Україна ініціювала анулювання рішення арбітражного трибуналу в справі «Гала-радіо»

27 Липня 2011
18648
27 Липня 2011
18:02

Україна ініціювала анулювання рішення арбітражного трибуналу в справі «Гала-радіо»

18648
Держава хоче скасувати рішення, за яким має сплатити власнику «Гала-радіо» $9,5 млн
Україна ініціювала анулювання рішення арбітражного трибуналу в справі «Гала-радіо»

Держава Україна 26 липня подала запит до Міжнародного центру з врегулювання інвестиційних спорів (ICSID) щодо анулювання рішення Арбітражного трибуналу у справі за позовом власника «Гала-радіо» Джозефа Леміра до держави Україна. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердив представник пана Леміра Сергій Денисенко, який як сторона у справі отримав копію запиту.

 

За рішенням Арбітражного трибуналу Україна мала сплатити власнику «Гала-радіо» $9,5 млн, оскільки унеможливила створення в державі компанією «Гала-радіо» двох повноцінних радіомереж. Мін'юст уже заявляв про намір почати процедуру анулювання судового рішення.

 

«Це (подання запиту щодо анулювання. - ТК) сталося вчора (26 липня. - ТК) за 5 хвилин до закінчення терміну подання такого запиту. Ми зараз вивчаємо цей документ», - повідомив він. Зі змісту запиту випливає, що в ньому наведені навіть такі підстави, які не порушувалися при попередньому розгляді, що, за словами пана Денисенка, виходить за межі процедури. Причинами, за якими можливе анулювання рішення трибуналу, можуть бути, наприклад, ігнорування певних законів, корупція, перевищення трибуналом своїх повноважень, каже він.

 

За процедурою тепер мають бути призначені три арбітри і за місяць вони почнуть розглядати запит України. «Однак це в жодному разі не є переглядом справи», - наголосив пан Денисенко.

 

Сергій Денисенко зазначив, що запит про анулювання від імені України писала та сама міжнародна юридична фірма, що представляла інтереси України в Арбітражному трибуналі та програла Джозефу Леміру, - White & Case. Ця компанія раніше, зокрема, представляла інтереси «Нафтогазу України» в стокгольмському арбітражі в справі «Росукренерго».

 

За інформацією пана Денисенка, представником України в справі Джозефа Леміра цю юрфірму визначило Міністерство юстиції за процедурою закупівлі послуг в одного учасника. Хоча за даними «Вісника державних закупівель», на який посилається сайт «Наші гроші», у лютому Міністерство економіки не погоджувало Міністерству юстиції  процедуру «закупівлі в одного учасника» на суму 1,52 млн грн у White & Case LLP (Нью-Йорк, США) у справі Джозефа Леміра проти держави Україна.

 

«Детектор медіа» звернулася також із запитом до Міністерства юстиції щодо подання запиту до трибуналу.

 

Як уже писала ТК, пан Лемір подав позов до ICSID на суму $15 млн ще в 1998 році, звинувативши Нацраду з питань телебачення і радіомовлення у невиконанні зобов'язань та невидачі його компанії ліцензії у 12 містах. Тоді суперечку владнали до суду шляхом підписання мирової угоди.

 

Проте у 2006 році пан Лемір подав повторний позов до ICSID, де вказував на невиконання умов угоди та упередженість Нацради щодо «Гала-радіо». Зокрема, на той факт, що компанії було винесено дві санкції - попередження, які потім було скасовано рішенням суду. Також пан Лемір вказував на порушення своїх прав щодо торгівельних марок NRJ та Kiss FM - позивних, що їх український регуляторний орган дозволив використовувати іншим радіокомпаніям. У 2007 році міжнародний арбітраж почав розглядати справу.

 

У січні 2010 року арбітражний трибунал прийняв рішення на користь Джозефа Леміра у справі проти України. 28 березня 2011 року сторони отримали остаточний текст рішення с разом з окремою думкою одного з арбітрів.

 

Трибунал вирішив, що Україна унеможливила створення в державі компанією «Гала-радіо» двох повноцінних радіомереж, а саме, «не дозволивши розвинути існуючу мережу "Гала-радіо" з загальнонаціональним покриттям, а також створити додаткову АМ-мережу». На підставі цього і було присуджено панові Леміру компенсацію у розмірі 8 млн 717 тис. 850 доларів за заподіяні збитки, а також відшкодування юридичних витрат у розмірі 750 тис. доларів, що разом становить близько $9,5 млн. Усі вимоги позивача щодо моральної шкоди Арбітражний трибунал відхилив.

 

Зазначимо, що сума позовних вимог, яка заявлялась позивачем, коливалась у межах від $35 млн до $51 млн (включаючи суму моральної шкоди та витрати позивача на юридичне супроводження справи).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18648
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду