Вищий суд відмовив Андрушку. Журналіст поскаржиться до Європейського

22 Листопада 2011
19453
22 Листопада 2011
15:30

Вищий суд відмовив Андрушку. Журналіст поскаржиться до Європейського

19453
Вищий суд відмовив Андрушку. Журналіст поскаржиться до Європейського

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ залишив у силі рішення попередніх інстанцій і не скасував постанови прокуратури про відмову в порушенні кримінальної справи за фактом перешкоджання законній професійній журналістській діяльності кореспондента СТБ Сергія Андрушка. Про це «Детектор медіа» повідомив сам журналіст.

 

Інцидент, який став підставою для позову, стався в червні 2010 року під час відвідання президентом Віктором Януковичем агровиставки, коли співробітник УДО застосував силу проти Сергія Андрушка.

 

Серій Андрушко просив суд скасувати постанову про відмову в порушенні кримінальної справи за фактом вчинення злочину, передбаченою статтею 171 Кримінального кодексу України, яку 1 липня 2010 року видав помічник прокурора Голосіївського району С. Лисенко. І просив повернути матеріали справи для проведення додаткової перевірки.

 

Однак Голосіївський суд 17 грудня 2010 року відмовив журналістові, а згодом 8 лютого це рішення залишив у силі Апеляційний суд.

 

«Прокуратура відмовила мені у порушенні кримінальної справи, оскільки вважала що я повинен мати перепустку, щоб знімати президента України. Але ніякої перепустки мати не потрібно, щоб знімати президента. Акредитація у мене була, і копія таких документів досі зберігається у мене. Я оскаржив це рішення, але ніякого результату немає», - розповів «Детектор медіа» пан Андрушко.

 

Тепер журналіст планує подавати скаргу до Європейського суду з прав людини. На сьогодні відповідні документи готує адвокат Сергія Андрушка Олександр Заруцький.

 

При цьому журналіст закликає колег також намагатися відстоювати свої права у судах: «На жаль, на сьогодні в українських судах немає ніякого результату. Але ці справи сприяють тому, що, приміром, на засідання приходять охоронці президента. І для них, тих людей, які готові застосовувати силу проти журналістів, це має бути сигналом. Якщо проти журналістів хтось застосовує силу, вони мають реєструвати ці випадки у міліції чи прокуратурі, а потім позиватись. Можливо, лише так можна змінити ситуацію в Україні».

 

Нагадаємо, окрім цієї справи Сергій Андрушко позивається до охоронця Управління державної охорони, який застосував до нього силу. 4 квітня Адміністративний суд також відмовив журналістові в задоволені позову. Однак пан Андрушко оскаржив це рішення в апеляційній інстанції.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19453
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
любитель андрушок
4510 дн. тому
Ну сколько можно пиарить придурка. Пусть апеллирует хоть в очаковскую мацапекарню. ТК, не портите собственный имидж.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду