Справу за звинуваченням Шарія в інсценуванні замаху скеровано до суду (ДОПОВНЕНО)

26 Грудня 2011
10318
26 Грудня 2011
12:51

Справу за звинуваченням Шарія в інсценуванні замаху скеровано до суду (ДОПОВНЕНО)

10318
Справу за звинуваченням Шарія в інсценуванні замаху скеровано до суду (ДОПОВНЕНО)

20 грудня прокуратура міста Києва затвердила обвинувальний висновок та скерувала до суду кримінальну справу за обвинуваченням одного з журналістів порталу «Обозреватель» у завідомо неправдивому повідомленні про вчинення злочину. Про це сьогодні, 26 грудня, повідомила прес-служба столичної прокуратури.

 

Нагадаємо, що відповідну справу було порушено проти Анатолія Шарія. Сам пан Шарій пов'язує порушення кримінальної справи зі своєю журналістською діяльністю, а саме з виходом критичних щодо діяльності міліції матеріалів.

 

Справу розслідувало слідче управління ГУ МВС України в місті Києві. Журналіста звинувачують у завідомо неправдивому повідомленні про вчинення злочину зі штучним створенням доказів обвинувачення (ч. 2 ст. 383 Кримінального кодексу України). За це передбачено максимальне покарання до п'яти років позбавлення волі.

 

«Досудовим слідством встановлено, що обвинувачений 12.07.2011 р. зімітував вчинення відносно нього особливо тяжкого злочину - замах на вбивство. Згодом про посягання на своє життя він надав завідомо неправдиве повідомлення до органів внутрішніх справ, на підставі якого 13.07.2011 р. було порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України. Однак, як з'ясувалося у ході розслідування цієї справи, обвинувачений зімітував вчинення злочину, якого насправді не було», - йдеться в повідомленні прокуратури.

 

Анатолій Шарій зазначив у коментарі «Детектор медіа», що оскаржуватиме порушення справи проти себе, хоча при цьому не сподівається на позитивний результат: «Так, буду оскаржувати. Але я вам скажу, чому вони розмістили цей реліз, тому що пішла від мене заява в СБУ, СБУ це перенаправила в Генеральну прокуратуру, Генпрокуратура спустила на Київ, і зараз триває розгляд всіх цих справ. Вони можуть цей прес-реліз розміщувати кожен день, над ними надзору немає. Оскаржувати знову таки буду в прокуратурі, а прокуратура у нас - це те саме, що й менти. Прокуратура, менти і суд - це симбіоз, це система і оскаржувати тут будь-що можна, але ефект буде однозначно нульовий. Якщо вони хочуть когось посадити, вони це зроблять. Я не буду ховатися, я ж під підпискою про невиїзд, я не збираюся полегшувати їм роботу».

 

Крім того, Анатолій Шарій заявляє про упередженість та неадекватність ведення щодо нього слідства: «По першій моїй справі (про стрілянину в  «Макдональдсі». - ТК) суддя веде себе не те що неадекватно, а відхилила всі мої клопотання, відмовився від викликання свідків, він слідчому підказує на суді, як відповідати, при цьому всі мовчать... Ніхто в принципі не приховує, що будуть саджати», - говорить журналіст.

 

Нагадаємо, о 2.40 ночі 13 липня невідомі стріляли в машину Анатолія Шарія. Внаслідок цих подій за фактом замаху на вбивство міліція порушила кримінальну справу, яку згодом було закрито, натомість порушено справу про завідомо неправдиве повідомелння про злочин.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10318
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду