«Артист» отримав сім золотих масок BAFTA

13 Лютого 2012
8980
13 Лютого 2012
11:52

«Артист» отримав сім золотих масок BAFTA

8980
«Артист» отримав сім золотих масок BAFTA

Франко-бельгійська чорно-біла стилізація під німе кіно 1920-х років «Артист» (The Artist) стала тріумфатором церемонії нагород Британської академії кіно- і телемистецтва (BAFTA), отримавши сім золотих масок, включаючи нагороду за найкращий фільм, пише РІА «Новости». Нагородження в категорії «Кіно» відбулося 12 лютого в Лондоні в Королівському театрі опери та балету «Ковент Гарден».

 

Фільм «Артист», що оповідає про життя, роботу і кохання голлівудського актора німого кіно Джорджа Валентина і молодої статистки і танцівниці Пеппі Міллер, був висунутий на отримання головної британської кінонагороди у 12 з 24 конкурсних категорій і отримав у результаті сім призів. У їх числі - нагорода за найкращу режисуру (Мішель Хазанавічус), а золота маска BAFTA в номінації «Найкраща чоловіча роль» дісталася акторові Жану Дюжардену, який виконав у стрічці головну роль. Також на рахунку творців «Артиста» нагороди за найкращий оригінальний сценарій, операторську роботу, костюми і оригінальну музику.

 

«Я не думав, що так багато людей полюблять і оцінять цей фільм, тому що в ньому немає розмовного сценарію, немає діалогів... Я, звичайно, чекав певного успіху на фестивалях і в критиків, але не до такої міри», - зізнався, отримуючи нагороду, пан Хазанавічус.

 

Нагадаємо, «Артист» також отримав нагороди в категорії «Комедія або мюзикл» за найкращий фільм і найкращого актора на «Золотому глобусі».

 

Приз за кращу жіночу роль дістався американській актрисі Меріл Стріп, яка виконала роль легендарної жінки - прем'єр-міністра Великобританії Маргарет Тетчер у стрічці «Залізна леді» (The Iron Lady). Ця ж картина виборола премію за найкращий грим і зачіски.

 

Актори Крістофер Пламмер і Октавія Спенсер стали лауреатами нагород за ролі другого плану. Пламмер удостоєний нагороди за роботу у фільмі «Початківці» (Beginners). У свою чергу, Октавія Спенсер яка зіграла служницю в історичній драмі про боротьбу за права чорношкірих працівників в білих родинах в 1960-ті роки в США «Прислуга» (The Help).

 

У номінації «Висхідна зірка», де переможця визначають не кіноакадеміки, а глядачі, лауреатом за підсумками sms-голосування та опитування в інтернеті став 28-річний актор, сценарист і режисер Адам Дікон, відомий за своїми ролями у фільмах «Шпана» (Kidulthood) і «Шпана-2» (Adulthood) режисера Ноеля Кларка, який отримав таку ж нагороду у 2009 році.

 

Найкращим анімаційним фільмом року став мультик «Ранго» (Rango) про хамелеона, який став борцем за справедливість у світі.

 

У вперше введеній цього року категорії «Найращий документальний фільм» перемогла картина «Сенна» (Senna) режисера Азіфа Кападіа про загиблого в 1994 році відомого автогонщика «Формули-1» Айртона Сенну. Ця ж стрічка стала переможцем у номінації «Найкращий монтаж».

 

Також по дві нагороди BAFTA отримали картини «Шпигун, вийди геть!» (Tinker Tailor Soldier Spy) Томаса Альфредсона про роботу британської розвідки за однойменним романом Джона Ле Карре і пригодницька картина про історію раннього кінематографа «Хранитель часу» (Hugo) Мартіна Скорсезе.

 

Вінцем всієї церемонії також стало вручення Скорсезе, який відзначає нинішнього року 70-річчя, звання почесного члена Британської кіноакадемії. Також спеціальну нагороду за винятковий внесок у британський кінематограф отримав 72-річний актор Джон Херт.

 

Всього цього року BAFTA вручена в 24 конкурсних та позаконкурсних двох номінаціях.

 

BAFTA вручається з 1947 року і є найбільшою нефестивальною кінонагородою за межами США. Крім кінематографічних, британська академія також вручає нагороди в галузі телебачення і мистецтва для дітей.

 

Повний перелік переможців:

Звання почесного члена Британської кіноакадемії - Мартін Скорсезе

 

Нагорода за винятковий внесок у британський кінематограф - Джон Херт

 

Найкращий фільм - Артист (The Artist)

 

Найкращий британський фільм - «Шпигун, вийди геть!» (Tinker Tailor Soldier Spy)

 

Найкращий британський дебют сценариста, режисера або продюсера - «Тиранозавр» (Tyrannosaur)

 

Режисер - Мішель Хазанавічус, «Артист» (The Artist)

 

Документальний фільм - «Сенна» (Senna)

 

Оригінальний сценарій - «Артист» (The Artist)

 

Адаптований сценарій - «Шпигун, вийди геть!» (Tinker Tailor Soldier Spy)

 

Фільм не англійською мовою - «Шкіра, у якій я живу» (The Skin I Live In) Педро Альмодовара

 

Анімаційний фільм - «Ранго» (Rango)

 

Головна чоловіча роль - Жан Дюжарден, «Артист» (The Artist)

 

Головна жіноча роль - Меріл Стріп, «Залізна леді» (The Iron Lady)

 

Чоловіча роль другого плану - Крістофер Пламмер, «Початківці» (Beginners)

 

Жіноча роль другого плану - Октавія Спенсер, «Прислуга» (The Help)

 

Оригінальна музика - Людовік Бурс, «Артист» (The Artist)

 

Операторська робота - Гільйом Шиффман, «Артист» (The Artist)

 

Монтаж - «Сенна» (Senna)

 

Робота художників-постановників - «Хранитель часу» (Hugo)

 

Дизайн костюмів - «Артист» (The Artist)

 

Звук - «Хранитель часу» (Hugo)

 

Спеціальні візуальні ефекти - «Гаррі Поттер і Дари смерті. Частина 2» (Harry Potter And The Deathly Hallows - Part 2)

 

Грим і зачіски - «Залізна леді» (The Iron Lady)

 

Короткометражний анімаційний фільм - A Morning Stroll

 

Короткометражний фільм - Pitch Black Heist

 

Нагорода висхідної зірки - Адам Дікон (Adam Deacon)

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8980
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду