Члени команди Януковича діють за написаним ним же сценарієм

30 Вересня 2011
29341
30 Вересня 2011
10:37

Члени команди Януковича діють за написаним ним же сценарієм

29341
Донедавна говорили: «Кажемо «Кернес» – маємо на увазі «Добкін», кажемо «Добкін» – маємо на увазі «Кернес». Тепер вже це необов’язково. Згадуючи харківського міського голову, зараз можемо мати на увазі вже Самого, тобто Віктора Федоровича Януковича. Бо словеса їхні та й підходи до справи схожі як дві краплі води. Досить лише згадати Юлію Тимошенко. Її судять, а глава держави, який підпорядкував собі всю судову систему влади, розповідає байки про те, що суд у нас незалежний, він не має на нього впливу і аж ніяк не пов'язаний з тим, що відбувається в суді. Так само і Геннадій Кернес – міський голова Харкова.
Члени команди Януковича діють за написаним ним же сценарієм

Щоправда, йдеться вже не про суд над політичним опонентом, а про закриття за короткий проміжок часу аж трьох харківських телевізійних мовників - АТН, «Фори» й А/ТВК. За дивним збігом обставин закриті канали були опозиційні до влади і, зокрема, до Геннадія Кернеса. Тим часом сам він розповідає про те, що міська влада не має змоги впливати на господарські процеси, мовляв, це суперечить закону. Вона має створити майданчик для гри і стежити за тим, щоб гра відбувалася за правилами. Такими правильними думками міський голова Харкова ділився з учасниками місії громадських організацій, яка 27 вересня перебувала у місті з метою вивчення ситуації і членом якої був ваш покірний слуга.

 

 У правдивості харківського міського голови ми мали змогу переконатися уже в день візиту і наступного після нього дня. В харківських теленовинах показали репортаж про наш візит до мерії, і там прозвучала інформація, яка нас трохи здивувала: нібито на наше прохання зустріч із міським головою була закритою для преси.  

 

Насправді, ми таких вимог не висували. Це була ініціатива прес-служби мера. З сюжету випливає, що начебто учасники місії погодилися з тим, що в ситуації з телеканалами винні виключно власники, себто причиною відключення стала корпоративна суперечка. Таке висвітлення нашої позиції, м'яко кажучи, є перебільшенням. «Учасники місії не поділяють позиції, що припинення мовлення трьох телеканалів спричинене суто господарськими відносинами», - сказано в нашій заяві за підсумками поїздки. Шановний міський голова, певна річ, може сказати, що в його з нашою демократичній країні є свобода слова і він не має права втручатися у роботу ЗМІ. Вони, мовляв, кажуть те, що їм заманеться. Але за дивовижним збігом обставин канал цей контрольований міською владою.

 

 Наступного після нашої зустрічі дня Геннадій Кернес заявив у міськраді, що його ніхто не запросив на круглий стіл, під час якого ввечері, за участю харківських журналістів і учасників місії, обговорювалася ситуація, що склалася. Насправді модератор зустрічі у мерії ведучий програми «Свобода слова» на каналі ICTV Андрій Куликов запрошував усіх присутніх представників влади.

 

 Після завершення зустрічі прес-служба мерії поширила інформацію про те, що ми не виявили зацікавлення в документах, запропонованих мером. Нам і справді було обіцяно надати документи, які проливали би світло на сутність конфлікту. Але нам їх ніхто не надав. Тоді як від самих телеканалів ми отримали акуратні пакети документів, з яких можна сформувати уявлення про конфлікт. Чого б нам відмовлятися від документів Кернеса?

 

У всій цій історії, як з'ясувалося, чимало дивовижних збігів обставин. Наприклад, скаргу про те, що сигнал телеканала АТН шкідливо впливає на її здоров'я подала дівчина, яка, знову ж таки за дивним збігом обставин, виявилася лідеркою молодіжного крила Партії регіонів, тобто партії, членом якої є міський голова.

 

 Харківські провайдери спершу погоджувалися передавати сигнали трьох згаданих телеканалів, але тільки-но доходило до справи, швиденько відмовлялися від свого слова. Певна річ, за тим самим збігом обставин.

 

Чомусь всі ці з'ясування стосунків із телеканалами відбувалися саме тоді, коли Верховна Рада того тижня відмовилася підтримати законопроект про мораторій на перевірку ЗМІ під час передвиборчої кампанії. А вже цього тижня неугодний владі телеканал ТВі отримав попередження від Нацради безглузде попередження, після чого може бути закритий.

 

Що за дивовижні обставини такі? Висловлю припущення, що до парламентських виборів 2012 року лишилося зовсім мало часу. А влада нічого не може пред'явити народові. Ось і вживає заходи, спрямовані на зачищення інформаційного простору, щоби жодна опозиція не сміла й пари з уст пустити на владу. Я чомусь не сумніваюся, що подібні обставини складуться ще не в одному регіоні країни.

 

Юрій Луканов, «Тиждень»

Фото - «Тиждень»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юрій Луканов, «Тиждень»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29341
Читайте також
28.09.2011 14:53
Сергій Грабовський, «День»
39 124
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду