ICTV звинувачує міліцію в приховуванні інформації про загибель колеги. Міліція – журналістів у порушенні закону (ОНОВЛЕНО)

29 Грудня 2011
10590
29 Грудня 2011
23:52

ICTV звинувачує міліцію в приховуванні інформації про загибель колеги. Міліція – журналістів у порушенні закону (ОНОВЛЕНО)

10590
ICTV звинувачує міліцію в приховуванні інформації про загибель колеги. Міліція – журналістів у порушенні закону (ОНОВЛЕНО)

Телеканал ICTV повідомляє, що міліція приховує інформацію про обставини загибелі звукоінженера Сергія Войтка. Про це йдеться в сюжеті Ірини Шлепніної в інформаційній програмі «Факти».

 

За інформацією ICTV, 28 грудня приблизно о 18:30 на перетині вулиць Жукова та Матеюка на пішохідному переході автомобіль «Рено» збив 46-річного чоловіка. Травми були настільки серйозними, що Сергій Войтко у лікарні швидкої помер.

 

У відділі зв'язків з громадськістю Управління ДАІ Києва телеканалу спочатку підтвердили, що згідно з актами медичного огляду водій, котрий збив Сергія Войтка, був п'яним. Але потім перенаправили журналістів до Деснянського райуправління МВС, а там, як зазначає автор сюжету Ірина Шлепніна, навіть у приміщення не впустили, і коментарів жоден з керівництва не дав.

 

Прес-офіцер Деснянського райуправління МВС Юлія Давиденко на запитання, чи був водій, який збив Сергія Войтка, п'яним відповіла, що не може надати такої інформації. «Він просто переходив дорогу в невстановленому місці», - додала вона.

 

Натомість друзі загиблого стверджують: він був дуже уважним водієм і таким же сумлінним пішоходом. І ніколи собі не дозволяв проігнорувати і червоне світло, і пішохідний перехід.

 

За збігом обставин, в одного зі співробітників ICTV - Олександра Кулі - дружина працює в приймальній швидкої, куди привезли травмованого Сергія Войтка. «Це було близько половини восьмого вечора. І ми з хлопцями зібралися, і близько дев'ятої були вже там у лікарні, і там нам уже сказали, що він помер», - повідомив Олександр Куля.

 

Натомість, за даними прес-офіцера Деснянського райуправління, це сталося близько другої години ночі.

 

 

 

Після виходу сюжету відділ зв'язків з громадськістю ГУ МВС у місті Києві поширив коментар, у якому повідомив, що «гучні заяви автора сюжету не тільки жодним чином не відповідають дійсності, а й є провокаційними відносно службової діяльності столичної міліції».

 

У міліції запевняють, що працівники телеканалу за першим зверненням до прес-служби Головного управління отримали всю наявну на той момент інформацію, яка може бути оприлюдненою. «Їм були роз'яснені норми чинного законодавства та порядок дій слідчих підрозділів системи МВС при розслідування кримінальних справ, пов'язаних з дорожньо-транспортними пригодами. Проте ця інформація була проігнорована», - зазначають у прес-службі столичної міліції.

 

Невдовзі уповноважена особа Деснянського райуправління (прес-офіцер) надала коментар каналу. Правоохоронці нагадують, що за законодавством надання інформації будь-кому щодо ходу слідства по кримінальній справі регламентовано статтею 121 Кримінально-процесуального кодексу України. При цьому, за словами прес-служби міліції, порядок надання інформації телеканалу ICTV був максимально спрощений.

 

«Проте під час монтажу сюжету безпосередньо коментар уповноваженої особи взагалі не був розміщений. Натомість фрагментарно обрані фрази з бесіди, які мають підтвердити суб'єктивну думку автора сюжету та сформувати у глядача викривлене розуміння ситуації, - вважають у прес-службі столичного ГУ МВС. - Під час створення сюжету автором був використаний прийом підсвідомого формування у глядача негативної думки щодо роботи міліції, який виразився у демонстрації спроби потрапити до будівлі райуправління міліції під приводом спілкування з керівництвом. Авторові сюжету було повідомлено, що будівля райуправління міліції є режимним об'єктом й допуск сторонніх осіб чітко регламентований відповідними настановами МВС. Цей момент був просто проігнорований».

 

Крім того міліцію обурює, що в сюжеті не згадали, що особа водія встановлена й проти нього порушено кримінальну справу за ч.2 ст.286 Кримінального кодексу України. А чи перебував він у стані сп'яніння під час керування автомобілем, встановлюється слідством.

 

На думку правоохоронців, автор сюжету Ірина Шлепніна порушила вимоги законодавства, які регламентують діяльність ЗМІ й зобов'язують журналіста оприлюднювати об'єктивну і достовірну інформацію.

 

Відтак відділ зв'язків з громадськістю ГУ МВС у Києві звертається до керівництва телеканалу ICTV з вимогою забезпечити дотримання працівниками норм чинного законодавства, які регламентують професійну діяльність працівників засобів масової інформації. «Ми сподіваємося, що керівництво телеканалу ICTV проаналізує роботу свого працівника по створенню зазначеного сюжету та дасть їй публічну об'єктивну оцінку», - йдеться в коментарі столичної міліції.

 

30 грудня на ICTV вийшов ще один сюжет про обставини загибелі Сергія Войтка. Журналістові Олександру Ільїних удалося знайти автомобіль, який збив звукоінженера ICTV, - той досі стояв на місці аварії, а не був відправлений на експертизу.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10590
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Александр
4493 дн. тому
Позиция АйСиТиВи не меняется: http://fakty.ictv.ua/index/view-media/id/6257/album/83#main Ильиных красава))
Марьяна
4494 дн. тому
Знаю, что журналисты нескольких газет и телеканалов готовят коллективное обращение к нач. ГУ МВС в Киеве Крикуну с просьбой уволить Дмитренко по состоянию здровья, он ведь полнейший неадекват, хам и {CENSORED}!
Коко
4494 дн. тому
Там мля один Дмитренко ХАМЛО и ЧМО чего только стоит!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Юля
4494 дн. тому
Цікаво, що друзі загиблого знали, що його не стало о 8 годині вечора, а прес-служба Деснянського управління сказала, що він загинув у другій ночі....
Gemorroy
4494 дн. тому
Цитирую: "прийом підсвідомого формування у глядача негативної думки щодо роботи міліції". Они там в главке вообще головой не думают. Негативный образ милиционера уже давно и прочно сформирован самой милицией. Тут журналистам даже стараться не надо. А вот позитивный имидж никто из руководства милиции формировать и не хочет. Точнее мозгов просто не хватает. Так что, тут не журналистка виновата, а мать природа, не наделившая людей в погонах мозгами...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду