Чепак пропонує обмежити пул НТКУ і «Укрінформом». Решта ЗМІ їздитимуть своїм коштом

25 Листопада 2011
9461
25 Листопада 2011
10:46

Чепак пропонує обмежити пул НТКУ і «Укрінформом». Решта ЗМІ їздитимуть своїм коштом

9461
Видання «День», «Україна молода» і «Дзеркало тижня» жодного разу не просили включити їх до пулу
Чепак пропонує обмежити пул НТКУ і «Укрінформом». Решта ЗМІ їздитимуть своїм коштом

Обмежити пул лише державними ЗМІ (Перший національний та інформаційна агенція "Укрінформ"), а решті надавати місця в пулі за кошт редакцій хоче прес-секретар президента Дарка Чепак. Про це вона написала у блозі на «Українській правді» у відповідь на статтю Сергія Лещенка «Сім запитань до Дарки Чепак щодо витрат бюджетних коштів».

 

На думку Дарки Чепак, у своїй статті Сергій Лещенко не висвітлив позицію прес-служби глави держави, тим самим порушив журналістські принципи об'єктивності та балансу.

 

Нагадаємо, Дарка вже писала на своїй сторінці у Facebook, що висновки «Української правди» про принципи формування пулу президента, на її думку, однобокі і такі, що «не відображають реальної картини».

 

Прес-секретар Януковича ще раз закликала журналістську спільноту розробити разом нові правила співпраці прес-служби і ЗМІ. Вона зізнається, що її пропозицію про фінансування держаним коштом в президентському пулі тільки державних ЗМІ підтримують не всі. «На жаль, зараз на такий варіант співпраці готові піти лише кілька телеканалів», - зазначає вона.

А у відповідь на сім запитань Сергія Лещенка пані Чепак повідомила, що у червні 2011 року прес-служба сформувала принципи, за якими визначається склад ЗМІ, які висвітлюють закордонні візити глави держави. «Розподіл місць відбувається за квотним принципом та на основі рейтингів ЗМІ. Квоти у складі пулу розподіляються наступним чином: 5 телевізійних каналів, 4 друкованих ЗМІ, 3 інформаційних агентства та 2 інтернет-видання. У складі кожної квоти є постійні місця та одне місце, яке підлягає ротації, що дає можливість залучити до висвітлення візитів ширше коло ЗМІ. Для входження до ротаційної квоти редакція має звернутися у письмовій формі до прес-служби президента. Ці правила є опубліковані на сайті президента у відкритому доступі», - пише прес-секретар президента.

За її словами, для висвітлення закордонних візитів президента журналістам не обов'язково потрапляти до пулу. Представники будь-яких ЗМІ можуть акредитуватися на ці заходи та поїхати за кордон коштом своїх видань. Прес-служба завжди сприяє в акредитації таким журналістам, запевняє пані Чепак.

«Газета "Известия в Украине" та журналіст В'ячеслав Піховшек найчастіше звертаються до прес-служби президента з письмовими запитами. Видання "День", "Україна молода" та "Дзеркало тижня" жодного разу не зверталися до прес-служби із письмовими запитами на включення своїх журналістів до президентського пулу», - повідомила Дарка Чепак.

Вона ще раз нагадала, що кількість місць у пулі є обмеженою і часто визначається відповідно до можливостей приймаючої сторони, а квоти у пулі розподіляються згідно з розміром аудиторії засобу масової інформації та на підставі письмового запиту редакції до прес-служби.

«Детектор медіа»


Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9461
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду