«Українська правда» позивається до Мінфіну через порушення права на інформацію

21 Січня 2012
12247
21 Січня 2012
15:11

«Українська правда» позивається до Мінфіну через порушення права на інформацію

12247
«Українська правда» позивається до Мінфіну через порушення права на інформацію
У Окружному адміністративному суді Києва розпочалися слухання за позовом журналіста «Української правди» Сергія Лещенка до Міністерства фінансів України, повідомляє «УП».

Лещенко оскаржує відмову Мінфіну надати копію свого листа від 16 червня 2011 року, адресованого Кабміну, щодо обліку боргів ЄЕСУ перед Росією як державних.
У листі, що не має грифів секретності, зазначено, що Мінфін не володіє інформацією про борги ЄЕСУ перед російськими структурами і вони не обліковуються в Міністерстві фінансів як державні борги.

Про існування такого листа згадується у листі міністра юстиції Олександра Лавриновича від 24 червня 2011 року, зазначає «Українська правда». 

Мінфін протягом жовтня-листопада 2011 року тричі відмовляв виданню в наданні цього листа, стверджуючи, що вони не володіють його оригіналом, оскільки він був надісланий до Кабінету міністрів. Кабмін також відмовлявся надати копію цього листа, стверджуючи, що розпорядником інформації виступає Міністерство фінансів.

Запит про надання копії цього листа «Українська правда» подала на підставі закону про доступ до публічної інформації 21 грудня 2011 року. Попереднє засідання по справі відбулося 18 січня за участі двох представників Мінфінану, які подали заперечення до позову. У ньому вони стверджують, що «з моменту отримання запитуваного листа Секретаріат Кабінету міністрів є розпорядником інформації (запитуваного листа), яка перебуває у його володінні, і тому виключено Секретаріат Кабінету міністрів може нею розпоряджатися».

«Крім того, слід зазначити, що Мінфіном 13 січня 2012 року отримано інформацію від Служби безпеки України про те, що 1 листопада 2011 року в ході розслідування Головним слідчим управлінням СБУ кримінальної справи №660 при проведенні виїмки оригінал запитуваного листа був вилучений та визнаний документом у вказаній кримінальній справі та приєднаний до цієї справи і зберігається при ній», - сказано в запереченні Мінфіну проти позову.

Юридичну допомогу «Українській правді» в цьому судовому процесі надає Інститут медіа-права.
Наступне засідання відбудеться 30 січня об 11:45 у Окружному адміністративному суді Києва.

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12247
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду