Член гуманітарної ради Януковича Бебик каже, що Кабмін «вихолостив» законопроект про громадське мовлення

9 Червня 2011
10608
9 Червня 2011
20:09

Член гуманітарної ради Януковича Бебик каже, що Кабмін «вихолостив» законопроект про громадське мовлення

10608
Член гуманітарної ради Януковича Бебик каже, що Кабмін «вихолостив» законопроект про громадське мовлення

Голова робочої групи із суспільних комунікацій Громадської гуманітарної ради при президенті України Валерій Бебик заявляє, що Кабінет Міністрів, схвалюючи законопроект про громадське телебачення, проігнорував концепцію, розроблену гуманітарною радою та зробив абсолютно інший документ. Про це він сказав у коментарі «Детектор медіа».

 

«Вони фактично відкинули наш законопроект (гуманітарної ради. - ТК) і написали свій, поміняли назву і вихолостили зміст. Фактично вони проігнорували концепцію, затверджену гуманітарною радою, і зробили абсолютно інший закон», - сказав пан Бебик.

 

На його думку, «Кабмін реалізував свої вузькокорпоративні інтереси через цей законопроект».

 

За його словами, на гуманітарній раді обговорювався законопроект про створення Національної громадської телерадіокомпанії, натомість Кабмін розробив зміни до закону «Про систему суспільного телебачення і радіомовлення України», який був ухвалений ще в 1997 році й ніколи не працював. «Тобто вони реанімують мертвонароджене дитя, яке ніколи не працювали і працювати не буде», - вважає пан Бебик.

 

Він наголошує на тому, що в Кабміні, приміром, «переграли» питання майна суспільного мовника. «Йдеться про те, що майно перебуває на балансі Держкомтелерадіо і передається в користування громадському мовленню. Це неправильно! Сьогодні передається, а завтра скажуть: "віддавайте назад"», - коментує член гуманітарної ради.

 

Остаточну версію законопроекту Валерій Бебик ще не бачив. Він ознайомлювався в травні з попередньо схваленою в Кабміні версією. За його словами, робоча група із суспільних комунікацій розробила свої пропозиції до урядового законопроекту, які пан Бебик описав у статті «Уряд блокує доручення президента», опублікованій 9 червня в інтернет-виданні «Трибуна».

 

Так, робоча група пропонує визначити, що майно, яке нині перебуває на балансі Національної телекомпанії України, Національної радіокомпанії України, Державної телерадіокомпанії «Культура», має передаватися суспільному мовнику на праві безстрокового безоплатного користування, а не на праві оперативного управління, яке передбачає, що власник цього майна (уповноважений ним орган - Кабмін) має право здійснювати контроль за його використанням і збереженням, що зберігає вплив державних органів на суспільного мовника.

 

Члени робочої групи пропонують встановити, що статут суспільного мовника має затверджуватися урядом, а всі подальші зміни до нього повинні здійснюватися наглядовою радою. Потрібно також передбачити можливість ухвалення рішень наглядової ради простою більшістю голосів її членів.

 

Уряду радять передбачити в законопроекті можливість подальшої трансформації (після створення національного суспільного мовника) обласних державних телерадіокомпаній (та їхнього майна) в регіональне громадське мовлення. А також згадати в законопроекті про створення Народного медіауніверситету, про який ішлося в концепції створення і діяльності Національної громадської телерадіокомпанії України.

 

Фінансування суспільного мовника пропонують передбачити в перехідний період (протягом чотирьох років) не лише за рахунок держбюджету, а й коштів, зароблених самостійно. А от повну заборону реклами радять передбачити лише після остаточного впровадження абонплати. Відзначимо, що 6 червня під час телемарафону «Повний доступ» на ТВі голова Інституту стратегічних досліджень при президенті України Андрій Єрмолаєв сказав, що на першому етапі суспільне мовлення фінансуватиме скоріш за все держава.

 

На думку робочої групи, урядовий законопроект не чітко окреслює правовий статус суспільного мовника, зокрема невизначеним залишається положення, яким би окреслювались учасники та засновник майбутньої телерадіоорганізації.

 

Нагадаємо, 30 вересня 2010 року Громадська гуманітарна рада при президенті України прийняла Концепцію створення та діяльності Національної громадської телерадіокомпанії України (НГТУ).

 

Наприкінці жовтня 2010 року член гуманітарної ради Валерій Бебик оприлюднив законопроект «Про Національну громадську телерадіокомпанію України», який радник президента Ганна Герман назвала «повною самодіяльністю» Бебика.

 

Згодом законопроект доопрацьовувався в Державному комітеті телебачення та радіомовлення.

 

У березні Ганна Герман повідомила, що законопроект про громадське мовлення вже третій місяць перебуває на аналізі в Міністерстві фінансів.

 

На початку травня Адміністрація президента отримала з Кабінету Міністрів законопроект про громадське телебачення, але, за словами Ганни Герман, гуманітарна рада не погодилася з деякими пропозиціями Кабміну.

 

9 червня Ганна Герман повідомила, що Кабмін схвалив законопроект про громадське телебачення. 10 червня його має підписати Микола Азаров і надіслати до президента.

 

Тим часом у Верховній Раді розглядається депутатський законопроект про суспільне мовлення

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10608
Читайте також
09.06.2011 18:33
Валерій Бебик, «Трибуна»
15 300
19.01.2011 07:54
Отар Довженко
, Андрій Деркач
12 143
01.10.2010 12:11
Дмитро Штурхало, «Радіо Свобода»
18 763
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду