Канал «24» висловив претензії до логотипу «Інфо-24» Княжицького (ДОПОВНЕНО)

23 Червня 2011
20102
23 Червня 2011
13:42

Канал «24» висловив претензії до логотипу «Інфо-24» Княжицького (ДОПОВНЕНО)

20102
«Не варто на ринку мати два канали, схожі за назвами настільки, що їх можна переплутати»
Канал «24» висловив претензії до логотипу «Інфо-24» Княжицького (ДОПОВНЕНО)

Генеральний директор телеканалу «24» (ЗАТ ТРК «Люкс») Роман Андрейко просить Національну раду з питань телебачення і радіомовлення врахувати висновки атестованого судового експерта про застереження щодо використання цифросполучення «24» в назві та логотипі нового телеканалу «Інфо-24» Миколи Княжицького. Про це повідомляє прес-служба Нацради з посиланням на відповідний лист пана Андрейка до регуляторного органу.

 

Як зазначає пан Андрейко, «висновки базуються на аналізі знаку "Інфо24", використання якого могло би ввести в оману споживачів послуг (глядачів) в Україні, оскільки цей знак та знак "24 новини", який зареєстрований нашою компанією та використовується під час здійснення телевізійного мовлення, є схожими за ступенем змішування настільки, що їх можна сплутати».

 

Крім цього, в листі наголошується на тому, що «використання цифросполучення "24" в поєднанні із словами, що за семантичним змістом тотожні значенням "інформація" або "новини", аналогічно може вводити в оману споживачів послуг (глядачів)».

 

Висновки судового експерта Пейкрішвілі М. Ш. щодо схожості знаків для товарів і послуг «Інфо24» та «Инфо24» зі знаком «24 новини» та можливості уведення в оману споживачів щодо особи, яка надає послуги мають бути враховані регуляторним органом, зазначає прес-служба Нацради.

 

«Детектор медіа» Роман Андрейко розповів, що це вже не перший випадок, коли до Нацради подаються документи з проханням видати ліцензію на телевізійне мовлення для каналу, подібного за форматом і назвою, що змушує його писати листи до регулятора: «Один з попередніх випадків - це телеканал, який зараз називається News One. Вони хотіли називатися "Новини 24" (ТОВ «Новини 24 години» має ліцензію на мовлення з логотипом News One. - ТК). Був скандал, я підготував юридичний висновок, зробив судову експертизу. Хоча й без судової експертизи зрозуміло, що "24 новини", "Новини 24", "Інфо24" - схожі, і для людей це буде канал "24"».

 

Водночас співзасновник «Інфо-24» Микола Княжицький наголошує, що він як фізична особа володіє патентом на назву «Інфо-24», яка зареєстрована на нього ще з часів «Газети 24». «У мене є свідоцтво про державну реєстрацію, отримане багато років тому, яке важливіше за висновки будь-якого експерта», - сказав він ТК.

 

 

 

«До того ж, ми з Андрейком мали розмову, і він сказав, що жодних претензій до нас не має. Ми йому сказали, що логотип потім би змінили. Більш того, на засіданні Нацради жодного слова ні про які листи не йшлося, ішлося про те, що ми ставимо незручні запитання», - додав пан Княжицький.

 

Роман Андрейко каже, що не має претензій до пана Княжицького і розвитку його мовлення, але має претензії щодо появи телеканалу з подібним до ступеня змішування логотипом. І про це він повідомив Миколу Княжицького перед тим, як звертатися до Нацради.

 

«Є поняття свідоцтва на знак для товарів і послуг, а є ще поняття використання логотипу при мовленні. Це юридична колізія, але не варто на ринку мати два канали, схожі за назвами настільки, що їх можна переплутати. Я вже п'ять років в ефірі і вклав у цей бренд мільйони, і миритися з тим, що хтось хоче скористатися з цього, я не хочу», - наголосив пан Андрейко.

 

Микола Княжицький, посилаючись на статтю 6 закону про охорону прав на знаки для товарів і послуг та роз'яснення Держпатенту зазначив, що саме по собі цифросполучення «24» не має розрізняльної здатності і не можуть вважатися розрізняльним знаком, саме тому є багато зареєстрованих знаків, які містять у собі «24».

 

Також пан Княжицький додав, що відповідно до статті 21 згаданого ним закону повноваження вирішувати спори між правовласниками мають суд та інші встановлені законом органи, але не Національна рада. «Якби Андрейко написав цей лист до нас, ми б із ним це питання узгодили», - сказав він.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20102
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
President
4494 дн. тому
А звідки сам 24 поцупив ідею? З німецького 24? З 24 польського? Чи з Євроньюз? Хтозна
Qcumber
4675 дн. тому
ТВі сам на початку мовив під логотипом, зробленому в такому ж стилі, як логотип RTVI. Але згоден з вами, тут у нас багато чого зідрано або надумано...
хм
4682 дн. тому
меня во всех этих историях больше смущает то, что, видимо осталось за кадром "конфликта" - "скандала", а именно КТО ЗА ЭТО ВСЁ ПЛАТИТ?! В бедной нищей Германии, не менее нищей Польше, да даже в США не существует на одном и том же рынке и на одной и той же территории одновременно столько абсолютно однотипных по контенту, содержанию и наполнению, и способу подачи информации коммерческих телеканалов, как это происходит в Украине(я имею ввиду однотипные новостийные каналы или каналы новин и т.н. "деловые" каналы, мало чем отличающиеся от каналов новин). Мало того, от 70 до 95% эфира этих каналов заполнены ,фактически, переводной продукцией новостей, принятых со спутника по подписке у одного и того же источника, а часть "украинских" (своих) передач для этих каналов готовится по заказу одной и той же, как правило компанией и, как следствие, используя одни и те же источники информации, съемку и т.п. Вопрос про то: кто за это платит резонный, учитывая ёмкость коммерческого и рекламного рынков Украины в сфере ТВ. Тем более, что подобные телеканалы лишь в период неких революций или рассказов-скандалов про то, как их бедненьких душат, на месяц-два, из нишевого сектора поднимаются немного выше по рейтинговке. Потому понятны истерики уже существующих подобных каналов, так как их бизнес в большОй мере является дотационным(за счет учредителей) и со стороны, для обеспечения жизнедеятельности каналов, приходится выгрызать буквально каждую копейку.А значит появление еще одного игрока в том же сегменте является проблемой. Теперь о том, что для зрителя. Для зрителя, безусловно,каждый канал позиционирует себя, как "независимый", честный, объективный, неупереджений, самый новостийный ну и тому подобное. Но только все прекрасно понимают уже и видят дух этой самой объективности и неуперджености с честностью на фоне убыточности бизнеса в данном сегменте(нормальной дорогой коммерческой рекламы на данных каналах фактически нет).Как говорится, веяние духа того, кто даёт "дотации", иногда переходит все разумные рамки. Но я не сомневаюсь, что и вновь созданный "Инфо-24" будет при всём при этом по 100 раз на день везде где можно рассказывать о своей самой большой объективной объективности и честной честности.Ах да. Все подобные каналы, включая "пятый канал", почему-то считают своим долгом прилепливать себе приставки и подписи со словом "перший", хотя кто из них первее, сказать сложно.
//
4682 дн. тому
...А ще я плутаю ubc та ubr. А в кабельних мережах є ще як мінімум 2 канали які використовують в своїх назвах цифру 24... Так, що думаю проблеми б не було якби до 24 додавали info.
crafty_zygote
4683 дн. тому
не можу погодитись з точкою зору Андрейка щодо того, що є "поняття свідоцтва на знак для товарів і послуг, а є ще поняття використання логотипу при мовленні." свідоцтво підтверджує реєстрацію ТМ щодо певних товарів та послуг за класами МКТП, в даному випадку за класом 38, послуга (зокрема) мовлення телевізійне. Якщо саме під цим словесним знаком ІНФО 24 мовник здійснюватиме мовлення, то в чому тут порушення? заявку m201019627 на словесний знак "новини 24" Закрите акціонерне товариство «Телерадіокомпанія Люкс» подало лише 16.12.2010, тобто після заявки Княжицького..Тому тут питання до ДП "Укрпатент", а не до мовників.
//
4683 дн. тому
Сам tvi = rtvi, та навіть tvci теж туди можна віднести за сплутуванням, одна буква різниці. А взагалі-то таких схожостей багато, до прикладу k1 k2 - m1, m2, різниця в форматі, навіть з радіостанціями така ж ситуація була, "Люкс фм", поки конкурент не змінив позивний, "Європа плюс", "Європа фм", що тепер нічим не краще "Європа плас", "Європа плюс", тільки мовить остання вже тільки в Києві.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду