Андрій Шевченко: «Ми маємо справу з найбільш проданою виборчою кампанією»

24 Лютого 2006
6323
24 Лютого 2006
17:01

Андрій Шевченко: «Ми маємо справу з найбільш проданою виборчою кампанією»

6323
«У всіх виборчих штабах потоком сидять гінці із видань, які, як на базарі свинячу тушу, продають по частинках свої видання».
Андрій Шевченко: «Ми маємо справу з найбільш проданою виборчою кампанією»

- Чи змінилася ситуація в Україні за рік після революції?

- Після виборів країна нарешті почне рухатися вперед і станеться те, що мало би статися ще рік тому, після інавгурації Президента. Ключові політичні гравці сядуть разом і напишуть вісім, десять чи дванадцять найважливіших речей для України. Там буде і питання газу, аби Україна нарешті зістрибнула із газового гачка, і питання єдності, щоб люди в Донецьку, Франківську та в моєму рідному Фастові відчували Україну єдиною. Зараз нас багато лякають реваншем В. Януковича, помаранчевими розколами та всякими іншими апокаліпсисами – не вірмо: все точно буде добре. Будуть справедливі вибори без колосальних порушень, сформована парламентська більшість та коаліція.

- Чому ці речі не були прописані рік тому?

- Впродовж останнього року спочатку всі були захоплені ейфорією зміну світу на краще. Це прекрасне і дуже благородне відчуття, але його треба конвертувати в чіткі плани. А потім фактично весь рік всі провідні гравці жили рейтингами й очікуванням парламентських виборів. Те, що Україна не змогла зробити за рік прорив – це на совісті всіх ключових лідерів. В тому числі і Президента, адже всі перемоги діляться на всіх, а за всі поразки відповідає перш за все людина номер один.

- Тож, можна сказати, що за рік суттєво нічого не змінилося?

- Я думаю, що за рік відбулися суттєві речі. Те, що країна змінилася – це факт. Перш за все – це відчуття свободи, та ж свобода слова. Але це не знімає головного питання: не відбулися ті глибокі зміни, яких чекали від Віктора Ющенка, людей навколо нього та обох його урядів. Я можу назвати їх – це: жеки з абсолютно конченою системою, через яку мені зараз соромно запустити людей в мій під’їзд, бо він брудний і зі сміттям, яке вивозять лише два рази на тиждень. Це – абсолютно "кончена" система корумпованого чиновництва та багато іншого.

- Але ж корупція є не лише в жеках, а й у вищих органах.

- Корупція в Україні надпартійна та позапартійна. Вона обирає собі ті політичні сили, які вважає найпотрібнішими на тому чи іншому етапі. У цій виборчій кампанії вона це робить так само - записується в ті виборчі списки, які їй симпатичніші й спокійно далі диктує правила гри. Корупція це не партійна історія, а ось боротьба з корупцією – історія партійна. Є люди, які говорять, що корупція з Україною назавжди. Вони кажуть, що Україна – це така-собі майже середземноморська держава, як Греція, Італія чи Португалія, де корупція завжди була частиною життя і я це сприймаю, як красивий образ, але не як картину завтрашнього дня. В мене є знайомі, які за своє життя не дали жодного хабара даішнику за свої 20 років водійського стажу. Я знаю приклади, коли люди починали боротися з системою, плювали проти вітру і перемагали. Тут багато міфів. Кажуть, що хабарі – це частина нашого життя і без них неможливо. Це не правда. Ми знаємо, як даються хабарі: з опущеними очима, так само з опущеними очима вони й беруться – це заважає людям відчувати себе достойно.

- Чому ви вирішили піти саме в БЮТ?

- Було кілька пропозицій. Причому в БЮТ мені сказали, що поділяють мої погляди на професію, на редакційну політику, на суспільне телебачення й готові мене підтримати. Крім того треба робити реальні ставки. Ми розуміємо, що в цій виборчій кампанії гарантовано проходить шість політичних сил, плюс-мінус дві. Серед них блок Юлії Тимошенко виглядає найефективнішою політичною силою. Звичайно, багато чого в цьому важить особистість Юлії Володимирівни. Я переконаний – що це найефективніший політик, оскільки я не вірю в уряд Ющенка-Януковича чи Ющенка-Єханурова. Такий уряд не може бути довговічним та об’єктивним. Тому я пропоную не лякати один одного – все буде добре

- Ви постійно говорити «все буде добре» - це ніби автотренінг…

- Це моя чітка позиція та переконання. Коли на «5 каналі» ми вели двотижневий марафон під час революції – у мене на телефоні стояв автовідповідач: «Вибачте, я зараз не дуже можу говорити, бо у нас телемарафон. Якщо у вас є щось екстрене, то телефонуйте на такий-то телефон п’ятого каналу. В будь-якому разі все буде добре». Коли вже закінчився телемарафон – до мене телефонували друзі і просили змінити запис на автовідповідачі, але останню фразу залишити.

- Як, на вашу думку, висвітлюється виборча кампанія ЗМІ?

- Дуже сумно, але зараз ми маємо справу з найбільш проданою виборчою кампанією, коли фактично новини всіх центральних, регіональних каналів, великих газет мають справу із джинсою - так ми, журналісти, називаємо матеріали на замовлення. Зараз практично всі ключові медіа гравці торгують ефірами, гостьовими студіями, сюжетами, газети торгують статтями. І враження від цього гидотні. Практично у всіх виборчих штабах потоком сидять гінці зі всіх видань, які просто, як на базарі свинячу тушу, продають по частинках це видання – шокуючи враження. Ми побороли цензуру, побороли темники, але їм на зміну прийшла система джинси. І я не знаю, що краще. Тоді, наприклад, на каналі 1+1 півроку не було Віктора Ющенка, але люди розуміли, що раз не показують, значить він вартий уваги. Зараз маємо ситуацію, коли є імітація свободи слова: ти включаєш ефір і бачиш розмаїття політичних партій, береш газету – бачиш інтерв’ю з чотирма політиками, але ми то знаємо, що це матеріал на замовлення: спотворений, без гострих запитань, вичищений – ніякий. Матеріал або інтерв’ю в газеті з біль-менш хорошими тиражами коштує десятки тисяч. Розцінки коливаються на рівні чотирьох-п`ятизначних сум в доларах. Ефіри на каналах та новини також продаються.

- Але ж була журналістська революція…

- Звичайно, провина лежить і на журналістах, які не навчилися червоніти, коли беруть гроші за свої сюжети, або за чиєсь інтерв’ю в своєму сюжеті, тому що такі речі тримаються виключно на людях та людських якостях. Але в цьому велика вина і політиків, які розбещували і продовжують розбещувати журналістів грошима. Коли ведучому програми кажуть: ми даємо тобі 5 тисяч доларів, аби бути в твоїй програмі і він не погоджується - вони кажуть, а 10, 15 чи 20 –перед цими спокусами не кожен може втриматися. Проте, я думаю, ми і з цим справимося.

"Інтернет-Репортер"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Інтернет-Репортер"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6323
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду