Одеські ЗМІ заявляють про наступ на свободу слова

22 Лютого 2012
11154
22 Лютого 2012
11:17

Одеські ЗМІ заявляють про наступ на свободу слова

11154
Одеські ЗМІ заявляють про наступ на свободу слова

Редактори одеських ЗМІ Сергій Братчук (телеканал «Нова Одеса»), Іван Мельник (газета «Чорноморські новини»), Ігор Столяров (інтернет-газета «Взгляд из Одессы») і Ольга Кологрева (газета «Юг») заявили про факти утиску свободи слова в регіоні. Про це йдеться у спільній заяві редакторів, пише УНІАН.

 

Заяву було поширено серед іноземних дипломатів, столичних журналістів та інших учасників святкових зборів в Одесі, присвячених річниці незалежності Республіки Естонія.

 

«Судові процеси, виклики до слідчого, погрози, взяття штурмом приміщень, тиск на родичів - це реалії, з якими все частіше стикаються працівники непідконтрольних владі засобів масової інформації та незалежні журналісти Одеської області», - говориться в заяві редакторів видань і ТРК.

 

«У грудні 2011 року єдина україномовна обласна газета «Чорноморські новини», яку влада (в особі голови Одеської обласної державної адміністрації) впродовж двох років намагається знищити у різні способи, і незалежна облгазета "Юг" одержали листи з підписом директора комунального підприємства обласної ради "Видавництво "Черноморье" із погрозою виселення редакцій з приміщень, які вони займають на законних підставах, що підтверджене рішенням суду, яке набуло чинності ще в березні 2008», - заявляють журналісти.

 

У лютому 2012 року редакції, що працюють в будівлі видавництва, опинилися перед загрозою припинення роботи через «створені "стараннями" того ж КП «Видавництво «Черноморье» неприйнятних для роботи умов - були розморожені системи опалювання, припинена подача води, паралізована робота санвузлів».

 

Наразі в господарському суді Одеської області слухається п'ять позовів, сторонами по яких виступають КП «Видавництво «Черноморье» і редакції газет «Вечерняя Одесса», «Юг» і «Чорноморські новини», а третьою особою - Одеська облрада».

 

«Судова тяжба негативно позначається на атмосфері в колективах названих газет, відволікає від виконання прямих журналістських обов'язків, породжує невпевненість в завтрашньому дні», - відзначають журналісти.

 

У документі також редактори нагадують про нещодавній штурм приміщення, в якому працює телеканал «Нова Одеса». Нагадаємо, як потім пояснили правоохоронці, спецоперація була спрямована начебто не проти журналістів, а проти власника приміщення. Тим не менше, у заяві наголошують, що через штурм силовиків «робота каналу була заблокована на кілька годин, а люди пережили стресову ситуацію».

 

Як писала «Детектор медіа», раніше про судову тяганину, пов'язану з приміщеннями газет, заявляла одеська організація НСЖУ.

 

«За добросовісне виконання журналістського обов'язку - інформування своїх читачів про те, що в місті білборди Президента невідомі забризкали фарбою, а також розміщення фотографій цих білбордів редактора інтернет-газети "Взляд из Одессы" було викликано на допит до слідчого», - говориться у спільній заяві.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11154
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду