«Інтер», «1+1», УМХ, «Україна», StarLightMedia і ІТК просять відхилити проект про мораль

16 Листопада 2011
18639
16 Листопада 2011
14:20

«Інтер», «1+1», УМХ, «Україна», StarLightMedia і ІТК просять відхилити проект про мораль

18639
«Інтер», «1+1», УМХ, «Україна», StarLightMedia і ІТК просять відхилити проект про мораль

Найбільші телеканали, Індустріальний телевізійний комітет та Український медіахолдинг звернулися до голови Верховної Ради з проханням відхилити законопроект № 7132 про внесення змін до закону про захист суспільної моралі. Про це вони заявили під час прес-конференції «Медіа і мораль» 16 листопада.

 

«Ми зате, щоб у нашій галузі не створювалося додатковийх контролюючих ілюзій органів і навпаки зміцнювалася і мала можливість якісно виконувати свої функції Національна рада з питань телебачення та радіомовлення.  Таке рішення дозволить зекономити частину державного бюджету, які є куди направити, насамперед на захист наших українців», - сказав керівник групи StarLightMedia Олександр Богуцький.

 

Як зазначила Лариса Горська, член правління групи «Інтер», впровадження даного закону може помітно відобразитися на телевізійних новинах: «Прийняття подібного закону привнесе додатковий механізм деякої цензури для тих, хто робить новини. Тому що норми цього закону написані настільки розмито, настільки неточно, під порушення цих норм може потрапити будь-який канал».

 

У свою чергу, телевізійники підкреслюють нечіткість та розмитість формулювань у законопроекті. За словами Тетяни Смірнової, директора з юридичних питань групи компаній «1+1», у новій редакції закону втручання у внутрішній світ людини, в її природні права «дуже далеко виходить за межі»: «Головною проблемою закону - є абсолютна недосконалість з точки зору законодавчої техніки. Якісний закон має бути настільки чітким, настільки зрозумілим, що будь-який громадяни, який немає спеціальної освіти, повинен його прочитати і абсолютно чітко передбачати наслідки його поведінки... Коли ми читаємо цей закон ми не бачимо, ані передбачуваності, ані чіткості, ми бачимо величезну кількість оціночних суджень, суб'єктивних критеріїв. Я наведу тільки ті, які зовсім незрозумілі мені як юристу "примітивний контекст" або "класичні твори літератури та мистецтва", "нецензурні лайливі і брутальні слова"». Крім того, вона зазначила, що в законі немає жодних вимог щодо рівня освіти людей або професійних якостей, які працюватимуть в Національній комісії з питань захисту суспільної моралі: «Тобто це звичайні держслужбовців, які, на думку авторів, набагато краще, ніж ми з вами знаються на питаннях моралі і в праві давати вам обов'язкові якісь вказівки щодо нашої з вами поведінки».

 

 

 

Марина Миргородська, директор каналу «Україна» підкреслила, що представники телевізійної галузі готові брати участь в обговорені громадських слухань, покликаних виробити модель регулювання моралі в суспільстві, яка на її думку має формуватися в рамках індустрії.

 

На думку президента Українського медіахолдингу Бориса Ложкіна, даний законопроект  насамперед буде направлений проти інтернет-сайтів: «І таким чином відкриває можливість для іноземних інтернет-ресурсів, оскільки Україна навряд закриє доступ до іноземних ресурсів, як це зробив Китай, принаймні ні в Росії, ні в одній країні СНД цього не зробили, то фактично українські бізнеси, українські хлопці, які розвивають інтернет, а це може бути одним із драйвером росту нашої країни, ці хлопці просто переїдуть в Москву або ще кудись далі. Ми вдаряємо по цьому перспективному ринку».

 

У разі впровадження законопроекту кожне ЗМІ зобов'язане буде створити відділ і найняти людей для створення і наповнення звіту із захисту суспільної моралі, зауважила виконавчий директор ІТК Катерина Котенко. На її думку, це фінансово відобразиться на ЗМІ.

 

 

Як писала «Детектор медіа», законопроект № 7132, який пропонує зміни до закону «Про захист суспільної моралі», було ухвалено в першому читанні 18 жовтня 2011 року.

Проти законопроекту виступили український рух «Стоп цензурі!», Міжнародна федерація журналістів і Європейська федерація журналістів, «Репортери без кордонів» і Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, громадські організації та професійні асоціації.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин виступив за вилучення «низки одіозних норм» із законопроекту про мораль.

 

Наводимо текст відкритого листа представників телевізійної галузі до Верховної Ради.

 

Голові Верховної Ради України

Литвину Володимиру Михайловичу

 

Першому заступнику

Голови Верховної Ради України

Мартинюку Адаму Івановичу

 

Заступнику Голови Верховної Ради України

Томенку Миколі Володимировичу

 

Голові Комітету Верховної Ради України
з питань свободи слова та інформації

Шевченку А.В.

 

Головам депутатських фракцій

 

 

Шановні Голово Верховної Ради України та народні депутати,

 

Представники телевізійної індустрії України засвідчують Вам свою щиру повагу та хочуть привернути Вашу увагу до проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» № 7132 у редакції від 22.09.2010 р., прийнятого в першому читанні за основу 18.10.2011 р. (далі - Проект).

Даний Проект не відповідає задекларованим в ньому цілям, створює суттєві перешкоди на шляху забезпечення свободи слова в Україні та містить значну загрозу розвитку інформаційного простору. Зокрема:

1.      Проект повністю нівелює поставлені Президентом України завдання щодо реалізації в Україні європейських підходів та ліквідації Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі (Указ Президента України № 1085 від 09.12.2010 р. «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади»).

Як відомо, відповідно до дослідження Міністерства юстиції України щодо ефективності діяльності Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі (далі Нацкомісії), що проводилося ним у серпні-листопаді минулого року за дорученням Кабінету Міністрів України, Нацкомісія дублює повноваження 9 існуючих органів державної влади.

Не дивлячись на доручення Президента про необхідність ліквідації Нацкомісії, у Державному Бюджеті на 2011 рік на діяльність комісії було виділено 4,58 млн. грн., що суперечить виконанню запропонованої Президентом України адміністративної реформи та є марнуванням бюджетних коштів.

2.      Під гаслами захисту суспільної моралі створюються передумови для антиконституційного тиску на засоби масової інформації, в тому числі і на телерадіокомпанії. Одна з новацій Проекту полягає у покладенні на Нацкомісію функції моніторингу інформаційного простору України, що дублює повноваження Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, яка вже протягом багатьох років здійснює моніторинг телерадіопростору.

3.      Нечіткість та абстрактність законодавчих визначень у сфері моралі як то: «суспільна мораль», «продукція еротичного чи сексуального характеру», «продукція, що завдає шкоди суспільній моралі» тощо відкриває дорогу до численних зловживань та створює передумови для перетворення Комісії в орган цензури, через що жодна особа не може бути впевненою, що її дії не шкодять суспільній моралі. Наприклад, за вживання у ЗМІ слів, які Члени НЕК визнають  лайливими чи нецензурними, особа може бути притягнута до кримінальної відповідальності, а ЗМІ - позбавлений ліцензії.

4.      Проект значно розширює повноваження Комісії і покладає на неї ряд нових функцій, що потребує збільшення відповідного фінансування та навантаження на державний бюджет, і, як наслідок, сприяє корупції при здійсненні державних замовлень. Серед запланованих нових повноважень Комісії - здійснення державного замовлення на розробку спеціального обладнання та програм контролю, обмеження доступу до інформаційних матеріалів, а також підготовка і демонстрація інформаційних матеріалів в рамках створюваних квот на телерадіоканалах, створення та наповнення Єдиної спеціалізованої бази даних про стан моралі. Помітними є спроби покласти на телерадіокомпанії тягар фінансування таких розробок.

5.      Нацкомісія при здійсненні своїх повноважень видає експертні висновки щодо порушення суспільної моралі, на підставі яких до кримінальної відповідальності вже було притягнуто декількох діячів культури та керівників ЗМІ. Дані висновки зазвичай готуються працівниками комісії, які не мають жодної спеціальної підготовки.

6.      Нацкомісія є колегіальним органом, Члени якого можуть приймати будь-які рішення, не побоюючись відповідальності за ухвалення таких рішень.

7.      Проект суперечить європейській практиці розвитку гуманітарного суспільства, яка полягає у виховній, профілактичній роботі, залученні громадськості до цієї справи, зменшенні адміністративного тиску на засоби масової інформації та зосередженні державних органів на протидії насиллю та захисту неповнолітніх.

8.      Проект суперечить правовій практиці демократичних країн світу, створює передумови для впровадження цензури, порушує конституційні права громадян України, загрожує свободі слова та інформації, впроваджує нові можливості для корупції, збільшує витрати державного бюджету у складний для країни час. Крім, даним проектом не запропоновано жодних нових положень або пропозицій щодо захисту неповнолітніх від потенційно шкідливої інформації.

9.      За висновками експертів Секретаріату Ради Європи, чинне законодавство в сфері суспільної моралі не забезпечує мінімального ступеню захисту від свавілля. У випадку прийняття даного проекту ця проблеми лише погіршиться.

З огляду на вищевикладене, звертаємось до Вас з проханням відхилити Проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» № 7132 під час розгляду в другому читанні.

 

Сподіваючись на розуміння та підтримку.

 

 

З повагою,

представники медійної індустрії України:

 

асоціація «Індустріальний Телевізійний Комітет»

 

«Inter Media Group» (входять телеканали «Інтер», «Інтер+», «НТН», «К1», «К2», «Мега», «MTV», «Ентер фільм», «Ентер мьюзік»)

 

«Медіа Група Україна» (входять телеканали «Україна», «Футбол», «Футбол+», «Донбас»)

 

група «StarLightMedia» (входять телеканали «ICTV», «СТБ», «Новий канал», «Куй ТБ», «М1», «М2»)

 

група компаній 1+1 (входять телеканали «1+1», «ТЕТ», «Сіті», «2+2»)

 

група компаній «Український Медіа Холдинг».

 

Фото Павла Довганя

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18639
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду