізувати можливості, як краще це зробити, після чого ми будемо приймати рішення».

 

Паралельно «Експрес-інформ» планує подавати повторну заявку на переоформлення програмної концепції.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11258
Читайте також
31.08.2010 17:22
Мар'яна Закусило
66 037
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду