Місія можлива: прокатники в гонитві за українським кіно

28 Вересня 2011
24909
28 Вересня 2011
15:08

Місія можлива: прокатники в гонитві за українським кіно

24909
На що сподіватися й на кого покладатися вітчизняним кінематографістам у справі розбудови сучасного кінопростору
Місія можлива: прокатники в гонитві за українським кіно

Здобуття Україною незалежності принесло вітчизняній кіноіндустрії нові можливості та геть зруйновану систему кіновиробництва. Перед новим поколінням режисерів, сценаристів, продюсерів постали численні проблеми й виклики: фактично вони повинні з нуля створити сучасний український кінематограф. І тут складно не розгубитися. Серед можливих варіантів: шукати підтримки у держави, співпрацювати з різноманітними фондами, подаватися на гранти, обирати копродукцію та переймати іноземний досвід, покладатися на власні сили й шукати підтримки у бізнесових еліт, спонсорів, меценатів, знімати авторське кіно і брати участь у фестивалях чи знімати комерційне кіно й шукати щастя в масовому прокаті... Все залежить від цілей, уподобань та можливостей кожного окремого митця.

 

На початку вересня голова Державного агентства України з питань кіно Катерина Копилова оголосила результати конкурсу кінопроектів, що отримають державне фінансування, загальний фонд якого - 70 мільйонів гривень. Зі 113 проектів Експертна комісія Держкіно у складі Романа Балаяна, Олега Фіалка, Сергія Борденюка, Володимира Войтенка, Анатолія Матешка, Антона Пугача та інших відібрала для повного або часткового фінансування 16 повнометражних проектів, у тому числі два дебюти, сім ігрових короткометражок, дев'ять документальних стрічок і п'ять анімаційних. Більшість фільмів будуть зняті в копродукції, а повне фінансування отримає лише короткий метр. Копилова розповіла журналістам, що вперше за 20 років відбувся такий відкритий, прозорий та європейський конкурс.

 

Утім, українські режисери, продюсери і сценаристи особливих надій на державу не покладають, мовляв, часом доводиться занадто довго чекати на фінансування та й засилля бюрократії забирає цінний час. Наприклад, Марина Врода, чия короткометражка «Крос» цього року здобула приз на Каннському кінофестивалі, розповіла журналістам, що їй бракувало часу на те, щоб шукати підтримки в держави. «На те, щоб зняти цей фільм, я мала літо. І чекати півроку, щоб знайти гроші через міністерство, я не могла. Тому я вирішила запропонувати ідею реальним людям, моїм друзям», - пояснила режисер українським журналістам після своєї перемоги в Каннах. Стрічку Врода знімала в копродукції з Францією.

 

Покладатися на власні сили й шукати нових шляхів реалізації своїх задумів молодим режисерам і сценаристам радить також кінопродюсер Володимир Хорунжий, який нещодавно презентував альманах «Закохані в Київ». Кіноальманах, який складається з восьми знятих молодими режисерами короткометражок, Хорунжий профінансував сам. «Ініціатива і творчий потенціал мають належати самому режисерові, сценаристові, а не агенції, де засідають бюрократичні чиновники, які не мають нічого спільного з креативним кіномистецтвом», - переконаний Хорунжий. Продюсер радить не забувати, що «кіновиробництво - це такий самий бізнес, як птахоферма чи виробництво консервів». «Треба робити його максимально комерційним, створювати фільми жанрові, на які купує квитки молодь, і треба орієнтуватися на світовий кіноринок: потрібно вже перестати робити українське кіно тільки для українців», - радить Хорунжий, який у своїй роботі орієнтується саме на ці принципи. Нині він продюсує стрічку братів Олександра і Станіслава Альошечкіних «Синевир». Це має бути перший український 3D-фільм жахів, який потенційно може зацікавити широкого глядача й зібрати прокатну касу. «Потрібно робити максимально якісне, сучасне кіно, тоді прокатники бігатимуть за режисером, а не він за ними. І не лише кінотеатри України будуть зацікавлені в показі таких фільмів, а й кінотеатри США, Франції, Польщі», - впевнений Хорунжий.

 

Те, що нині в усьому світі кінематограф - це справжній бізнес, відзначає також продюсер Олег Кохан. «У Західній Європі та США кінематограф - це бізнес, який функціонує за ринковими законами та являє собою структурований, важливий і зрозумілий сектор економіки. Фінансуванням кіновиробництва, яке традиційно вважають ризикованим напрямком, займаються банки та інвестиційні групи», - пояснює «Дню» Кохан, який входить до робочої групи нещодавно створеного Національним інститутом стратегічних досліджень України кінофонду «Кіноарсенал». Як наголошують ініціатори проекту, фонд якраз і має забезпечити «результативне партнерство кіноіндустрії, великого бізнесу і держави» й, відповідно, стати каталізатором у справі розвитку сучасного українського кінематографа.

 

«Усі життєво важливі складові кінопроцесу зараз у занепаді, на межі фізичного вимирання, як динозаври. Тому нашої кіногалузі просто не існує як самодостатнього механізму. Немає дієвої професійної спільноти, втрачено саму унікальну атмосферу, позитивну енергетику. Катастрофічно обмаль дебютів завдяки великій паузі в кіновиробництві, коли старше покоління пішло, а молодь іде з професії, бо не має змоги пробувати свої сили. У нас не вибудовано інфраструктури, тому немає результату взаємодії трьох складових: освіти, виробництва і презентації кінопродукту. Адже виробництво не може бути повноцінним без кваліфікованих спеціалістів, без якісної дистрибуції, фестивальних кінопоказів - а все це інвестиції та менеджмент. Плюс одержимість і творча сміливість», - поясню Кохан.

 

Чому такий кінофонд, як «Кіноарсенал», сьогодні є затребуваним в Україні та чи буде він успішним в українських реаліях, продюсер пояснює так: «Відсоток національного кінопродукту у Франції становить майже 40%, у Туреччині - понад 50%, у Польщі та Росії - понад 20%. А в Україні цей показник настільки незначний, що навіть не вираховується. І це відбувається в той час, коли 70% українських глядачів, за даними досліджень Інституту соціології НАН України, прагнуть дивитися вітчизняне кіно. Ми повинні зрозуміти, що кіно - це бюджетоформуюча галузь економіки, і вона може приносити не тільки «іміджеві» прибутки, а й грошові».

 

Олег Кохан запевняє, що це перший подібний кінофонд в Україні, який підійде до проблем українського кінематографа комплексно. «Досвід організацій, які в той чи інший спосіб підтримували український кінематограф до сьогодні, стосувався окремих етапів виробництва фільму, наприклад презентації українських картин на кіноринках за програмами міжнародних кінофестивалей. У багатьох європейських країнах, які вже успішно провели реформи в кіногалузях, є результати успішної діяльності кінофондів, як-от World Cinema Foundation Мартіна Скорсезе, що займається відновленням та просуванням маловідомих стрічок; або Bernardo Bertolucci Cinemovel Foundation, що опікується регіонами, куди кіно не завжди потрапляє. Результативно працює така французька організація, метою якої є підтримка національного кіно, як IFCIC - Institute for Financing Cinema and Cultural Industries, - 49% акцій якої належить урядові, а 51% - групі банків та групі фінансових структур», - підсумовує Кохан.

 

До складу робочої групи «Кіноарсеналу» увійшли представники органів влади, кінобізнесу, творчої інтелігенції. Серед них - народний депутат Віктор Янукович, директор Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв, заступник міністра культури Юрій Богуцький, кінорежисер Роман Балаян, голова Державного комітету теле і радіомовлення Олександр Курдинович, народний артист України Богдан Ступка та інші. Детальніше про склад робочої групи, мету й цілі фонду, його плани на найближчий час тощо буде відомо наприкінці грудня під час офіційної презентації.

 

Справа, начебто, благородна - об'єднати потенціал мистецьких, бізнесових та політичних еліт задля розвитку кіно, втім, не всі представники української кіноіндустрії поділяють оптимістичні сподівання засновників Фонду і не бачать у ньому особливої потреби.

 

Неприхований скепсис викликає новина про новий фонд у Володимира Хорунжого, який вважає такий шлях розвитку кінематографа поверненням у минуле. «Постає питання, за яким критерієм даватимуть гроші, яким фільмам, хто вирішуватиме, кого вибирати, чи це знову буде худрада? Все це має диктувати ринок. Потрібно робити закони, які б давали бізнесменам, фінансовим інституціям, венчурним капіталістам фінансувати кіно. Наприклад, замість сплати податків - хай вони вкладають гроші в кіно. Я прочитав у пресі про цей стратегічний фонд фінансування кіно - це якісь дурниці, такий собі Джордж Орвелл, я назвав би це «Ласкаво просимо до минулого». Зустріч діячів кінематографа і бізнесменів, які хочуть профінансувати фільм, має відбуватися сам на сам, це має бути приватна зустріч. Усе це має бути продиктовано здоровим глуздом, необхідністю ринку, інакше настане клінічна смерть українського кіно», - вважає Хорунжий.

 

А от голова Спілки кінематографістів України, відомий кінознавець та кінокритик Сергій Тримбач вважає, що в період «стагнації українського кінематографа» допомога і держави, і фондів є більш ніж доречною. «Якби у нас розвинувся продюсерський кінематограф, то було б простіше, але сьогодні, в ситуації, коли останні два роки майже не знімалося авторське кіно, а лише безкінечні серіали, дуже важливо, щоб і держава допомагала - але раціональним способом, і фонди. Це нормальна річ - в усьому світі фонди активно допомагають кінематографу», - пояснює свою позицію Тримбач.

 

На його думку, українські бізнесмени лише тоді почнуть вкладати гроші в кіно, коли побачать його успіх. «У нас ситуація з багатими людьми змінюється на краще, порівняно з 1990-ми, коли про рівень культури багатіїв ходили анекдоти, але ще не настільки радикально. Освічена еліта вкладає гроші в культуру, бо знає, заради чого вона це робить. А так їм зручніше десь у казино програти за ніч сто тисяч доларів, аніж на ці ж гроші видати пару суперових книжок», - каже Сергій Тримбач. На його думку, гроші, передусім, потрібно вкладати в дебютантів та їхню освіту, в тому числі за кордоном, і стимулювання й забезпечення фаховою підготовкою молодих і талановитих сценаристів. Що ж до проблеми прокату вітчизняного кінопродукту, то, на думку Тримбача, без держави тут не обійтися. «Повинна бути державна програма, в тому числі будівництва кінотеатрів, але така, що враховує тенденції розвитку технологій. Крім того, треба, щоб з'явилася мода ходити в кінотеатри, адже сьогодні на пострадянському просторі люди катастрофічно мало ходять у кінотеатри», - розмірковує Тримбач.

 

Переважну більшість активних відвідувачів кінотеатрів становить молодь до 25 років. Відповідно, більшість прокатних фільмів зорієнтовано саме на цю аудиторію - любителів блокбастерів, комедій та фільмів жахів. Минулого року в Росії за результатами численних досліджень спробували визначити соціологічний портрет активного відвідувача кінотеатрів, пише російське інтернет-видання про основні події кіноіндустрії proficinema.ru. За даними компаній Gallup, Comcon, Movie Research, було визначено, що з 20 мільйонів громадян Росії лише півтора мільйона ходять у кінотеатри. 34% з них - це люди віком 16-25 років. В Україні таких масштабних досліджень не проводили, втім, навряд чи наша ситуація дуже відрізняється від російської. «У світі не менше 80% фільмів - це розважальне кіно, адже більшість людей ходять у кінотеатри розважатися. Сьогодні кінотеатри пропонують нам переважно фільми, розраховані на підлітка, причому досить посереднього. А ще не так давно, в 1960-ті, багато людей ходили дивитися фільми Андрія Тарковського, Юрія Іллєнка, тобто кіно, на яке сьогодні практично вже не ходять. Потрібно будувати якусь політику, чітко структуровану програму дій», - розмірковує Тримбач.

 

У цьому питанні Україні слід зважати на досвід європейських країн. Скажімо, у Франції, де так само панує засилля голлівудського продукту, в кінотеатрах існує спеціальний день, коли демонструють лише авторське, незалежне кіно. Крім того, там існують спеціальні кінотеатри, які спеціалізуються виключно на артхаусному і незалежному кіно. Це є прикладом успішної моделі співіснування як комерційного, так і авторського кіно в єдиному кінопросторі та уваги до інтересів різних аудиторій.

 

Для України це актуальне питання, адже сьогодні майже неможливо знайти в прокаті вітчизняне авторське кіно. «У нас ситуація з прокатом вітчизняного кіно така ж, як і в Росії, де загалом ситуація з кінематографом все-таки краща. Вони мають не так багато кінотеатрів, а ті, що є, практично закриті для вітчизняного виробника, все захоплено голлівудськими стрічками», - розповідає Тримбач. Кінознавець вважає, що цій ситуації може зарадити тільки держава.

 

На думку експертів, досягти нерадикальних поступових змін в українському кінематографі можна вже за п'ять-сім років активної діяльності в цьому напрямку. Займатися цим має і держава, розробляючи спеціальні закони та проводячи грамотну політику в цій сфері, і різноманітні фонди, і самі митці, головне завдання яких - бути ініціативними, творчими і сміливими. Аби ця сфера розвивалася збалансовано, молодим режисерам, сценаристам і продюсерам слід звертати увагу і на авторське кіно, яке презентуватиме Україну на міжнародних фестивалях, і на жанрове, комерційне, яке за правильного підходу приноситиме прибуток і його виробникам, і державі.

 

ДО РЕЧI

 

Цього року Україна не висуватиме жодного фільму на здобуття «Оскара» у номінації «Фільм іноземною мовою». Як пояснюють члени новоствореного Українського оскарівського комітету, більшість українських кінострічок не відповідають вимогам Американської академії кінематографії. Крім того, цього року експерти вибирали фільм-претендент на «Оскар» усього з п'яти картин - комедії «Любов і крапка» Валерія Ямбурського, альманаху короткометражок «Мудаки. Арабески» Володимира Тихого, дебютного фільму телесценариста Костянтина Коновалова «Аня, Волга, рок-н-рол», «Бес Пор No» Олександра Шапіро і відзнятого в копродукції фільму Олександра Міндадзе «В суботу». Як пояснив «Дню» кінознавець, ведучий програми «Аргумент-Кіно» на телеканалі «1+1» Володимир ВОЙТЕНКО, подані фільми переважно не відповідали вимозі про комерційний прокат. «Там є і технічні, і творчі умови: стрічка має бути протягом року не менше ніж тиждень у комерційному прокаті. Деякі якісні і цікаві стрічки не були в комерційному прокаті потрібний термін. Або навпаки, фільми, які були в прокаті, не мають достатньої творчої групи, яка на дві третини має складатися з українців. Ще хтось просто не подався, бо взагалі не відповідав вимогам», - пояснив кінознавець.

 

Марія Семенченко, «День»

Ілюстрація - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Марія Семенченко, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24909
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду