Ілья Політковський: «Сьогодні ніхто не насмілюється писати репортажі з Чечні»

8 Жовтня 2011
29212
8 Жовтня 2011
18:40

Ілья Політковський: «Сьогодні ніхто не насмілюється писати репортажі з Чечні»

29212
7 жовтня 2006 року Ілья Політковський втратив матір. В інтерв'ю німецькому тижневику Spiegel він розповідає, як сам полював на вбивцю. Через п'ять років після того, як було вчинено злочин, він сподівається, що кілерам і підбурювачам колись винесуть вирок.
Ілья Політковський: «Сьогодні ніхто не насмілюється писати репортажі з Чечні»

 

SPIEGEL ONLINE: Злочинців розшукують уже  п'ять років, а 2009 року багатьох звинувачених виправдали. Чи сподівається  Ви на те, що вбивство колись буде розкрито? 

Ілья Політковський: Для нас, рідних і родичів моєї мами, важливо з'ясувати  правду. Я налаштований помірковано оптимістично. В душі  впевнений, що цей злочин буде розкрито на рівні безпосередніх виконавців, убивць та замовників.

 

SPIEGEL ONLINE:  Декілька тижнів тому прокуратура затримала Дмитрія Павлюченкова, який служив у секретному підрозділі російського міністерства внутрішніх справ. На першому процесі він виступав як найважливіший свідок обвинувачення. Чому слідство вбачає в ньому тільки закулісного  гравця? 

Ілля Політковский: Я роками казав слідчим: це - ваша людина, ви маєте його арештувати. Вони мені заперечували: мовляв, їм бракувало доказів.

 

SPIEGEL ONLINE: Звідкіля їм  було  знати, що він сам співучасник злочину?

Ілля Політковський: Ми відчували, що він не звичайний свідок, що дає покази проти колишніх співучасників злочину, аби  самому уникнути покарання. Він розкрив багато речей. Однак свою роль постійно замовчував. Після його свідчень звинувачені зверталися до нас: «Придивіться до цього типа пильніше!». Ми це й зробили.

 

SPIEGEL ONLINE: Хто це ми?

Ілля Політковський: Передусім репортери «Нової газети», з якою співпрацювала моя мама. Спільно ми зібрали непрямі докази, сприяючи арешту Павлюченкова

 

SPIEGEL ONLINE: Чи є його арешт  проривом?

Ілля Політковський: Це - успіх. Щоправда, його арештували із запізненням. Це можна було зробити раніше. П'ять років - чималий час. Раніше можна було в отримати більше інформації. Влада надто довго зволікала з арештом. Чи це вона робила зумисне, чи ні сказати  не можу. З арештом Павлюченкова ми вийшли на ватажків банди, яка вбила матір. Він - один з організаторів злочину. У цьому я не сумніваюся. Можливо, йому відоме ім'я замовника.

 

SPIEGEL ONLINE:  Чи вірите Ви в те, що схоплять підбурювачів?

Ілля Політковський: Я на це дуже сподіваюся, та не впевнений. З іншого боку, вже сьогодні нам відомі факти, які ми, однак, не в змозі довести. Я  виходжу з того, що  ми й колеги з «Нової газети» колись дізнаємося правду.

 

SPIEGEL ONLINE: Які версії Ви вважаєте можливими?

Politkowskij: Усі версії, які ми вважали можливими у минулі роки були опубліковані у «Новій газеті».

 

SPIEGEL ONLINE: Певно, головний свідок Дмитрій Павлюченков натякнув на те, що за кулісами злочину, можливо, стояв олігарх в еміграції Борис Березовський.

Ілля Політковський:  Теоретично таке можливо. Та жодного доказу цієї версії немає. Немає навіть обґрунтованої підозри. Ймовірність причетності до злочину Березовського така ж як і та, що вбивця моєї матері - перехожий, який щойно пройшов повз нас. Однак виключати нічого не можна.

 

SPIEGEL ONLINE: Березовський як замовник убивства - вельми зручна фігура для Кремля. Колишній мільярдер - ворог Владіміра Путіна. Чи існує загроза, що підвладне в Росії верхам правосуддя використає свідка Павлоченкова як знаряддя, щоб спрямувати підозру на олігарха.

Ілля Політковский: Так. Павлюченков нагадує звіра, загнаного у безвихідь. Можливо, йому запропонували: ти вже сказав «а», то ж скажи «б». Однак у такому разі справжній суд не відбудеться.  Коли нам як позивачам піднесуть щось подібне, ми вдаримо на сполох.

 

SPIEGEL ONLINE: Як Ви вшануєте роковини загибелі матері?

Ілля Політковський:  У вузькому родинному колі ми поїдемо на кладовище. Крім того нам влаштують показ фільму про маму. Він називається «Гіркий смак свободи».

 

SPIEGEL ONLINE: Якби Ваша мама була жива, про що вона сьогодні писала б?

Ілля Політковський: Вона б як завжди писала б про Чечню. Як колись у Радянському Союзі звідки не надходять гарні звістки. Кадиров (чеченський можновладець. - Spiegel) побудував новий стадіон, нову мечеть. Натомість становище дедалі погіршується. Відколи загинула моя мама Чечня стала білою плямою. Ніхто вже не наважується писати звідти репортажі.

 

За матеріалами Spiegel оnline. Переклад Аркадія Сидорука

Ілюстрація - Spiegel оnline

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29212
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду