Тернопільська міськрада є найзакритішою в плані доступ до інформації, а ОДА – найвідкритішою

27 Січня 2012
9459
27 Січня 2012
15:48

Тернопільська міськрада є найзакритішою в плані доступ до інформації, а ОДА – найвідкритішою

9459
Тернопільська міськрада є найзакритішою в плані доступ до інформації, а ОДА – найвідкритішою

На думку експертів, найвідкритішою міською радою є Вінницька, а найзакритішою - Тернопільська. Серед обласних державних адміністрацій найбільш прозорою визнана діяльність Тернопільської та Херсонської ОДА, а от найменш прозорою - Одеської та Луганської ОДА.

 

Такими є результати моніторингу органів міської влади, проведеного Центром політичних студій та аналітики і громадським партнерства «Новий громадянин». Про це сьогодні, 27 січня, під час прес-конференції оголосив керівник центру Віктор Таран.

 

Рейтинг формувався на основі запитів, надісланих до органів влади упродовж липня-грудня 2011 року. Критеріями оцінювання були: наявність відповіді, вчасність її надання відповідно до термінів, передбачених законом, предметність і вичерпність відповіді.

 

Також Центр політичних студій та аналітики визначив, хто з органів влади найкраще представлений в інтернеті. Відповідно, переможцями визнані сайти Полтавської, Харківської й Хмельницької ОДА та Київської міської державної адміністрації. А от найгірше представлені в мережі портали Одеської ОДА та Донецької міської ради.

 

Серед критеріїв, за якими здійснювалась оцінка сайту експертами центру, були: наявність окремого розділу, присвяченому доступу до публічної інформації, інформації про сам закон, наявність контактів, за якими можна надіслати запит, зразок для надання запиту у письмовій формі та порядок складання й подання запиту, дані про найбільш запитувану інформацію та звіти про отримані запити.

 

За словами Віктора Тарана, виконувати закон у повному обсязі органам міської влади заважає недостатнє фінансування й матеріально-технічне забезпечення.

 

«Чиновники потрапили в ту ситуацію, коли вони мають виконувати величезні нові повноваження в тих бюджетах та в рамках тієї структури, яка була закладена ще у 2008-му. Тобто обов'язки виконання закону поклали на ті самі підрозділи (загальний відділ, оргкомітет), і люди просто фізично не встигають все зробити», - сказав пан Таран.

 

На його думку, виходом із цієї ситуації може бути створення в обласних і державних адміністраціях окремих структурних підрозділів у складі від чотирьох осіб.

 

Окрім цього проблемою є й те, що обласні державні адміністрації та міські ради за бюджетними запитами отримали кошти на виконання закону не в повному обсязі. «Це означає, що в них відсутні кошти на закупівлю нової техніки: сканер, комп'ютер. У них немає коштів на здійснення ксерокопіювання. Також досі не визначено, як брати плату за це ксерокопіювання з громадян. Коли ми відправляємо запит, 10 сторінок робиться безкоштовно, а все, що далі, має сплатити громадянин. Але державне казначейство ще не розробило алгоритм, як це можна зробити», - зазначив він.

 

Нагадаємо, закон «Про доступ до публічної інформації» вступив у силу 9 травня 2011 року. Центр політичних студій та аналітики за сприяння партнерства «Новий громадянин» проводив моніторингову кампанію «Знати, щоби діяти». За результатами кампанії її ініціатори складають рейтинг органів влади.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9459
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду