Верховна Рада позбулася норм, які захищали журналістів від надмірних судових позовів

8 Липня 2011
17348
8 Липня 2011
19:28

Верховна Рада позбулася норм, які захищали журналістів від надмірних судових позовів

17348
Верховна Рада позбулася норм, які захищали журналістів від надмірних судових позовів

8 липня Верховна Рада ухвалила закон «Про судовий збір» (законопроект № 7530), який не містить положень, що захищають журналістів від надмірних судових позовів про захист честі і гідності та ділової репутації. За закон проголосували 238 народних депутатів.

 

За словами директора Інституту медіа права Тараса Шевченка, раніше (з 2003 року), щоб заявити позов на мільйон гривень, треба було сплатити 100 тис. грн державного мита. Завдяки цьому стримувальному фактору великі суми позовів були рідкістю. Натомість тепер для позову на мільйон потрібно буде сплатити лише 100 грн - як за позов немайнового характеру.

 

Ухвалений закон передбачає інакшу формулу розрахунку збору, що сплачується за подання заяв до суду, ніж це передбачено чинним урядовим декретом «Про державне мито».

 

Так, декрет містив шкалу розміру державного мита за подання позову про захист честі і гідності із заявою про відшкодування моральної шкоди:

 

із позовних заяв про відшкодування моральної (немайнової) шкоди з ціною позову до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ставка мита - 1% ціни позову, але не менше 1 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян;

 

із позовних заяв про відшкодування моральної (немайнової) шкоди з ціною позову від 100 до 10 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 5% ціни позову;

 

із позовних заяв про відшкодування моральної (немайнової) шкоди з ціною позову понад 10 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 10% ціни позову.

 

Натомість закон «Про судовий збір» не містить шкали і передбачає, з-поміж іншого, що ставка судового збору за подання до суду позову про захист честі та гідності, ділової репутації із заявою про відшкодування моральної шкоди визначається з урахуванням ціни позову.

 

Також закон збільшує розмір судового збору за подання позову про захист честі та гідності, ділової репутації (без вимоги морального відшкодування) з 1 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян до 0,2 розміру мінімальної заробітної плати.

 

Авторами законопроекту є народні депутати Юрій Мірошниченко (Партія регіонів), Володимир Пилипенко (позафракційний) і Валерій Писаренко (позафракційний).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17348
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду