Адміністрація президента відповіла на 2070 інформаційних запитів за сім місяців

22 Грудня 2011
6452
22 Грудня 2011
16:50

Адміністрація президента відповіла на 2070 інформаційних запитів за сім місяців

6452
Адміністрація президента відповіла на 2070 інформаційних запитів за сім місяців

Із 10 травня, коли в Україні почав працювати закон «Про доступ до публічної інформації», Головне управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації президента України надало відповіді на 2070 інформаційних запитів від громадян, громадських організацій, юридичних осіб та представників ЗМІ. Про це йдеться в повідомленні прес-служби президента України.

 

«Жоден із запитів не залишився без відповіді. Ми жодного разу не порушили терміни розгляду - 5 днів. Більшість запитувачів отримала відповіді ще раніше і лише в кількох випадках ми просили у запитувачів відтермінування відповідно до закону», - підкреслив керівник Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Денис Іванеско.

 

За його словами, кожен шостий запит (15% від загальної кількості - це більш ніж 300 запитів) президентові України написав журналіст. «Сподіваюсь, що це полегшило роботу журналістів, у першу чергу тих, хто займається роботою над аналітичними матеріалами або проводить журналістські розслідування. Адже раніше одним із найскладніших моментів був саме доступ до офіційної інформації», - каже пан Іванеско.

 

75% інформаційних запитів надійшло до Адміністрації президента України від фізичних осіб. Кожен четвертий запит - від юридичних осіб та громадських організацій.

 

Найчастіше з інформаційними запитами до президента звертаються мешканці Києва (20% всіх запитів), а також Львівської (8%) та Дніпропетровської областей (6%).

 

З часу дії закону органи влади (центральні і місцеві) надали відповіді на понад 18 тисяч запитів. Серед них кожен дев'ятий направляється президенту України. Глава держави залишається найбільш популярним адресантом серед усіх органів влади.

 

Друге і третє місце за кількістю запитів обіймають Міністерство внутрішніх справ (понад 1800) і Міністерство юстиції (понад 1600).

 

З 18 тисяч запитів, які отримали центральні і місцеві органи влади, лише у 300 випадках запитувачам було відмовлено. Це - менше 2%.

 

Серед місцевих органів виконавчої влади безумовним лідером є КМДА - понад 1300 запитів. Найменше пишуть до Миколаївської ОДА - 51 запит станом на середину грудня.

 

«Звичайно, буде перебільшенням сказати, що Закон «Про доступ до публічної інформації» виконано на 100%. Однак проведений аналіз свідчить, що в органах влади і місцевого самоврядування побудовано систему надання доступу до публічної інформації», - зазначив Денис Іванеско.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6452
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду