Нацрада не втручатиметься в конфлікт довкола одеської ТРК «Круг»

26 Жовтня 2011
17641
26 Жовтня 2011
18:37

Нацрада не втручатиметься в конфлікт довкола одеської ТРК «Круг»

17641
Нацрада не втручатиметься в конфлікт довкола одеської ТРК «Круг»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не втручатиметься в конфлікт довкола вимкнення одеського кабельного телеканалу «Круг», оскільки це - відносини між суб'єктами господарюванням, у які регулятор не має права втручатися. Про це в коментарі «Детектор медіа» сказав член Нацради Микола Фартушний.

 

«Ми не можемо втрутитися в ситуацію з припиненням передачі сигналу ТРК "Круг" оператором радіорелейного зв'язку "ЦТБ Одеса", тому що це відносини двох господарюючих суб'єктів. Якщо вони звинувачують когось у припиненні подачі сигналу і не можуть домовитися між собою, то це має вирішувати суд. Це така сама ситуація, як була в Харкові, де ми нічим не могли зарадити цьому горю, тому що це відносини господарюючих суб'єктів, у які Національна рада не має ані законних підстав, ані бажання втручатися», - наголосив пан Фартушний.

 

Що стосується вилучення телеканалу «Круг» з програмних концепцій у ліцензіях одеських провайдерів «Сана-плюс» і «Реноме», то це, за його словами, відбулося з ініціативи самих провайдерів. «"Реноме" і "Сана-плюс" заявили, що це Національна рада не включила "Круг" до їхніх програмних концепцій. Це лукава заява! Ми "Круг" не включили до їхніх ліцензій, тому що вони про це не просили (можна перевірити заявки компаній, що надійшли в ліцензійний відділ)», - сказав член Нацради.

 

За його словами, Нацрада не втручається в програмну політику провайдерів. Вони подають заявку - Нацрада перевіряє, чи відповідає вона нормам законодавства, і затверджує.

 

Микола Фартушний додав, що крім ТРК «Круг» до програмних концепцій «Сани-плюс» і «Реноме» не потрапили ще чотири одеські кабельні телеканали: 52 канал, «Медіа-інформ», «Моя Одеса» і АТВ. Він пояснює це тим, що компанії не оновили свої договори з провайдерами.

 

«Коли ми переоформлюємо ліцензії провайдерів, вони зобов'язані надати договори з усіма мовниками, яких ретранслюють. В Одесі існує п'ять кабельних мовників, жоден з яких не подав оновлені документи. Але після того, піднявся скандал з "Кругом", я вчора зателефонував нашому представникові в Одесу. Він сказав, що буквально наступного дня після нашого рішення про внесення змін до ліцензій "Реноме" і "Сани", усі компанії з'явилися до нього, отримали бланки відповідних документів, і зараз працюють над тим, щоб їх оновити, відправити провайдерам. Він розмовляв з провайдерами - у них немає жодних проблем з включенням цих каналів у програмну концепцію. Як тільки вони документи подадуть, провайдери звернуться до нас і ми внесемо зміни до ліцензій», - сказав пан Фартушний.

 

Однак, за його словами, єдина компанія, яка не зверталася до представника Нацради, - це «Круг». «Вони вирішили, що якщо вони опозиційні, то їм закон не писаний. Я розумію, що в них можуть бути якісь проблеми з кимось із місцевої влади. Але цей конфлікт поза межами наших повноважень, ми в нього не втручаємося», - зазначив член Нацради.

 

Надати інформацію про те, у яких кабельних операторів у програмних концепціях в ліцензіях залишилася ТРК «Круг», Микола Фартушний наразі не зміг.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 18 жовтня в кабельних мережах одеських операторів «Чорне море» і «Бриз» зник сигнал кабельної ТРК «Круг». Причиною стало те, що оператор радіорелейного зв'язку «ЦТБ Одеса» вивів з експлуатації власне обладнання і припинив доставку сигналу ТРК «Круг» до головних станцій кабельних операторів.

 

Згодом телекомпанія «Чорне море» заявила про готовність транслювати телеканал «Круг» абонентам, якщо отримає сигнал.

 

25 жовтня ТРК «Круг» відключили ще два кабельні оператори - «Сана-плюс» та «Реноме», посилаючись на рішення Національної ради, яка переоформила їхні ліцензії.

 

Канал розцінює ці дії як саботаж з метою «догодити одеському міському голові Олексію Костусєву і вимкнути єдиний у місті опозиційний канал».

 

Із приводу вимкнення сигналу колектив ТРК «Круг» звернувся до голови Одеської облдержадміністрації Едуарда Матвійчука, президента України Віктора Януковича, генерального прокурора Віктора Пшонки, голови Антимонопольного комітету Василя Цушка, а також до низки посольств, міжнародних правозахисних організацій, профспілок і об'єднань журналістів з проханням втрутитися в ситуацію.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17641
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду