InMind запустив розширену інтернет-панель

22 Червня 2011
13597
22 Червня 2011
15:34

InMind запустив розширену інтернет-панель

13597
InMind запустив розширену інтернет-панель

Компанія InMind запустила п'ятитисячну медіа-панель у рамках проекту соціологічного дослідження інтернет-аудиторії України, яке проводиться на замовлення ІнАУ. Про це було офіційно повідомлено 22 червня під час прес-конференції «П'ятитисячна медіа-панель як потужний інструмент дослідження інтернет-аудиторії України».

 

Проект соціологічного дослідження стартував у 2010 році на базі постійно діючої медіа-панелі розміром у 1200 користувачів, на домашні та робочі комп'ютери яких була встановлена спеціальна програма, яка фіксує відвідування ними усіх веб-ресурсів.

 

Як зазначила директор з маркетингу дослідницької компанії InMind Олена Житник, панель з 1200 користувачів дозволяла моніторити приблизно 300 ресурсів щомісячно. А медіапланування здійснюється на більшій кількості медіа-ресурсів. Саме з цим було пов'язане рішення про розширення. За її словами, збільшення медіапанелі дозволяє приблизно в 10 разів розширити список сайтів, за якими визначається соціально-демографічний профіль українських користувачів, і охопити майже всі ресурси, в яких зацікавлений ринок інтернет-реклами України. Пані Житник зазначила, що у Росії подібне дослідження працює на основі 8-тисячної панелі, по якій моніториться російський інтернет-ринок.

 

Основою для розширенні панелі 5-тисяч є установче дослідження, яке було проведено на загальнонаціональній репрезентативній вибірці - це було офлайн дослідження методом опитування респондентів за місцем проживання на вибірці 15 тисяч чоловік за аудиторією 15+: «Саме це дозволило забезпечити точну, правильну структуру панелі, яка максимально відображає структуру інтернет-аудиторії України за всеможливими соціально-демографічних показниках», - говорить Олена Житник.

 

Перевага цього методу у порівнянні з методами-опитуваннями, за словами маркетинг-директора InMind, в тому, що багато ресурсів можуть відвідуватися несвідомо, це можуть бути переходи по банерах, рекламних посиланнях, контекстній рекламі, що викривлює дані дослідження: «В чому особливість або небезпека анонімного онлайн-рекрутингу респондентів? Що можливі деякі викривлення людьми інформації про себе».

 

Наразі за 5-тисячною панеллю доступні дані щодо відвідуваності і соціально-демографічного профілю українських відвідувачів 2 тисяч доменів і 2,5 тисяч піддоменів щомісячно, і ще більша кількість ресурсів - щоквартально. За допомогою нової панелі можливий аналіз не тільки на основі щомісячного моніторингу, а на будь-якому проміжку часу. Олена Житник підкреслює, що Media Soft дає можливість графічного відображення, побудови графіків по профілях доменів і піддоменів, що дозволяє «легко і швидко робити експрес-аналіз». Разом з тим, у даному продукті відсічені усі технічні заходи - редиректи та айфрейми - які не дають можливість людині фізично побачити сторінку.

 

Нагадаємо, проект OpinionSoftwareMedia дійснюється на user-centric підході, це означає, що дані дослідження в моніторингу інтернет-ресурсів не залежать від бажання чи небажання сайтів брати участь у цьому дослідження, як це відбувається технометричних підходах (використовує Gemius), коли для участі в дослідженні сайт має поставити у себе лічильник.

 

 

На питання, як планує Асоціація у подальшому окуповувати цей проект, голова Комітету ІнАУ з питань інтернет-реклами Михайло Комісарук, сказав, що на цьому етапі завдання Асоціації - ініціювати проект: «Ми першочергово зібрали гроші для того, щоб створити панель і запустити, а надалі розраховуємо, що покупці продукту своїми грішми будуть окуповувати витрати, пов'язані з діяльністю панелі». У той же час асоціація залишає за собою право контролю за цим продуктом. За словами пана Комісарука, оскільки ця діяльність відбувається під егідою асоціації, «яка несе моральну та іміджеву відповідальність за коректність даних», на першому етапі асоціація взяла на себе відповідальність за організацію і фінансування. А на майбутнє планує залишити за собою тільки контроль.

 

На думку Михайла Комісарука, для того, щоб сегмент інтернет-реклами динамічно зростав і рекламодавці користувалися її перевагами, необхідно забезпечити їм адекватну інформацію з соціально-демографічного портрету аудиторії і медійних ресурсів. Відповідно з цим і пов'язане розширення медіа-панелі вимірювання до 5 тисяч користувачів: «Сегмент інтернет-реклами є одним із найбільш динамічних і перспективних сегментів в інтернеті, але на сьогодні медійна реклама в інтернеті складає близько $2-3 на одного інтернет-користувача на рік. У той час, коли у розвинених країнах ця цифра складає декілька сотень доларів на рік. Відповідно перспективи росту цього сегменту можна оцінювати в десятки разів на найближчі 5-10 років. За найбільш скромними оцінками, обсяг сегменту медійної інтернет-реклами найближчі 5 років може збільшитися до півмільярда доларів як мінімум», - говорить Михайло Комісарук.

 

Також на прес-конференції було представлено Топ-25 доменів за період 1-31 травня на базі медіа-панелі кількістю 5 тисяч користувачів.

 

Дані медіапанелі n=5000, «Вся Україна», 15 років+


У представлених даних ресурси google.com.ua, google.com, google.ru об'єднані у google. Yandex.ua, yandex.ru, ya.ru - у yandex. Odnoklassniki.ru, odnoklassniki.ua - у odnoklassniki. Vkontakte.ru, vk.ru - у vkontakte.

 

Охоплення % = частка людей серед цільової аудиторії, які відвідували ресурс, принаймні один раз на місяць.

 

Якщо користувач має два або більше факти відвідування одного й того самого ресурсу, в охопленні він враховується один раз.

 

Охоплення сайтів соціальних мереж вище, ніж зареєстрована в них кількість користувачів: воно включає також факти заходу на будь-які сторінки мережі незареєстрованими користувачами.

 

Середньоденна частка = середнє значення денної частки аудиторії за місяць

 

Топ-25 доменів, травень 2011 року

 

Домени

Середньоденна частка, %

Домени

Охват, %

vkontakte

59%

vkontakte

86%

google

59%

google

82%

mail.ru

44%

mail.ru

81%

yandex

38%

yandex

76%

odnoklassniki

30%

youtube.com

67%

youtube.com

18%

wikipedia.org

60%

ukr.net

16%

odnoklassniki

51%

wikipedia.org

14%

marketgid

46%

ex.ua

11%

ukr.net

41%

gismeteo.ua

9%

i.ua

39%

i.ua

8%

livejournal.com

35%

rambler.ru

8%

letitbit.net

35%

meta.ua

7%

pointblank.ru

35%

marketgid

7%

meta.ua

34%

rutracker.org

7%

emarket.ua

34%

facebook.com

7%

depositfiles.com

33%

livejournal.com

5%

gismeteo.ua

32%

icq.com

5%

facebook.com

32%

emarket.ua

5%

tochka.net

31%

bigmir.net

5%

microsoft.com

30%

letitbit.net

4%

opera.com

30%

liveinternet.ru

4%

bigmir.net

28%

depositfiles.com

4%

rozetka.com.ua

28%

aukro.ua

4%

liveinternet.ru

28%

qip.ru

4%

ex.ua

27%

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13597
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду