НТКУ та НРКУ не погоджуються з висновками Рахункової палати

12 Вересня 2011
12925
12 Вересня 2011
18:56

НТКУ та НРКУ не погоджуються з висновками Рахункової палати

12925
НТКУ та НРКУ не погоджуються з висновками Рахункової палати

Національні теле- та радіокомпанії України не погоджуються з висновками Рахункової палати про неефективне та з порушенням законодавства витрачання коштів НТКУ і НРКУ. Про це йдеться в повідомленні прес-служби НТКУ і коментарі генерального директора НРКУ Тараса Аврахова, наданих «Детектор медіа».

 

За даними НТКУ, перевірка Рахункової палати проходила в червні - серпні 2011 року. За її результатами був складений акт перевірки, в якому не було інформації щодо незаконного використання бюджетних коштів з боку НТКУ. Зауваження були пов'язані з особливостями діючої моделі фінансування державних телерадіоорганізацій та особливостями управління НТКУ з боку органів державної влади. Про необхідність вирішення цих проблем керівництво Національної телекомпанії говорить вже давно, запевняють в НТКУ.

 

На думку керівництва НТКУ, сума неефективно витрачених коштів, яку Рахункова палата закидає НТКУ, наведена без належних розрахунків та без зазначення джерел її формування. НТКУ направить окремий запит до Рахункової палати з вимогою фахового обґрунтування наведених претензій.

 

«Я припускаю появу цієї інформації виключно як елемент піар-кампанії, яка розпочалась не вчора, - заявляє генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф. - Людям просто вкинули інформацію про те, що гроші нібито "вкрали", обрали вагому суму у 24 мільйони, але ніхто навіть не знає, що у каналу навіть немає таких коштів на виробництво. Особливо дивують звинувачення щодо неефективного управління, коли сьогодні при недофінансуванні потреб телевиробництва канал протягом 2010-2011 років отримав та продовжує суттєвий приріст глядацької аудиторії. А це - найкраще підтвердження вірності прийнятих управлінських рішень».

 

Як приклад ефективної роботи менеджменту в НТКУ наводять факт появи в ефірі кількох рейтингових продуктів з мінімальним витрачанням коштів на отримання прав:

 

Формула-1

0 гривень

Фільми (360 серіалів та 320 худ.фільмів)

102 174 гривень

Шустер live

12 гривень/програма

 

Також НТКУ нагадує про досягнуті домовленості щодо отримання технічної допомоги у розмірі 4 млн євро від Європейської мовної спілки. В рамках цієї допомоги до 31 грудня на баланс телекомпанії будуть переведені три SNG.

 

«В той же час робляться кроки для подолання головних проблем, які заважають розвитку каналу. Наразі закладені у бюджеті телекомпанії кошти на виплату заробітної плати співробітникам не можуть забезпечити гідний рівень життя співробітників телекомпанії. Для збереження кадрового потенціалу телекомпанія замість інвестування у виробничі фонди, витрачає кошти на премії для співробітників. Для виправленні цієї ситуації, Національна телекомпанія України вже подала проект змін до ряду законодавчих актів щодо збільшення фінансування зарплат співробітникам НТКУ до Кабінету Міністрів і ці питання вже є на обговоренні уряду України», - йдеться в повідомленні НТКУ.

 

Окрім цього, телекомпанія зазначає, що її заробіток від продажу реклами та спонсорства за весь рік становитиме приблизне 25 млн грн, чого вистачить виключно для сплати послуг із трансляції сигналу Концерну РРТ та інших компаній, що надають телекомунікаційні послуги.

 

Генеральний директор НРКУ Тарас Аврахов теж не погодився з висновками Рахункової палати. Наводимо його коментар:

 

«На загал кажуть, що політекономія - це мистецтво можливого, і висновки такого конституційного органу, як Рахункова палата, теж певною мірою мистецтво можливого. Перевіряли, аналізували, спільно обговорювали, підписували, а в підсумку перед засіданням колегії Рахункової з'явилися несподівані узагальнення і цифри. Зокрема таке узагальнення: «Управлінські рішення не сприяють реалізації державної інформаційної політики». Що вони мали на увазі? Без мережі в FM-діапазоні Перший канал утримує майже 17% радіоаудиторії. Не за рахунок чужого музичного контенту, як це роблять переважна більшість комерційних мовників, а саме за рахунок інформаційно-аналітичних, дитячих, культурологічних програм, тощо. Все одно не сприяє!

 

У звіті Рахункової згадується ще й Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, яка за розподілом FM-частот комерційним станціям бачить НРКУ «десь». Зараз ми маємо 20% ФМ-покриття, а попри це отримуємо 17% аудиторії. За рахунок чого? За рахунок саме нашого контенту.

 

Щодо згаданих 25 млн грн. та сама історія. Добре, що не 125 млн. Підписали звіт, недоліки згадувалися, цифри 25 млн. не було. Запитую, а звідки? У відповідь пояснення, мовляв, а візьмімо тільки музичні колективи, на утримання яких за півтора року пішло близько 10 млн. гривень. Так наче життя чи небуття музичних колективів - це компетенція виключно НРКУ? Ще, приміром, стверджується, що інтернет-мовлення не прописано в договорах-дорученнях на трансляцію. Так не прописано ж в законах? Все одно порушення! Через брак коштів розрахувались у 2010 році за ліцензії, за які не доплатили в 2009 році. Теж порушення! Не може ж НРКУ відповідати за речі, які знаходяться не в її компетенції.

 

Те саме й з приводу статуту. «Залишаються законодавчо неунормованими статути цих компаній», - пише Рахункова. Так, не відповідає Закону «Про телебачення і радіомовлення». Але Конституційний суд зупинив дію цілої низки положень цього закону, і очевидно, що парламент мав би внести зміни до закону. А виявляється це ми «не привели свій організаційно-правовий статус у відповідність до закону». З таким же успіхом можна звинуватити НРКУ, що ми не зупинили рішення Конституційного суду, тоді й наш статус не потрібно було б уточняти. Якась трохи дивна логіка.

 

Хоча за низку посутніх зауважень Рахункової ми вдячні, тому що наша мета досягти в своїй роботі юридичної чистоти».

 

Як писала «Детектор медіа», за даними Рахункової палати, протягом 2010-го та І півріччя 2011 років НРКУ неефективно і з порушеннями бюджетного та чинного законодавства витратила близько 25 млн грн., НТКУ - понад 24 млн грн.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12925
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
слезы асфальта
4580 дн. тому
Не надо зря. Вы посмотрите и послушайте -у всех на устах победоносное продвижение манеджмента НТКУ к вершинам рейтингов и всеобщего признания и любви.Жаль , нет у них сейчас вакансий . А то бы я пошла , вдохнула бы полной грудью свежих идей Бенкендорфа.
вдруг
4580 дн. тому
Че че че ? Премии ? Свежо придание , да верится с трудом.
илащук
4580 дн. тому
Рыли мне яму. Теперь сами в нее попали . Меня в невыполнении государственногй программы не обвиняли.
пи4алька
4580 дн. тому
А че тут думать . Заходят к Бене.В одной руке кассета с левой передачей , в другой конверт с баблом.Кассету в эфирную аппаратную , а бабло в карман.Все довольны и напрягаться не надо. А то госсзаказ , декорации делай , свет в студии включай-сплошные потери.
кащенко
4580 дн. тому
Верным путем идет Бенкендорф.26 новых программ сделал . Это вам не хухры-мухры.
присутствие
4580 дн. тому
Стрелки не надо переводить.За базар надо отвечать.Где передачи , ЗАКАЗАННЫЕ ГОСУДАРСТВОМ ?Или мое УТ-1 -что хочу , то и творю?
кукимор
4581 дн. тому
не счетная палата а палата даунов.всех под капельницу.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду