Оголошено конкурс на кращий кіносценарій фільму про Шевченка

14 Вересня 2011
14825
14 Вересня 2011
17:55

Оголошено конкурс на кращий кіносценарій фільму про Шевченка

14825
Оголошено конкурс на кращий кіносценарій фільму про Шевченка

Благодійний фонд «Велика родина» оголосив про початок міжнародного конкурсу на кращий сценарій повнометражного художнього фільму про Тараса Шевченка. Такий конкурс проводиться до 200-річчя від дня народження поета, пише «Радіо Свобода».

 

Конкурс на кращий сценарій повнометражного художнього фільму про Тараса Шевченка складається із двох турів. Спочатку професійне журі визначить три найкращі сценарні розробки (так звані «тритменти», а не повноцінні сценарії). Перший тур проведуть анонімно, під псевдонімами. При цьому учасники вкладуть у конверт із текстом другий конверт, де вкажуть справжні імена та прізвища. Ці конверти відкриють на церемонії оголошення підсумків першого етапу, яка відбудеться 22 листопада цього року.

 

Згодом буде проведено остаточний відбір сценаріїв та кінопроектів із їхнім публічним захистом перед широким громадським журі. Захист відбудеться 21 лютого наступного року. Переможця мають оголосити 9 березня 2012 року - в день народження поета.

 

Керівник культурологічного проекту «Шевченко» Сергій Проскурня назвав ім'я лише одного члена журі конкурсу - режисера Романа Балаяна, імена інших залишаться в таємниці. «Ми навмисно засекретили інформацію про членів журі. До його складу увійдуть режисери, кінознавці, продюсери. Ми можемо оголосити, хто очолить журі другого туру. Це - Роман Балаян. І тут є своя історія. Річ у тім, що в 60 роках минулого століття Роману Гургеновичу заборонили знімати фільм про Тараса Шевченка», - розповів Сергій Проскурня.

 

Організатори конкурсу сподіваються на «створення модерного кінотвору про життя і творчість Тараса Шевченка». Організатори обіцяють, що взяти участь у відборі зможуть будь-які претенденти без вікових, професійних та інших обмежень.

 

Сергій Проскурня стверджує, що 2014 року двохсотліття від дня народження поета відзначатимуть не формально, а святкування не перетвориться на пафосне свято, як у радянські часи: «Ми знаємо, як Німеччина святкує ювілей Гете. Ми бачили торік, як Польща організувала рік Шопена. Мені здається, що в 2014 році не менш ефективно буде оголошений "Рік Шевченка" і це виявиться неформально», - сподівається керівник культурологічного проекту «Шевченко».

 

Організатори конкурсу запевняють, що він буде незалежним. Представників Державного агентства з питань кіно та Національної спілки кінематографістів запрошують, але тільки як спостерігачів. Президент благодійного фонду «Велика родина» Юрій Рубан сподівається, що конкурс пройде без державної підтримки, хоча конкретних сум не називає: «Я зараз сподіваюся, що ті зобов'язання та реальні надходження, які є, вони дозволять нам провести на гідному рівні цей конкурс кінопроектів», - зауважив пан Рубан.

 

Останній термін подання творів на конкурс, позначений штемпелем на конверті, - 1 листопада цього року (якщо відправляти з України) та 20 жовтня цього року (з-за меж України).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14825
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Asia
4605 дн. тому
Знаючи грамотність редакторів Телекритики, треба припускати, що мається на увазі конкурс на НАЙкращий сценарій?
Asia
4605 дн. тому
Роман Балаян не зняв жодного українського фільму. Тепер він очолить журі конкурсу? Якась збочена логіка.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду