Блажівський: Силовики ненавмисно б’ють журналістів

8 Листопада 2011
12060
8 Листопада 2011
13:31

Блажівський: Силовики ненавмисно б’ють журналістів

12060
Замгенпрокурора вважає, що всі випадки тілесних ушкоджень журналістів носять «виробничий характер»
Блажівський: Силовики ненавмисно б’ють журналістів

Заступник генерального прокурора України Євген Блажівський вважає, що випадки перешкоджань і ушкоджень журналістів з боку представників силових структур трапляються ненавмисно. Таку думку він висловив під час засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, що відбулося 7 листопада.

 

«Всі випадки, коли штовхнули або відштовхнули, або техніка була пошкоджена - це не є навмисні дії, це непередбачувана поведінка однієї або іншої сторони», - сказав заступник генпрокурора. Він запевнив, що силовики не мають наміру нанести комусь тілесні ушкодження, і всі випадки, коли таке трапляється, «носять виробничий характер».

 

Також пан Блажівський заявив, що при виконанні своїх професійних обов'язків журналісти і силовики мають поважати обов'язки один одного: «Обидві сторони знаходяться на роботі, вони повинні вести себе толерантно. Повинна бути повага до виконання обов'язків один одного».

 

Водночас заступник генпрокурора наголосив, що в усіх випадках, де постраждалими є журналісти, «проводяться ретельні перевірки та приймаються своєчасні рішення». Він зокрема повідомив, що за останній місяць до суду було скеровано п'ять кримінальних справ. «Це свідчить про планомірну роботу з розкриття цих злочинів», - сказав пан Блажівський.

 

 


 

Ігор Лубченко (Національна спілка журналістів) передає представникам МВС і Генпрокуратури матеріали про порушення прав журналістів

 

Учасники засідання попросили представників генпрокуратури і МВС оприлюднити інструкції для їхніх працівників в частині співпраці зі ЗМІ. На їхню думку, випадки побиття журналістів силовиками і охоронцями носять не виробничий, а системний характер. За словами члена правління ГО «Детектор медіа» Світлани Остапи, це системна неповага до праці журналістів, нерозуміння її суспільної важливості. Про що свідчить зростаюча кількість випадки перешкоджання журналістській діяльності, які трапилися за останній місяць: 11 жовтня журналісти «Корреспондента» і «Коммерсанта» постраждали від силовиків під час суду над Тимошенко, 3 листопада міліція побила журналістів під Верховною Радою, 7 листопада охоронці концерту Гафта побили знімальну групу «1+1» та інші.

 

Нагадаємо, учасники засідання міжвідомчої робочої групи домовилися запровадити ідентифікацію журналістів та провести низку освітніх тренінгів для силовиків.

 

Також на засіданні пан Блажівський повідомив, що слідчі продовжують активно розслідувати справу зниклого журналіста Василя Климентьєва. «По цій справі йде щоденна робота», - сказав він, відповідаючи на запитання, коли буде звіт щодо цього розслідування.

 

За словами заступника генпрокурора, слідча група відпрацьовує всі версії і робота не уповільнюється. Водночас пан Блажівський зазначив, що наразі не можуть бути названі імена зловмисників, причетних до зникнення журналіста.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12060
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду