Дніпропетровська спілка журналістів заявляє, що влада тисне на неї руками КРУ

28 Вересня 2011
36681
28 Вересня 2011
12:12

Дніпропетровська спілка журналістів заявляє, що влада тисне на неї руками КРУ

36681
Дніпропетровська обласна організація Національної спілки журналістів України заявляє про тиск з боку влади. За словами керівника організації Світлани Зарайської, влада намагається впливати на журналістів фінансово – за допомогою КРУ, яке провело перевірку фінансово-господарських справ організації. У КРУ ж запевняють: у перевірці немає ніякої політики.
Дніпропетровська спілка журналістів заявляє, що влада тисне на неї руками КРУ

У Дніпропетровській обласній організації Національної спілки журналістів цьогорічний візит КРУ називають «добре продуманою акцією». За словами голови організації Світлани Зарайської, фахівці КРУ прийшли до спілки як до бюджетної організації і почали ревізувати увесь масив роботи за останні чотири роки, що, як зазначає Зарайська, суперечить чинному законодавству.

 

В організації зазначають: перевірка, за дивним збігом обставин, розпочалася одразу після звернення Національної спілки журналістів України і її голови Ігоря Лубченка до Президента з приводу обмеження свободи слова в Україні. Отож відвідини КРУ, кажуть журналісти, є спробою влади дискредитувати спілку і тиснути на неї.

 

«Прийшли з програмою повної перевірки фінансово-господарської діяльності. Це суперечить постанові Конституційного Суду: державні органи не повинні втручатись у діяльність творчих спілок і громадських організацій. Ми давали відповіді тільки на ті питання, які стосуються витрачання бюджетних коштів, але від нас вимагали переліку заходів, які ми проводимо. Це хіба не втручання в статутну діяльність? Перевірка виникла після листів Ігоря Лубченка до Президента про утиски свободи слова. Цієї перевірки у плані, як це вимагав Прем'єр-міністр, немає», - зазначила голова Дніпропетровської обласної організації НСЖУ Світлана Зарайська.

 

«Звичайні господарські справи»?

 

Між тим у контрольно-ревізійному управлінні Дніпропетровської області зазначають: у перевірці спілки немає ніякої політики. Однак дати детальніший коментар на запит Радіо Свобода поки відмовились, посилаючись на те, що контрольно-ревізійні заходи ще не завершені.

 

«На сьогодні ще триває перевірка, тобто контрольний захід триває, і ми не маємо змоги надати повну остаточну відповідь, тільки по завершенню контрольного заходу», - сказали Радіо Свобода у прес-службі КРУ в Дніпропетровській області.

 

Зараз, як стало відомо Радіо Свобода, перевірки КРУ проводить і в деяких інших організаціях Національної спілки журналістів. Однак не в усіх журналістських об'єднаннях говорять про політичну складову ревізій.

 

Запорізька обласна організація НСЖУ вже оскаржує висновки контрольно-ревізійної служби в суді, повідомив Радіо Свобода керівник Запорізької обласної організації спілки Микола Єфімов.

 

«У КРУ - планова перевірка, от вони й перевірили. У всіх ситуація приблизно така сама: і в Дніпропетровську, і в Запоріжжі, і в Криму. Тепер ми подали до суду, оскаржуємо висновки КРУ. Звичайні господарські справи. Це роблять усі інші підприємства в таких випадках. А чим це все закінчиться, я не знаю», - зазначив Микола Єфімов.

 

Наразі юристи радять Дніпропетровській обласній організації Національної спілки журналістів скаржитись на дії КРУ в прокуратуру і подавати позов до суду.

 

Юлія Рацибарська,  «Радіо свобода»

Ілюстрація -  «Радіо свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юлія Рацибарська, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36681
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду