Вадим Денисенко: «Якщо ви вважаєте, що це джинса, це ваше право»

20 Лютого 2012
53989
20 Лютого 2012
17:41

Вадим Денисенко: «Якщо ви вважаєте, що це джинса, це ваше право»

53989
Головред «Комментариев» відповів на звинувачення щодо джинсового характеру інтерв’ю та обкладинки з Королевською, виступаючи перед студентами у Запоріжжі
Вадим Денисенко: «Якщо ви вважаєте, що це джинса, це ваше право»

Вадим Денисенко їхав до Запорізького національного університету на зустріч зі студентами-журналістами з двома офіційно заявленими темами: чи витіснить інтернет газети і чи врятує українську журналістику етичний кодекс ВВС. Щоб заохотити слухачів до запитань, він привіз дві безкоштовні передплати.

 

Чому приїхав? «Мені цікаво. Тільки спілкування дає можливість розвиватися далі», - каже він. Щоправда, про кодекс і ВВС поговорити якось не вдалося. Більше сперечалися про Королевську, джинсу та найчеснішу газету в Україні. Пропонуємо короткий зміст виступу.

 

 

Про перспективи газет

 

Хто бачив фільм «Москва сльозам не вірить», мабуть, пам'ятає сюжет, де Родіон, справжній батько дівчини Олександри, сказав, що через 20 років нічого крім ТБ не буде. Моя (Вадима Денисенка - ТК. Тут і далі тези викладені від особи Вадима Денисенка. - ТК) точка зору оптимістичніша: частина ЗМІ відімре протягом 10-15 років.

 

Зникнуть, в основній масі, друковані щоденні видання і частина тижневиків. Трохи пізніше відімруть такі газети, як «Комментарии». Собі я даю років 15. Точніше, собі я даю більше, а газеті - стільки. Чому такі видання триматимуться довше? Бо як тримаєш статусну газету в руках - ти підтримуєш і свій статус, як його підкреслюють дорогі годинники, наприклад. Хто в жодному разу не помре - так це жіночі видання та чтиво, помножене на високий рівень ілюстративності.

 

 

Про непрофесійну журналістику проти професійної

 

Інтернет рано чи пізно спробує поглинути друковані видання. Це не плюс і не мінус, це даність. Інша річ, чи зможе непрофесійна журналістика замінити професійну. Ні. Чи змогло аматорське мистецтво замінити справжнє? Були спроби, але не вийшло.

 

Неможливо замінити професійну журналістику. Журналіст працює за гроші та отримує інформацію за гроші. Той, хто не заробляє на інформації грошей, часто сприймається як донкіхот. Є такі фанати, але їх, як правило, вважають божевільними.

 

 

Про джинсове звинувачення від Вікторії Сюмар і (не)джинсу Королевської

 

Я з нею не погоджуюся. Хочу зауважити, що не люблю вести заочні дискусії. На жаль, вона до мене не звернулася. Але, я вважаю, в неї ідіосинкразія (підвищена спадкова чутливість організму до деяких неспецифічних подразників. - Авт.) до нашого видання. Розповім вам одну історію: два місяці тому газету звинуватили (були листи на адресу Ганни Герман і Держкомтелерадіо), що ми призводимо до зростання дитячого алкоголізму.

 

Річ у тім, що в нас є офіційно зареєстроване видання, присвячене ринку алкоголю, і виходить воно раз на місяць. Ми зареєстрували це спеціалізоване видання і, за законом, можемо друкувати в ньому рекламу такого типу. Сюмар написала листа Герман із вимогою розібратися. Аргументація: газету «Комментарии» можуть бачити маленькі діти.

 

Що стосується сіті-лайтів із Королевською. Дивіться, в нас було інтерв'ю голови податкової. Це реклама? За шість років існування видання Королевська з'являється у нас вдруге. Річ у тім, що ми єдине видання, що позиціонується за рахунок обкладки.

 

Я не згоден, що інтерв'ю з Королевською - це психологічне погладжування. А що ви хотіли, щоб я запитав у неї? Заголовок, який мав стояти на обкладинці: «Звільнити Юлю. Захистити кожного». Цей заголовок не дала б поставити рекламна компанія, яка тримає сіті-лайти. Тож якщо ви вважаєте, що це джинса, це ваше право. Мене вже звинуватили, що, наприклад, «Комментарии. Запорожье» спонсорують Черняк (Євген Черняк, власник ТМ «Хортиця» - Авт.), Анісімов (Євген Анісімов - за неофіційними даними, неформальний лідер ПР по Запоріжжю - Авт.), Сін (Олександр Сін, мер - Авт.), Богуслаєв (В'ячеслав Богуслаєв, народний депутат України, голова правління «Мотор Січ» - Авт.) і ще хтось (Кальцев - підказують із зали. - Авт). Бо написав один матеріал проти іншого - ага, це замовив Черняк, другий - це замовив Анісімов. Ви можете вважати, як забажаєте.

 

Я можу сказати, що таку обкладинку (демонструє першу шпальту з не дуже щасливим президентом та заголовком «Российское лобби начало теснить "семью"» - Авт.), заборонять. Ми живемо в Україні, в якій живемо.

 

 

Про цензуру

 

Ви самі знаєте відповідь. У нас є цензура, але в різних ЗМІ по-різному. Найбільше її - в районках, найменше - в таких тижневиках, як наш. Бо руки не дійшли. Взагалі ж ми рухаємося в тому ж напрямку, що і в Росії: нас чекає створення інформаційних гетто.

 

 

Про Гайдука

 

Наше видавництво належить Віталію Гайдуку. Це офіційна інформація. До ІСД він не має стосунку вже кілька років, він продав свою частку.

 

 

Про журфаки й тупість журналістів

 

Має бути базова освіта, а журналістська має докладатися до неї. Я даю шанси випускникам журфаків, але дуже мало людей має спеціалізацію. В результаті ми маємо низький рівень журналістів. Плюс, у якийсь момент щось досягнувши, журналіст зупиняється. І це величезна проблема.

 

Скільки я себе пам'ятаю, з 90-х років змінилося ціле покоління. В журналістиці з'явилася величезна кількість молодих людей, у яких не було вчителів, і вони не вчилися. Я не можу назвати точної дати, коли вони отупіли, але середній рівень журналістів - низький.

 

 

Про якісну журналістику

 

Якісна журналістика - та, яку читають і яка продається. Журналістика - це бізнес. Це журналістика, яка пише, в принципі, правдиві речі і може їх продати. ЗМІ - завжди комерція. Так, це четверта влада, але це завжди і комерція.

 

Професійний журналіст - це той, хто має хорошу телефонну книжку. Крім цього, він вміє поєднувати непоєднувані речі й дивитися на тему під нестандартним кутом зору.

 

 

Про фото в газеті

 

Я фотографічний ідіот. Мені не можна давати камери в руки. Але з першого дня я сказав: на шпальтах газети мають бути тільки оригінальні фото. Ніяких колажів. У нас працюють дві людини, що займаються виключно пошуком ексклюзивних фотографій.

 

 

Про окупність comments.ua

 

Наразі проект частково дотаційний, бо ми відкрили багато регіональних відділень. Загалом, найбільш рентабельні - порнографічні сайти, потім ідуть сайти з продажів. Тож наразі важливіше, що ми втілили ідею про створення онлайн-газети.

 

***

Після лекції студенти та викладачі в режимі бліцу поставили Вадиму Денисенку кілька запитань:

 

- Що дає вам право казати, що ви ділове видання №1?

- Це не я кажу, є виміри рейтингів.

 

- Здається, ви обманюєте читача... Часто те, що анонсується на обкладинці, не відповідає змісту.

- Я вважаю, що це не так.

 

- Хто ваші конкуренти?

- «Эксперт», і ще ми змушені конкурувати з «КоммерсантомЪ».

 

- Яке друковане видання в Україні найчесніше?

- «Комментарии».

 

- А сайт?

- «Комментарии».

 

 

 

Фото - uainfo.censor.net.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталія Виговська, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
53989
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Kirhen
4415 дн. тому
А Дзеркала тижня нібито й не існує
ъ
4419 дн. тому
бреше і не червоніє. Королевська була на обкладинці не двічі за 6 років, а двічі за 6 місяців і на лайтбоксах теж. Хто не вірить, може переглянути архів цього видання. Друге - Коментарі таке ж ділове видання, як журнал Перець - громадсько-політичне: що не вигадали, то перебрехали. Хто не вірить, спитайте у Табачника.
karabas23
4420 дн. тому
А вообще конечно история с письмом про Комментарии от Вікторії Сюмар - просто жесть. ВОт жеж человеку не лень! Вы ее что, туда работать не взяли? Или в чем проблема-то?!
karabas23
4420 дн. тому
Дело в том, что касается Вікторії Сюмар, то чья б корова мычала,только не ее. У нее самой столько публикаций "джинсового" характера, что кого-то в обвинять в этом - просто стыдно.
Рогозин
4420 дн. тому
Глупо считать появление той или иной персоны на обложке "Комментариев" "джинсой" - там появляются все: от представителей власти, чиновников, до оппозиционеров. Издание "живет" за счет ярких и не всегда приятных некоторым читателям слоганов, которые сопровождают портреты. Лайтбоксы висят по всему Киеву уж точно. То, что раздули до уровня сенсации появление на обложке Королевской - буря в стакане воды, поднятая Сюмар.
Fedul
4420 дн. тому
Комментарии - явно не самое заджинсованное и проплаченное издание, это факт. Поэтому каких-то особых оснований не верить его главреду я не вижу...
Ху из Ху
4420 дн. тому
Конечно, джинса в украинских СМИ есть и ее много. Но нельзя же теперь смотреть на каждую статью или интервью как на джинсу. Иногда банан - это просто банан. А насчет интервью Королевской "Комментариям", из-за которого возникла шумиха - так мне вообще непонятно, в чем дело. Почему раньше никто не парился по поводу якобы благожелательных интервью - что мало было подобных заголовков, да сотни и сотни. И никто не разбирался - джинса это или не джинса. А сейчас это всех вдруг заинтересовало, да почему-то исключительно в контексте Королевской.
VJ64
4420 дн. тому
Що б дізнатись відповіді на всі поставлені питання, не треба зверитатись до пана Денисенка. Достатньо відкрити його газету...
RJKTUF
4420 дн. тому
В мене теж ідеосінкразія до істоти, яка бреше. «Ми єдине видання, що позиціонується за рахунок обкладки». Ага. Не було «Профіля» з мордою Кадирова, яка теж виставлялися на лайтбоксах. Немає «Публічних людей». І ще деяких видань теж можна не помічати. І деяких фактів. Ну, який підсумок? Свиняче рило, й ціна йому - народна
Влада
4420 дн. тому
Ой, шо вы говорите. Денисенко уже утомил своим подстиланием под Королевскую - Наташа близкая приятельница Гайдука, которая решает все с ним напрямую. Все ее выходы на обложке - действительно не джинса, потому что издание от этого ничего не получает. Гайдук приказывает они печатают. Обрыгаловка №1 - это да. И ни с кем они не конкурируют - потому что никому не инетерсны )
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду