Українська «поттеріана»: у казці тільки дівчата

16 Липня 2011
27120
16 Липня 2011
11:42

Українська «поттеріана»: у казці тільки дівчата

27120
За останні роки поттеромани багато в чому обскакали (за активністю й винахідливістю) конкуруючу фірму — толкієністів
Українська «поттеріана»: у казці тільки дівчата
Тринадцять років тому розпочалася історія Гаррі Поттера… І 13 числа липня місяця ця ж таки історія завершується — на кіно­екранах (українських, зокрема). Оскільки в прокаті — останній герой: «Гаррі Поттер і дари смерті. Частина 2». Із нагоди такої події помітно активізувався поттероманський рух в усьому світі. Уявіть, і в Україні теж! DT.UA пощастило дізнатися, як живуть і що люблять наші вітчизняні «поттеромани»: яке зілля варять на своїх зборищах, якими чарівними паличками користуються і чому в українській поттер-команді переміг фемінізм…

Перші відгуки про останнього «Поттера» суперечливі. На форумах і в блогах закономірна дискусія: вийшло — не вийшло?

Усе легко пояснити. Надто очікуваний фільм. Вважайте, понад десять років нового століття багато кіноманів жили в очікуванні «Поттера».

Проте не всіх фінал надихнув. Багато претензій до «статичності» акторської гри (хоча грають усе ті ж Деніел Редкліфф, Емма Вотсон, Руперт Грінт), до скромних ефектів формату 3D… І до очевидної втоми деяких героїв, що вже десятиріччя не розлучаються з казкою.

Втім, навіть слідів втоми на їхніх обличчях не було у Великобританії — на площі кінопрем’єр Лестер-сквер. Там, у кінотеатрі Odeon, відбулася світова прем’єра. І фанати Поттера з’їхалися туди з усієї земної кулі, аби тільки на червоній доріжці побачити і автора, і акторів.

…В Україні, на жаль, на прем’єрі не було ні Роулінг, ні Редкліффа. Але ентузіазм поттероманів — очевидний! «Попрощатися» з Поттером у кінотеатр «Київська Русь» зібралися понад 200 активних шанувальників уже не юного чарівника. Причому приїхали з різних міст — Донецька, Дніпропетровська, Львова, Тернополя, Харкова.

Взагалі, за останні роки поттеромани багато в чому обскакали (за активністю й винахідливістю) конкуруючу фірму — толкієністів. Та й навряд чи українські поттер-фани зібралися, щоб поплакатися одне одному в жилетку. Адже «їхня мама» — сама Роулінг — недвозначно натякнула (у Лондоні): «Це ж моє дітище! І якщо я раптом захочу знову ввести його в гру, то я зроблю це!», цитує письменницю The Daily Telegraph.

З цієї причини й українські поттер-фани не сумують, а розважаються. Як можуть. Гарних казок нині не так багато… То чому б не продовжити задоволення?..

 — На мій погляд, таємниця популярності творів Роулінг — у своєрідності вигаданого нею світу, у яскравості її персонажів, — розповідає DT.UA ватажок українських поттер-фанів (вона ж головний майстер «Таємничих граблів») Катерина Лінд. — Адже ці герої такі ж, як ми… Тільки чарівники. Складається враження, що якби й нам вручили по чарівній паличці, то й прості земляни теж навчилися б творити чудеса.

Катерина каже, що в українському поттерівському об’єднанні переважно домінують представниці слабкої пстаті. Чому? «Можливо, тому, що світ, створений Роулінг, дуже жіночий…». Принаймні це теж думка жінки.

Починаючи з четвертого фільму про Поттера, в Україні фан-рух з розрізненого перетворився на більш-менш організований. «Просто весело ходити всім разом на прем’єри! У кінозалі панує особлива атмосфера. Вихід кожного головного персонажа ми зустрічаємо оглушливим свистом, криками й оплесками», — каже дівчина.

За певними підрахунками, в Україні близько десяти тисяч офіційних фанатів Гаррі Поттера, але це тільки дещиця великого російськомовного фан-руху, який охоплює всі країни СНД.

Чим ще займається київський поттер-клуб? Люблять активний відпочинок. Найбільше — живі ігри з перевтіленням у персонажів. Ігри можуть бути полігонні й кабінетні.

Полігонні тривають кілька днів, і найчастіше відбуваються в лісі.

Кабінетна гра триває одну ніч: як антураж може згодитися будь-яка територія, наприклад квартира.

Сюжет гри придумує майстер. Під час ігор учасники мусять не просто зовні уподібнитися персонажам, а й діяти відповідно до логіки їхнього мислення.

Найбільша інтрига: в українському фан-клубі Поттера немає учасника, який би зміг зіграти самого Гаррі!

 — Найбільша гра має відбутися вже восени — можливо, нарешті, з’явиться Гаррі, — кажуть у поттер-клубі.

У русі таких рольових ігор є й свої визнані авторитети, барди. До таких можна зарахувати Лору Бочарову, відому в Мережі як Лора Провансаль. Вона пише й виконує пісні, присвячені сюжетам поттеріани.

У створенні сюжетів для ігор важливо не відійти від канону книжок Джоан Роулінг. Але інколи, якщо гравець хоче випробувати себе в ролі не досить прописаного, другорядного персонажа, майстер сам придумує йому біографію й пропонує завдання.

«У нас немає другорядних ролей, — кажуть поттеромани. — Сенс гри в тому, щоб гравець бодай раз відчув себе головним!».

Підготовка до живої гри — трудомісткий процес. Найбільше коштів і часу забирає індпошиття костюмів. І ці костюми мають бути максимально схожими на ті, які в книжках та у фільмах.

А ще… щоб перевтілений гравець був максимально схожим на персонажа. Оскільки ж у живі ігри грають дівчата, то потрібно вхитрятися виглядати по-чоловічому.

Крім комфортного костюма, у справжнього чарівника поттеріани мусить бути чарівна паличка. У фан-русі робити таку паличку самостійно — ознака несмаку. Адже… «паличка має знайти чарівника, а не навпаки».

Допомогти в пошуку палички можуть два майстри. Один із них — Олевандр — живе й працює в Санкт-Петербурзі. Другий — Грегорович — у Києві. Вартість однієї палички близько 60 гривень. Але, залежно від побажань чарівника, може бути й дорожча.

У гравців є улюблені й нелюбимі палички. Є навіть спеціальні для закляття авада кедавра (від цього закляття немає захисту, після нього чарівник може навіть померти). Сленгом гравців «авадити» — означає убивати.

Спеціально для ігор наші гравці варять зілля. Якщо за сюжетом потрібне заспокійливе, то вариться воно із собачої кропиви, меліси, м’яти. Якщо аконітове — настоюється на полину, корі дуба, ромашці.

Амортенцію (приворотний напій) готують наші поттеромани з вина, гвоздики та лимона.

Під час таких живих ігор тільки для закляття авада кедавра передбачені різні спецефекти. «У книжці написано, що після закляття авада кедавра спалахує зелене світло й чується тихий шелест. Після змаху паличкою спалах ми створюємо зеленим ліхтарем, потім кидаємо петарду!» — розповідають учасники дійства.

Поттероманія — явище багатогранне. Окрім живих ігор, є й словесні ігри, а також форумні.

Любителі погратися «словесно» всідаються за столом, розповідаючи про дії від імені героя. Он-лайн — для цього форум. Гравці крок за кроком описують дії в заздалегідь обумовленому світі й антуражі. Фанати також можуть створювати малюнки, кліпи, колажі, мюзикли, пісні — на теми сюжетів Джоан Роулінг.

Останнім часом набирає обертів ще один вид ігор — косплей. Під час таких забав учасники переодягаються в улюблених персонажів і фотографуються.

До речі, далеко не всім українським поттероманам подобається… сюжет Роулінг! Любителям «підправити» дається можливість скласти власну історію: фанфік за Поттером.

Переважна більшість таких текстів — відверта графоманія. Та інколи, дуже нечасто, трапляються автори, чиї сюжети вражають... Переважно ж ці фанфіки — історії взаємин між тими героями, з якими читач романів себе максимально ідентифікує.

Для класифікації фанфіків використовується система рейтингів американської кіноасоціації: щоб було зрозуміло, чи можна їх читати «дітям до 17». Адже інколи трапляється «творчість» навіть із елементами еротики...

Звісно, шалена популярність героїв Роулінг — це ще й прояв відмінних маркетингових стратегій у розкручуванні поттер-бренда. Але, ймовірно, навіть сама Роулінг не здогадувалася, що, створюючи дитячу серію, зможе втягнути в такий бурхливий процес стількох «дорослих дітей»...



6,4 млрд. дол. — це глобальні касові збори від прокату перших семи картин про пригоди Поттера, без урахування прем’єри.

400 мільйонів екземплярів — загальний тираж виданих книжок про Гаррі Поттера.

1 млрд. дол. — приблизно стільки заробила Роулінг за свого «чарівного хлопчика», ставши першим літератором в історії з такими високими статками.
 
Фото- http://dt.ua 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Леонід Мележик, «Дзеркало тижня. Україна»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27120
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду