Міжвідомча робоча група порадить, як поліпшити умови роботи журналістів у Кабміні

12 Грудня 2011
11340
12 Грудня 2011
19:14

Міжвідомча робоча група порадить, як поліпшити умови роботи журналістів у Кабміні

11340
Журналістів і урядовців розвели по різних поверхах, щоб не перетиналися
Міжвідомча робоча група порадить, як поліпшити умови роботи журналістів у Кабміні

Міжвідомча робоча групи з аналізу стану додержання в Україні законодавства про свободу слова та захист прав журналістів підготує рекомендації з поліпшення умов роботи журналістів, акредитованих в Кабінеті Міністрів України. А представники прес-служби Кабміну пообіцяли взяти ці рекомендації до уваги. Про це йшлося на засіданні Міжвідомчої робочої групи 12 грудня.

 

На думку прес-секретаря прем'єр-міністра України Віталія Лук'яненка, умови роботи журналістів на засіданнях Кабміну не погіршилися, а прес-служба уряду намагається забезпечити максимальне безперешкодне виконання журналістами своїх професійних обов'язків. Крім того, жодного журналіста ще не позбавляли акредитації в уряді.

 

За його словами, дещо нові умови роботи акредитованих журналістів склалися після реконструкції, проведеної в залі засідань Кабміну, в результаті якої прес-центр тепер розміщено на шостому поверсі, а сама зала засідань на сьомому.

 

«Як і раніше журналісти працюють в залі засідань до початку засідання і під час вступного слова прем'єр-міністра. Як я розумію питання було викликане тим, що нова деталь порядку роботи акредитованих журналістів полягає в тому, що журналісти не можуть пересувати залом засідання, де відбуваються засідання. Але в залі працюють співробітники прес-служби, які на прохання журналістів звертаються до урядовця і запрошують до коментування. І вже справа члена уряду погодитися на коментування чи відмовитися», - зазначив Віталій Лук'яненко, наголосивши, що прем'єр-міністр вимагає, щоб урядовці бути більш активними та регулярно спілкувалися з пресою і коментували.

 

Присутні на засіданні Міжвідомчої робочої групи журналісти пояснили пану Лук'яненко, що спілкування з міністрами за посередництва прес-секретарів не завжди є ефективним. «Раніше журналісти мали змогу ставити міністрам гарячі запитання, часом незручні, в кулуарах Кабміну, а тепер вони не можуть цього зробити. Було дуже добре видно із сюжетів, хто як з міністрів відповідає на запитання, або як він тікає від журналістів. Складається враження, що урядовці не просто не хочуть відповідати, а бояться, щоб в ефір потрапили ці незручні для них запитання, тому відсторонилися від ЗМІ чорною стрічкою», - сказала оглядач «Детектор медіа» Світлана Остапа.

 

За словами ж кореспондента СТБ Наталі Соколенко, тепер журналістам доводиться по півтори години чатувати під Кабміном, щоб отримати коментар Олександра Лавриновича, чи іншого міністра. В Адміністрації президента та Верховній Раді, на відміну від Кабміну, журналісти мають змогу поспілкуватися з політиками та високопосадовцями, зазначили представники ЗМІ.

 

Нагадаємо, на попередньому засіданні міжвідомчої робочої групи журналісти поскаржилися на погіршення умов роботи в уряді.

 

Раніше про погіршення умов роботи урядових кореспондентів писав у своїй колонці на «Українській правді» журналіст Олексій Братущак. Зміни в роботі урядового прес-центру сталися восени, коли після ремонту приміщення прес-центру перенесли від зали засідань уряду на інший поверх. У відповідь на колонку пана Братущака перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв дав доручення забезпечити комфортні умови роботи журналістів під час засідань уряду й організувати доступ ЗМІ до міністрів. Однак цього так і не сталося.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11340
Читайте також
02.09.2011 10:26
Олексій Братущак, «Українська правда»
33 982
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду