НАМ: новий закон не скасовує квоти на українську музику

10 Листопада 2011
11714
10 Листопада 2011
17:29

НАМ: новий закон не скасовує квоти на українську музику

11714
НАМ: новий закон не скасовує квоти на українську музику

Виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина М'ясникова вважає, що закон про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення», який зменшує обов'язкову частку національного аудіовізуального продукту до 25%, не скасовує квоти на українську музику в ефірі. Таку думку вона висловила на прес-конференції «25% квоти для українських виконавців: багато чи мало?», повідомляє прес-служба НАМ.

 

На її думку, частка українських музичних творів враховується в частці національного аудіовізуального продукту, яка становитиме 25%.

 

Експерт зауважила, що відповідно до чинного Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (абзаци 3 та 26 частини першої статті 1) до поняття «національний аудіовізуальний продукт» включаються вироблені фізичними або юридичними особами аудіовізуальні твори, під якими для цілей Закону України «Про телебачення і радіомовлення» розуміють в тому числі і музичні твори. Підтвердженням цього є те, що при наданні визначення цьому терміну законодавець виокремив в залежності від того, якими саме засобами реалізовано певний творчий задум зображувальними чи звуковими, твори, які відносяться до теле- або радіопродукту і, відповідно, які є складовими частинами радіо або телепрограм.

 

Таким чином, прийнята нова редакція частини першої статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», яка закріплює обов'язкові 25% національного аудіовізуального продукту у загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації, передбачає у цій квоті і згадані музичні твори українських авторів чи виконавців.

 

Також, на думку Катерини М'ясникової закон не послаблює захист інтересів національного телерадіовиробництва, оскільки законодавцем було залишено в чинній редакції положення абзацу другого частини четвертої статті 28 Закону України «Про телебачення і радімовлення», де закріплено вимогу для телерадіоорганізацій у проміжках часу між 7.00 та 23.00 мати програми європейського виробництва не менше 80 відсотків, у тому числі не менше 50 відсотків - програм українського виробництва.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 3 листопада Верховна Рада ухвалила закон, що вносить до закону «Про телебачення і радіомовлення» такі зміни:

 

1) частину першу статті 9 викласти в такій редакції:

«1. У загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 25 відсотків має становити національний аудіовізуальний продукт» (було: «1. У загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 50 відсотків має становити національний аудіовізуальний продукт або музичні твори українських авторів чи виконавців»);

 

2) абзац третій частини четвертої статті 28 виключити (виключається така норма: «у радіопрограмах музичні твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 50 відсотків загального щотижневого обсягу мовлення»).

 

Таким чином, парламент скасував квоти на українську музику в ефірі та удвічі зменшив - на національний аудіовізуальний продукт.

 

В Адміністрації президента пообіцяли уважно розглянути цей закон перед підписанням.

 

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин відклав підписання закону про квоти до усунення неузгодженостей в тексті документу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11714
Читайте також
15.11.2011 14:30
«Телекритика»
30 597
15.11.2011 08:27
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
11 623
04.11.2011 23:51
Лілія Гришко, Тетяна Карпенко, Євген Тейзе, «Deutsche Welle»
24 071
16.04.2011 12:00
Леся Ганжа, «Дзеркало тижня. Україна»
26 704
22.02.2011 14:07
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
36 396
16.02.2011 14:07
Каша Сальцова, для «Детектор медіа»
2 548
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду