Музей преси: В Аахені зібрали газети з усього світу

18 Липня 2011
25164
18 Липня 2011
16:09

Музей преси: В Аахені зібрали газети з усього світу

25164
Днями в Аахені після дворічної реконструкції відкрився Музей преси. Саме там можна побачити історію видавничої справи від станка Ґуттенберга до сучасних інтернет-видань
Музей преси: В Аахені зібрали газети з усього світу

Проходячи повз темний коридор із зображеннями фотографів, гостям напрочуд легко відчути себе зірками. Кожен крок відвідувача супроводжується спалахами вмонтованих у стіну камер. Втім, в музеї преси можна на хвильску стати не лише «селебріті».  Так, у «кімнаті виникнення новин» ви перетворюєтесь на історика, у «залі хаосу» - піддослідного, якого щосекунди атакують медіа. У кожній з п'яти зал музею на відвідувача чекають інтерактивні експонати, а не пожовклі від часу газети та запилені кімнати.

 

"Кімната хаосу"

 

На особливу увагу заслуговує «кімната хаосу», авторкою якої є голова спостережної ради музею Майке Туллен. Кімната зроблена у формі яйця. Потрапивши до неї, відвідувач переглядає відео, яке демонструє «подвійний ефект медіа». Потужний потік інформації у ЗМІ не привносить ясності, а тільки заплутує користувачів. 

 

Інтерактивний музей

 

Стенд, присвячений зародженню друкарства

Стенд, присвячений зародженню друкарства

 

Майке Туллен стверджує, що аахенський музей від інших подібних установ світу відрізняє його мультимедійність та інтерактивність. Крім того, музей підтримує критичне ставлення до медіа. «Подібний музей у Вашингтоні презентує лише газети, - говорить Майке Туллен. - Ми ж хочемо показати відвідувачам медійний бекграунд, тобто те, що знаходиться за шпальтами газет. Наприклад, ми маємо експозицію фотографій, присвячену фальсифікаціям у газетах. Вона яскраво ілюструє, що не все, що  показують газети, є правильним чи етичним».

 

Українські видання в Аахені теж є

 

Йаогім Куте, керівник музейного архіву, показує українські видання

Йаогім Куте, керівник музейного архіву, показує українські видання

 

Окрім експозиційних зал, у музеї є бібліотека, в якій знаходяться видання практично з усіх країн світу. Серед 200 тисяч примірників можна знайти й українські газети. Голова архіву Йоахім Куте розповів Deutsche Welle, що в бібліотеці налічується 311 примірників українських газет 192-ох найменувань. У колекції представлено газети часів, коли Україна перебувала у складі Польщі, Росії та Австро-Угорщини, Радянського Союзу та після набуття незалежності.

 

Найдавнішими українськими виданнями музейного архіву є львівські «Rada Narodowa» (1848 р.) та «Lemberg Zeitung» (1849 р.). Незалежна Україна представлена такими виданнями, як «Голос України», «Іменем закону», а також газетою «Kyiv Post» (2004 р.), яка є найновішим українським виданням колекції.

 

Обережно, старі газети!

 

Тарас Шевченко на передовиці

Тарас Шевченко на передовиці "Більшовика"

 

Доступ до бібліотеки може отримати кожен, але погортати архівні газети дозволено лише за особливих умов. У кімнаті не повинно бути сонячного світла, а торкатись сторінок можна тільки в спеціальних рукавичках. Втім, працівники планують відсканувати всі газети, тому найближчим часом їх можна буде переглянути онлайн.

 

На реконструкцію музею було витрачено майже три з половиною мільйони євро. За ці гроші було не лише оновлено експозицію, але й відремонтовано саму будівлю, яка була зведена ще у XV столітті.

 

Анна Левицька, Катерина Каплюк, Deutsche Welle
Фото - http://www.dw-world.de
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Левицька, Катерина Каплюк, Deutsche Welle
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25164
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду