МФЖ закликає Саакашвілі змінити запобіжний захід для фоторепортерів, звинувачених у шпигунстві

19 Липня 2011
15708
19 Липня 2011
15:08

МФЖ закликає Саакашвілі змінити запобіжний захід для фоторепортерів, звинувачених у шпигунстві

15708
МФЖ закликає Саакашвілі змінити запобіжний захід для фоторепортерів, звинувачених у шпигунстві

Міжнародна федерація журналістів та низка журналістських організацій Грузії, України, Білорусі, Азербайджану закликають президента Грузії Михайла Саакашвілі переглянути запобіжний захід (арешт) щодо грузинських фоторепортерів, звинувачених у шпигунстві. Відповідну заяву організації оприлюднили 19 липня.

 

Цитуємо текст звернення до Михайла Саакашвілі повністю:

 

«Господин Президент Саакашвили,

 

Мы, представители журналистских организаций разных стран, серьезно обеспокоены арестом группы фотокорреспондентов по обвинению в шпионаже.

 

К огромному сожалению, вынуждены констатировать, что грузинские власти использовали очень жесткие меры без предоставления общественности достаточных свидетельств для аргументирования таких суровых действий в отношении журналистов.

 

Подобные действия идут в разрез с Вашими заявлениями о приверженности принципам демократии и открытости, и негативно влияют как на Ваш личный имидж как лидера государства, так и на восприятие самого государства.

 

Мы считаем, что сегодня это дело требует гораздо большей прозрачности, с предоставлением всех необходимых свидетельств касательно обвинения. Также, мы призываем грузинские власти рассмотреть вопрос о смене меры пресечения относительно наших коллег.

 

Мы надеемся, что власти Грузии обеспечит справедливое расследование этого дела и открытый судебный процесс, доказав таким образом свою приверженность принципам правового государства.

 

Виктория Сюмар, исполнительный директор Института Массовой Информации, Украина

Егор Соболев, директор Бюро журналистских расследований «Свидомо», Украина

Роман Скрыпин, глава Независимого Медиа-Профсоюза Украины
Юрий Луканов, глава Киевского Независимого Медиа-Профсоюза

Наталка Соколенко, глава профсоюза Медиафронт, Украина

Игорь Чайка, директор НПО Студиа медиа-проектов «Сторожевые демократии», Украина

Владимир Притула, глава Комитета по мониторингу свободы слова, Крым, Украина
Андрэй Бастунец, заместитель главы Белорусской ассоциации журналистов,

Мушфик Аласгарли, глава Азербайджанского Союза Журналистов,

Лаша Тугуши, глава Ассоциации Прессы Грузии, 

Звиад Почхуа, президент Независимой Ассоциации Журналистов Грузии,

Бет Коста, глава Международной Федерации Журналистов

Тарас Шевченко, директор Института Медиа Права, Украина

Наталья Лигачева, глава правления ГО «Детектор медіа», Украина»

 

Нагадаємо, 7 липня грузинська контррозвідка затримала чотирьох фоторепортерів: представника «Європейського прес-фотоагентства» в Грузії Зураба Курцикідзе, фотографа прес-служби адміністрації президента Грузії Іраклія Геденідзе, його дружину, також фоторепортера Натію Геденідзе і фотографа МЗС Георгія Абдаладзе.

 

9 липня фоторепортерам було висунуте звинувачення у шпигунстві. Тбіліський міський суд прийняв рішення про двомісячне ув'язнення трьох фоторепортерів, окрім Натії Геденідзе, яку відпустили під заставу.

 

Фоторепортери пов'язували свій арешт з поширенням фото з жорстокого розгону опозиційної демонстрації 26 травня. Однак згодом троє фоторепортерів зізналися в скоєнні злочину.

 

Грузинські журналісти тим часом проводять акції протесту з вимогою зняти гриф «секретно» зі справи їхніх колег.

 

Український рух «Стоп цензурі!» також закликав грузинську владу зробити судовий процес відкритим і звільнити з-під варти затриманих, а саме - змінити запобіжний захід на домашній арешт або підписку про невиїзд.

 

19 липня в Києві відбувся журналістський пікет посольства Грузії в Україні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15708
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду